Mađarsko slavlje

Antalu Kovacsu i Gergelyju Istovicsu jubilarno 20. izdanje Rallya Poreč

Miroslav Krpan

Antal Kovacs i Gergely Istovics/M. KRPAN

Antal Kovacs i Gergely Istovics/M. KRPAN

U konkurenciji 63 posade iz četiri zemlje do cilja porečkog rallyja stiglo 50 posada, a pobjednički pjenušac ispijali su Mađari Antal Kovacs i Gergely Istovics. Niko Pulić i Davor Devunić najuspješnija domaća posadaPOREČ Mađarska posada Antal Kovacs i Gergely Istovics u prestižnoj »Ford Fiesti R5« ukupni su pobjednici jubilarnog 20. rallyja Poreč 2019., što se protekla tri dana odvijao Porečom i okolicom. Nakon 11 brzinskih ispita, od kojih je u svoju, pobjedničku korist riješio šest, ukupno ostvarenim vremenom 53:24,8 minuta, bio je uspješniji za 50,2 sekunde od talijanskog para De Cecco, vozača Claudija, koji nastupa sa slovenskom licencom i kćeri mu Lise u »Hyundaiju i20 R5«. Presudni trenutak dogodio se u završnici prvog natjecateljskog dana, kada je De Cecco na osmom BI Flengi oštetio gumu, izgubio stečenu prednost i rivalstvo s Mađarima mjereno u desetinkama sekundi. Obojici je put pobjedničkog postolja i slavlja, u samom začetku rallyja, odustajanjem zbog tehničkog kvara »omogućio« slovenski internacionalac Rok Turk sa suvozačicom Blankom Kacin. U zaleđu dvojice najuspješnijih, od kojih je De Cecco ostvario četiri najbolja vremena na brzinskim ispitima, vodila se žestoka slovenska borba za vrh, posebno treću poziciju pobjedničkog podija. Na kraju je treće mjesto pripalo iskusnom asu, u začecima porečkog rallyja trostrukom pobjedniku, Slovencu Darku Peljhanu, koji je uz suvozača Mateja Čara u »VW Polo Proto«, čak imao i najbolje vrijeme posljednjeg brzinca na Gradskom parkiralištu u Poreču. Njegov je zaostatak za pobjednikom bio 1:33,1 minuta, da bi među prvih deset bilo još pet slovenskih posada. Najuspješnija hrvatska posada ovogodišnjeg Rallya Poreč, na osmom mjestu »generalke«, bila je Niko Pulić – Davor Devunić (Opel Adam R2) iz AK Dubrovnik racing, dok je poziciju slabije zauzeo zagrebački tandem Juraj Šebalj – Ivan Pogačić (AKK Sveta Nedelja) u »Toyoti GT86 CS«.


U konkurenciji hrvatskih posada treći ukupnog poretka bili su Janos Szilagyi – Alexandra Varadi (AK Delta Sport, Peugeot 208 R2), a članovi AK Rijeka Tomas Hrvatin – Ivan Pavlović (Renault Clio RS), 16. u ukupnom poretku, zauzeli su četvrto mjesto domaćeg prvenstva. Domaću pobjedu klase 5 PH ostvarila je istarska posada Sandi Jugovac – Dorijano Milanović (AK Istra racing team Pazin) u »Peugeotu 106«, kojima je ovo bio deseti nastup na ovom kultnom natjecanju, kojeg je u izvrsnom ozračju bogatog i sadržajnog trodnevnog programa, ne samo vožnji brzincima, a pred velikim brojem gledatelja organizirao Autoklub »Poreč Motorsport« u suradnji s AKORK »Skok racing 1993«, a sve pod pokroviteljstvom Grada Poreča.


Startale su ukupno 63 posade, do cilja ih je stiglo 50, težih izlijetanja nije bilo, a razlog odustajanja uglavnom su bili tehnički kvarovi.