Legenda

Anatolij Karpov: Moja šahovska akademija u Rijeci? Ja ću napraviti svoj dio…

Zlatko Horvat

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Ovdje postoji šahovska tradicija i zato mislim da se tu može otvoriti šahovska akademija za ove prostore, mjesto gdje se djeca iz različitih zemalja mogu družiti i šahovski razvijati - kaže Karpov



RIJEKA – “Želio bih se zahvaliti na srdačnom prijemu. Drago mi je što sam opet u Rijeci, koja je ove godine europska prijestolnica kulture. Došao sam baš na dan u kojem je otkrivena bista astronauta Jurija Gagarina, a danas zatvaramo Cvijet Mediterana, turnir s 20 godina tradicije. Nešto kasnije odigrat ću simultanku s 20 suparnika”, rekao je Anatolij Karpov, 68-godišnji bivši svjetski šahovski prvak, koji je bio na svjetskom vrhu od 1975. do 1985., te od 1993. do 1999. godine, na konferenciji za medije, održanoj u Salonu Grada Rijeke.


Uz šahovsku legendu, na “pressici” su bili nazočni Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke, Ivan Mandekić, predsjednik Šahovskog saveza PGŽ-a i direktor turnira Cvijet Mediterana, Milan Vukajlović, organizator Gospodarskih igara PGŽ-a i idejni začetnik dolaska Karpova, te Suzana Badurina, viša stručna suradnica za sport i tehničku kulturu PGŽ-a.


– Čast je i zadovoljstvo što možemo ugostiti jednog od najvećih igrača svih vremena, koji je sinonim za šah. Karpov je osvojio sve što se moglo osvojiti. S druge strane, Rijeka i PGŽ su centar šaha. Zato se nadam da ovaj dolazak Karpova nije posljednji. Njegovo gostovanje je prilika da se i Rijeka priključi gradovima u kojima djeluje njegova šahovska akademija – rekao je dogradonačelnik Marko Filipović.




Dvadeseto izdanje Cvijeta Mediterana, što završava danas, svečano će proglašenje i dodjelu trofeja imati na Korzu s početkom u 15 sati, a uveličat će ga jedan od najvećih šahista svih vremena.


Veliki dar


– Dolazak Karpova je veliki dar, nagrada za trud uložen u turnir Cvijet Mediterana – rekao je Ivan Mandekić.


Gotovo nevjerojatno zvuči da su Gospodarske igre PGŽ-a razlog dolaska Anatolija Karpova u grad. Lani je na obnovljenom košarkaškom igralištu na Zametu zaigrao Dino Rađa, sada će u Centru Zamet zaigrati Karpov. Protiv 20 suparnika.


– Hoću li igrati puno snagom? Znao sam ja i gubiti na simultankama – kaže Karpov.



Početak simultanke zakazan je za 17 sati. S druge strane ploče Karpovu će se između ostalih naći zamjenik gradonačelnika dr. Nikola Ivaniš, te Milan Radović, nekadašnji napadač Rijeke. Ostala mjesta rezervirana su za predstavnike sponzora i mlade riječke šahiste.


– Dolazak Karpova je šećer na kraju. Dolazak živuće legende šaha je pokazatelj ozbiljnosti našeg projekta – rekao je Milan Vukajlović.


Ideja o šahovskoj akademiji u Rijeci, razmatrana s dogradonačelnikom, svidjela se Anatoliju Karpovu.


Centar


– Razgovarali smo o tome da se djeca uključe u šah. Ovdje postoji šahovska tradicija i zato mislim da se tu može otvoriti šahovska akademija za ove prostore, mjesto gdje se djeca iz različitih zemalja mogu družiti i šahovski razvijati.


Imam jedan takav centar u Katalunji. Važno je imati ljude koji su spremni za to. Ja ću napraviti svoj dio, ali ljudi iz Rijeke moraju imati glavnu ulogu – kaže Anatolij Karpov.


Prije deset godina Karpov je već bio u Centru Zamet, za vrijeme Europskog prvenstva. Bio je i prije 40 godina…


– Prvi put sam bio u Hrvatskoj prije 45 godina, kada sam igrao turnir u Portorožu. Pozvali su me i kada sam postao svjetski prvak. Imao sam susret u Zagrebu sa studentima. Tada je šah bio jako popularan i došlo je četiri tisuće ljudi.


Dolazio sam poslije puno puta i znam da šah u Hrvatskoj ima svoju vrijednost. Puno je tu velemajstora – dodaje Karpov, koji je u imao velike dvoboje za teniski tron s Garijem Kasparovim osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Ali tko mu je bio najveći suparnik?


– Ja sam sebi!