Cvijet Mediterana

Barbara Skuhala nastavila s odličnim igrama u Rijeci, slovenska šahistica sve bliže uspjehu karijere

Ivan Mandekić

Barbara Skuhala/V. KARUZA

Barbara Skuhala/V. KARUZA

Nakon jutarnje pobjede nad Marijom Manakovom u sudaru vodećih po rejtingu najniže rangirana igračica crnim figurama protiv velemajstorice Mirjane Medić bez problema je izjednačila igru, pa je u 20. potezu sklopljen remi



RIJEKA Slovenka Barbara Skuhala i dalje nastavlja s odličnom igrom na 23. izdanju »Cvijeta Mediterana«. Nakon jutarnje pobjede nad Marijom Manakovom u sudaru vodećih po rejtingu najniže rangirana igračica crnim figurama protiv velemajstorice Mirjane Medić bez problema je izjednačila igru, pa je u 20. potezu sklopljen remi, kojim je Barbara sve bliže najvećem uspjehu u karijeri.


Ujutro je Manakova kao crna izabrala netipičnu varijantu sicilijanske obrane u kojoj, za razliku od standardnih sicilijanki, prevladava manevriranje figurama. Slovenska Fide majstorica očito je bila dobro pripremljena, pa je stekla pozicijsku prednost, koju je držala dobar dio partije. Manakova je pogrešnom kombinacijom izgubila pješaka, onog udaljenog na daminom krilu, koji je potencijalno prijetio promocijom. Pokušaj crne da odvrati pozornost s daminog krila bio je pogrešan pa je Barbara stekla i materijalnu prednost, koju je sigurno realizirala.


Mirjana Medić crnim je figurama protiv Viktorije Radeve ponovo izabrala omiljenu francusku obranu u kojoj je zaista veliki znalac. Radeva je slijedila sve teoretske preporuke kojima postiže određenu prednost, no Mirjana je sve to znalački neutralizirala. Pozicijska prednost na daminom krilu bila je očigledna u korist crne, pa je Radeva krenula s prijetnjama na kraljevom krilu kako bi odvukla pozornost. Ta strategija se isplatila jer je uspjela postići ravnotežu, čak i osvojiti pješaka, no zbog reduciranog materijala i aktivnosti crnih figura remi-ishod bio je pravedan rezultat.




U partiji 7. kola, velemajstorskom duelu Manakove i Doluhanove, bijela je započela talijanskom partijom popularnog imena »giuoco piano«. No, kada je crna dama provokativno istrčala pred bijelog kralja, Manakova nije najbolje reagirala i nevolje su se počele odvijati brzo, suprotno nazivu varijante »polagana igra«. Doluhanova je uvjerljivo i lijepo provela napad i efektnom kombinacijom sa žrtvom dame matirala bijelog kralja.


Ana Berke je protiv Viktorije Radeve, suprotno svome stilu, vrlo rano promijenila dame i pojednostavila poziciju. Iako moćni šahovski programi ocjenjuju poziciju kao jednaku, pješačka struktura koja je nastala ne pogoduje bijelom bjelopoljnom lovcu, pa je perspektiva ipak više na strani crnoga. Čim je ugledala neku priliku, Berke zaoštrava poziciju i nudi žrtvu figure, no nije se držala savjeta da treba postaviti i pitanje »što ako protivnik ne prihvati žrtvu?« Upravo se to i dogodilo pa je Radeva, ne obazirući se na žrtvu, stvorila opasne prijetnje na drugom krilu, a žrtvena figura je nijemo stajala bez posla. Kada je Ana i dalje nekorektno ponudila žrtvu druge figure, ovaj put Radeva je prihvatila dar i lako realizirala prednost.


Rezultati 6. kola: Kejžar (Slo) – Berke (Hrv) remi, Radeva (Bug) – Medić (Hrv) remi, Skuhala (Slo) – Manakova (Srb) 1:0, Doluhanova (Ukr) – Rakmangulova (Ukr) remi, Iveković (Hrv) – Tončeva (Bug) 0:1, 7. kolo: Tončeva (Bug) – Kejžar (Slo) 1:0, Rakmangulova (Ukr) – Iveković (Hrv) 1:0, Manakova (Srb) – Doluhanova (Ukr) 0:1, Medić (Hrv) – Skuhala (Slo) remi, Berke (Hrv) – Radeva (Bug) 0:1.


Poredak: Skuhala (Slo) 5, Doluhanova (Ukr) i Radeva (Bug) 4.5, Medić (Hrv) i Tončeva (Bug) 4, Manakova (Srb) i Rakmangulova (Ukr) 3.5, Berke (Hrv) 3, Iveković (Hrv) i Kejžar (Slo) 1.5 bod.