Skibike

Amerikancu Robu Nicholsu spektakularna utrka u skibikeu na Platku, na postolju i dva Austrijanca

Marko Dobrecović

Sebastian Bichler/M. LEVAK

Sebastian Bichler/M. LEVAK

Rob Nichols slavio je ispred Austrijanaca Sebastiana Bichlera i Gregora Schustera. Gerfried Seeber, koji vozi pod hrvatskom zastavom, najbrži u skibobu



PLATAK  Amerikanac Rob Nichols pobjednik je prve utrke sezone Europskog kupa u Skibikeu, održane na stazi Radeševo 2 na Platku. Nicholz je i prošle godine sudjelovao na ovoj hrvatskoj utrci, tada demo nadmetanju. Budući da je jedini koji ne dolazi s europskog kontinenta, Nichols je ovom spektakularnom natjecanju dao svjetski karakter.


Na drugom mjestu završio je prošlogodišnji pobjednik Sebastian Bichler iz Austrije, dok je treći bio Bichlerov sunarodnjak Gregor Schuster.


Nakon otkazane utrke u austrijskom Mühlbachu, Platak je imao čast biti prva stanica u sklopu ovogodišnjeg izdanja natjecanja. Uz skibike natjecanje, na Platku se održalo i natjecanje u disciplini skibob. U tom natjecanju slavio je Gerfried Seeber. Ovaj poznati Austrijanac ove je godine počeo vozi pod hrvatskom zastavom te je odmah krenuo s uspjesima. Drugi je završio Marc Frapporti iz Luxembourga, dok se na treću poziciju popela Njemica Silvia Steininger.


Timo Schmid/Foto REUTERS




Uspješno prošlogodišnje premijerno izdanje skibike utrke na kvarnerskom skijalištu bio je povod Skibike klubu Croatia za nastavak s organizacijom ovog natjecanja. Ovoga puta u suradnji s Red Bullom, skibike natjecanje je na Platak pozvalo mnoge sportaše i entuzijaste ove mlade, ali perspektivne sportske discipline.


Važnost ovog događanja povrh Kvarnera opisao je županijski vijećnik te ujedno i suorganizator natjecanja Leo Pavela.


– Skibike je vrlo zanimljiva disciplina, a uskoro bi trebala doći i pod olimpijsku zastavu. Prošlogodišnja skibike utrka na Platku okupila je dvadesetak natjecatelja, dok se ta brojka ove godine podigla na pedesetak. Za razliku od skijanja, skibike kao spoj skijanja i biciklizma manje opterećuje koljena. Zahtjevna je to disciplina koja je sve popularnija, sada smo dobili i sponzorstvo Red Bulla, stoga je budućnost ovog sporta izgledna. Platak je među prvima prepoznao potencijal toga, a ponajviše zahvaljujući Juri Lučiću iz Skibike kluba Croatia imamo priliku gledati mnoge natjecatelje i entuzijaste ovoga sporta. Rijetko to kažemo, ali Platak je najveće skijalište u Hrvatskoj. Primorsko-goranska županije daje podršku ovom natjecanju, a tome su se priključili Općina Čavle i Turistička zajednica. Kao nastavak zimske priče s Platka, radit ćemo na nacrtu stvaranja turističkog resorta s novom žičarom – rekao je Leo Pavela.


U pravoj zimskoj atmosferi Platka, na minus četiri stupnja Celzijusa i uz utjecaj vjetra, na sportskim uzbuđenjima bili su prisutno dosta gledatelja, a mnogi su došli iz inozemstva podržavali natjecatelje.


DJ zadužen za dobru atmosferu i natjecatelji uveličali su sunčani dan na Platku.