Cvijet Mediterana

Barbara Skuhala brzo sklopila remi s Anom Berke, Slovenku uoči zadnjeg kola dostigla Ukrajinka Doluhanova

Ivan Mandekić

Evgenija Doluhanova/Foto V. KARUZA

Evgenija Doluhanova/Foto V. KARUZA

Skuhala osvojila pola boda koji joj donosi normu za titulu međunarodne majstorice



RIJEKA  Najveće ugodno iznenađenje ovogodišnjeg 23. izdanja međunarodnog šahovskog turnira »Cvijet Mediterana« zasigurno je Slovenska Fide majstorica Barbara Skuhala. Nakon odlične igre i napornih partija u 8. kolu uzela je predah, brzo sklopivši remi s Anom Berke. Nije to bio običan remi, već pola boda koji Barbari donose normu za titulu međunarodne majstorice. Karte za konačno slavlje još su otvorene.


Slovenka Kejžar izabrala je bijelim figurama protiv Bugarske velemajstorice Radeve katalonsku postavu. Na ploči je dugo bila jednakost iako su promjenom dama bijeloj porasle šanse zbog posjedovanja lovačkog para, ali ipak crna je zauzvrat imala pješačku premoć na daminom krilu. No, Petra je prerano pokrenula svoga centralnog pješaka, koji ne samo da je zatvorio dijagonalu svome lovcu već i postao puno lakša meta crnih figura. U konačnici Kejžar ipak uspijeva neutralizirati pokušaje Radeve pa dolazi do podjele boda.


Grunfeldova obrana


Jako dobru predstavu pružila je naša reprezentativka Tihana Iveković protiv velemajstorice Marije Manakove pa je velika šteta što nije uspjela doći do cijelog boda. Igrala se Grunfeldova obrana, u kojoj crni prepušta bijelome pješački centar da bi ga napadao figurama. Bijela uspijeva centralnim pješakom prodrijeti na protivničku polovicu i tako mu oduzeti puno životnog prostora, što je posebno teško palo crnim konjima. Tihana je lijepo koristila blagodati prostora, osvojila liniju i na njoj uporište za konja duboko u teritoriju protivnice. Kada je crna ponudila izmjenu dama kako bi olakšala poziciju, bijela pogrešno pristaje na izmjenu, a da stvar bude gora, ulazi u poziciju u kojoj crni konj dobiva na važnosti dok lovac bijele postaje slabija figura i time daje crnoj šansu na spas. Crna je mogla aktivnošću topa održati poziciju, no bira pogrešan plan, ali niti Tihana ne pronalazi put do dobitka, pa partija završava remijem.




U velemajstorskom duelu Doluhanove i naše Mirjane Medić Ukrajinka je ponovo krenula pomalo originalnim putevima, ali partija je vrlo brzo prešla u engleske vode koje pružaju sadržajnu borbu. U jednom trenutku Doluhanova je žrtvom »kvalitete« (topa za figuru, ali i dva pješaka) stekla osjetnu prednost. Kada je prednost narasla do kritične točke, Mirjana je vratila kvalitetu, ali Ukrajinka ostaje s pješakom više. U konačnici u kojoj su postojale šanse na spas, Mirjana kvari koordinaciju svojih figura i dozvoljava da bijela usmjeri svoje snage na njezinog kralja, a taktički previd samo je ubrzao kraj. Doluhanova je tako nakon dvaju poraza na startu turnira na vrhu dostigla Barbaru Skuhala.


Sicilijanka


Dugotrajna borba se vodila između Bugarke Tončeve i Ukrajinke Rahmangulove. Protiv sicilijanske obrane bijela je primijenila varijantu Svešnjikova, koja nema toliko oštar karakter. Crna je vrlo brzo izjednačila poziciju, ali kada je neoprezno kasnila sa spremanjem kralja u rokadu, morala je dati pješaka kako bi izbjegla najgore. Bijela je strpljivo gradila poziciju i na kraju u topovskoj konačnici s viškom pješaka stekla šanse na pobjedu. Crna se uporno i dobro branila, poučno stvorila kontra šanse na bijeloga kralja, što joj je bilo dovoljno da uplovi u mirnu luku.


Rezultati 8. kola: Kejžar (Slo) – Radeva (Bug) remi, Skuhala (Slo) – Berke (Hrv) remi, Doluhanova (Ukr) – Medić (Hrv) 1:0, Iveković (Hrv) – Manakova (Srb) remi, Tončeva (Bug) – Rakmangulova (Ukr) remi.


Poredak: Skuhala (Slo) i Doluhanova (Ukr) 5.5, Radeva (Bug) 5, Tončeva (Bug) 4.5, Medić (Hrv), Manakova (Srb) i Rakmangulova (Ukr) 4, Berke (Hrv) 3.5, Iveković (Hrv) i Kejžar (Slo) 2 boda.