Sandro Brusich

Balon optimizma u Marčeljevoj Dragi: Kako je TK Kvarner poboljšao uvjete svojim tenisačima

Zlatko Horvat

Foto Zlatko Horvat

Foto Zlatko Horvat

U Zagrebu smo pronašli polovni balon, bio je na prodaju - kaže Brusich. Sljedeći korak su dva terena s tvrdom podlogom, također pod balonom, čime bi se još više dobilo na kvaliteti rada zimi



Tenisačice i tenisači Kvarnera zbog kiše ili bure i hladnog vremena više neće zimi ostati bez treninga, godinama sanjani krov nad glavom i balon napuhao se početkom prosinca prošle godine.


Pokrivena su dva od osam terena i ovo je prva zima kada spas neće biti dvorana u Rukavcu.


– Dugo smo tražili način kako sponzorski zatvoriti pitanje balona. U Zagrebu smo pronašli polovni balon, bio je na prodaju, a cijela investicija, s građevinskim radovima, koštala je oko 50 tisuća eura – kaže dr. Sandro Brusich, predsjednik Kvarnera.




Nije se treniralo tek za nedavne orkanske bure, kada se balon spustio iz predostrožnosti.


– Balon je izrazito visok, 11 metara, te je izuzetno prostran i komforan, možda i najbolji u kojem sam igrao. Postavljena je nova LED rasvjeta, a sada još treba poboljšati grijanje.


Jedan teren koristi se za školu tenisa i treninge natjecatelja, jedan teren koriste rekreativci. U klubu je 150 članova, kojima treba pridodati stotinjak djece.


Škola tenisa


– U rujnu, kada imamo školu tenisa, bilo bi dosta djece koja bi zatim otišla jer se zimi ne bi moglo trenirati. Natjecatelji bi morali odlaziti u Zagreb na dvoranske treninge.


Sljedeći korak su dva terena s tvrdom podlogom, čime bi se još više dobilo na kvaliteti rada zimi. Jedna od ideja bila je dvorana, ali dobar bi bio i novi balon.


Foto Zlatko Horvat


– Bolja je opcija balon, koji bi bio postavljen samo zimi. Pokušat ćemo to riješiti preko EU fondova, riječ je o velikoj investiciji, ali s time se mora složiti Grad Rijeka.


Podršku Hrvatskog teniskog saveza imamo, sada su na potezu gradske strukture. Za početak rješavamo dozvole. Ako dobijemo zeleno svjetlo, tereni bi se trebali napraviti u roku od dvije godine.


Kvarner je godinama odličan organizator međunarodnih ITF turnira za mlađe kategorije, bio je domaćin turnira »Istarske rivijere«, ali i challengera, na kojem su između ostalih nastupili Marin Čilić, olimpijski pobjednik, Čileanac Nicolas Massu, čak i nekadašnji broj jedan Thomas Muster.


– Pokušavamo dobiti još jedan ITF turnir u konkurenciji do 18 godina u rujnu mjesecu. Time bismo povezali turnire na Lošinju i u Poreču.


Povratak u elitu


Na klupskom planu prva momčad vratila se u Premijer ligu, osvojivši prvo mjesto u Prvoj ligi.


– Osvojili smo titulu s vlastitim igračima, ali treba reći da su za Kvarner nekad igrali Ivan Ljubičić i Ivan Dodig. Juniorke su ekipno pete, juniori šesti u državi.


Emanuel Ivkić i Mario Popović su među prvih 20 u kategoriji do 18 godina, kao i Manuela Persson i Nina Piškulić kod igračica do 18 godina.


Među 20 je Elena Grgić kod igračica do 16 te Nia Lena Aračić do 14 godina. Tu je još Stefan Bjelovuk, među 20 u konkurenciji do 12 godina, dok je Mia Janković deseta, a Lucija Cerović 11. kod djevojčica do 12 godina.


Lucija je i aktualna državna prvakinja u konkurenciji do 12 godina. Imamo i puno djece, nikad toliko.


Za stručni dio brine se Teniska akademija PAMO sa svojim dokazanim trenerima, Ivom Pađenom, Markom Toićem i ostalima. U SAD-u trenersku karijeru u IMG akademiji gradi član kluba Filip Kraljević, koji danas slavi 27. rođendan.


Dr. Sandro Brusich cijenjeni je kardiolog, koji vodi klub, ali je često na terenu. Tenisom protiv stresa…


– Igram dosta, četiri puta tjedno. U konkurenciji plus 45 veterana sam 44. na svjetskoj ljestvici s dva ITF turnira, polufinalom Umaga i osvojenom Opatijom uz četvrtfinale Europskog prvenstva.