Treće poluvrijeme

ANALIZA SUĐENJA: Rijeka je oštećena za kazneni udarac, ali trebao je biti još jedan penal za Inter!

Portal Novilist.hr

Pomoćnca sutkinja Sanja Rođak-Karšić i Robert Murić/D. ŠKOMRLJ

Pomoćnca sutkinja Sanja Rođak-Karšić i Robert Murić/D. ŠKOMRLJ

Obrambeni igrač Rijeke drži za dres napadača Intera. I to traje četiri, pet sekundi... Branič Rijeke je podigao dres do pola tijela, nije ga povukao po pustio. Vidimo jako natezanje dresa. To je nesportsko ponašanje i kazneni udarac je ispravno dosuđen - rekao je Miroslav Vitković na HNTV-ovoj emisiji Treće poluvrijeme za penal dosuđen u 10. sekundi utakmice.



ZAGREB Miroslav Vitković secirao je suđenje u proteklom kolu Prve HNL na HNTV-ovoj emisiji Treće poluvrijeme. Nekadašnji vinkovački sudac, kojega Riječani ne pamte po dobrome (sudio je uzvrat polufinala Kupa 2003. na Kantridi protiv Dinama i oštetio Rijeku…), smatra da je sudac Ante Čuljak zajedno s pomoćnicima Sanjom Rođak-Karšić i Goranom Loparcem pogriješio u dvije situacije, odnosno da je s jednom odlukom oštetio Riječane, a s drugom Zaprešićane. U prijevodu Vitković ne misli da je Čuljak oštetio isključivo Rijeku što je mišljenje koje prevladava kod dijela navijača i igrača Rijeke. Vitković je krenuo od najstrože kazne za Inter dosuđene u 10. sekundi utakmice.


– Obrambeni igrač Rijeke drži za dres napadača Intera. I to traje četiri, pet sekundi… Branič Rijeke je podigao dres do pola tijela, nije ga povukao pa pustio. Vidimo jako natezanje dresa. To je nesportsko ponašanje i kazneni udarac je ispravno dosuđen. Većina gledatelja na stadionu nema tu blagodat da u miru pogleda snimku, većina gledatelja se vjerojatno još nije ni smjetila pa nije ni vidjela što se dogodilo, a dosuđen je penal za gostujuću momčad. To je strašno nepopularna i teška odluka, međutim, kada to pogledamo ispada da je igrač Intera ostao gotovo bez dresa i da je sudac donio dobru odluku  – rekao je Vitković pa se dotaknuo situacije iz 19. minute kada su gosti tražili najstrožu kaznu nakon duela Župarića i Mamuta, a onda i da igrači Rijeke izbace loptu jer je njihov igrač ostao ležati ozlijeđen u kaznenom prostoru. Vratar Prskalo je, međutim, odmah rukom izbacio loptu u kontru za Murića na kojega je na graničnoj crti igrališta ispod zapadne tribine grubo startao Postonjski što je izazvalo  gužvu ispod zapadne tribine i ostavilo većinu na stadionu u uvjerenju da je veznjak Intera zaslužio crveni karton za taj grubi prekršaj. Vitković, međutim, na taj slučaj gleda nešto drugačije nego gledatelji s Rujevice.


– Ovdje prvo imamo primjer upotrebe lakta na nedozvoljeni način kod igrača Rijeke i trebalo je dosuditi najstrožu kaznu za Inter i pokazati žuti karton igraču Rijeke.  Nakon toga dolazi do prekršaja Postonjskog i nervoze, te dizanja tenzija. Žuti igrač u želji da zaustavi kontru zaustavlja igrača Rijeke potezanjem za tijelo i čini prekršaj van terena za igru. Odluka je ispravna. Igrač Intera je dobio žuti karton jer je zaustavio suparničkog igrača u obećavajućoj situaciji. To nije grubi start, nego potezanje za tijelo. U nastavku dolazi do konfrotacije, a kada dolazi do takve situacije minimalno po jedan igrač sa svake strane mora biti kažnjen disciplinskim mjerama. Sudac je ispravno pokazao dva žuta kartona. U toj gužvi ispravno je kažnjen pomoćni trener Rijeke (Tomić op.a) koji je ušao u teren, a na snimci je vidljivo da je drugi pomoćni trener Rijeke (Pilipović op.a) njima iza leđa uhvatio za vrat suparničkog igrača. To je, također, prekršaj za isključenje s klupe – nastavio je Vitković koji je potvrdio da je Čuljak ispravno procijenio kada u 29. minuti nije dosudio jedanesterac za Rijeku nakon što je u gostujućem kaznenom prostoru zalegao Murić.




– Ovo nije prekršaj za kazneni udarac, riječ je o naguravanju dvojice igrača oko lopte. Čak je Murić stao na loptu i tu nema prekršaja. Dobra odluka suca!


Prema Vitkovićevu tumačenju mladi zagrebački sudac jedino je u 42. minuti oštetio igrače Rijeke kada nije dosudio najstrožu kaznu na Tomečaku.


– Dojam je da je obrambeni igrač Intera udario loptu i suparničkog igrača po nozi. Tomečak je nakon toga napravio još jedan korak, a onda je i pao. Mislim da bi bila bolja odluka da je sudac dosudio kazneni udarac. Sudac nažalost nema mogućnost da pogleda snimku usporeno, mi ni uz snimku nismo sto posto sigurni, ali stekao sam dojam da bi kazneni udarac bila ispravnija odluka – rekao je Vitković.