Izbačen sa SP-a

Atletski trener Alberto Salazar suspendiran na četiri godine zbog dopinga

Portal Novilist.hr

Alberto Salazar/Foto REUTERS

Alberto Salazar/Foto REUTERS

Salazar je trenirao i dugoprugaša Mo Faraha koji je pod njegovim vodstvom osvojio šest titula svjetskog prvaka i četiri zlatne olimpijske medalje.



Nakon četverogodišnje istrage zbog dopinga, američki atletski trener Alberto Salazar suspendiran je na četiri godine čime mu je oduzeta i akreditacija za sudjelovanje na trenutnom SP-u u Dohi. Navodi se kako je “orkestrirao i olakšavao uzimanje zabranjenih tvari” svojim atletičarima u sklopu Projekta Nike Oregon.


Salazar je trenirao i dugoprugaša Mo Faraha koji je pod njegovim vodstvom osvojio šest titula svjetskog prvaka i četiri zlatne olimpijske medalje. Prestao ga je trenirati 2017. godine, ali tada je Farah tvrdio kako istraga zbog dopinga nije razlog prestanka njihove suradnje. Sada kaže kako mu je laknulo što je istraga gotova.


– Drago mi je što je istraga nakon četiri godine završena. Otišao sam iz Projekta Nike Oregon 2017. godine, a kao što sam uvijek i govorio, nemam tolerancije prema bilo kome tko prekrši pravila ili prijeđe granicu. Laknulo mi je što se konačno došlo do zaključka – izjavio je u priopćenju Mo Farah.




Američki trener nakon odluke je izjavio kako je šokiran i da se namjerava žaliti, a čak je i proizvođač sportske opreme Nike stao na njegovu stranu.


– Šokiran sam odlukom, doživjeli smo nepravedan, neetičan i vrlo štetan tretman od strane USADA-e. Nike Oregon Projekt nije nikada dopustio doping niti će se ikad to dogoditi. Žalit ću se na odluku i truditi da ovaj proces stigne do zaključka koji će biti istinit – dodao je Salazar.