Proglašenje u Puli

Aleksandra Jurdana najuspješnija vozačica, Marin Božičević najbolji junior

Miroslav Krpan

Marin Božićević, Aleksandra Jurdana i Renato Herc/M. KRPAN

Marin Božićević, Aleksandra Jurdana i Renato Herc/M. KRPAN

Aleksandra Jurdana (AK RI autosport) najbolja je vozačica u 2019. godini. Mladi vozači Autokluba RI autosport, prvak Renato Herc i viceprvak Marin Božičević, najbolji juniori



PULA Svečana dvorana pulskog Doma hrvatskih branitelja drugu godinu za redom ugostila je najuspješnije vozačice i vozače s brojnom pratnjom na proglašenju prošlogodišnjih prvenstava u okviru djelovanja Auto i karting saveza Istre, koji je nositelj Regije Zapad Hrvatskog auto i karting saveza, što obuhvaća klubove Istarske i Primorsko-goranske županije te dijela Karlovačke županije. Svečanosti je prvi put prisustvovao Davorin Štetner, predsjednik nacionalne sportske asocijacije.


– Više sam nego zadovoljan boraviti u ovoj sredini gdje je vidljiv izuzetan entuzijazam, ali istovremeno i ostvarenje vrhunskih rezultata auto sporta. Brojna priznanja što će zasluženo pripasti pojedincima i klubovima samo su dokaz brojnosti sudionika na natjecanjima, ali i odraz kvalitete do koje se dolazi ustrajnošću i posvećenošću našem sportu za koji vjerujem da će u nacionalnim okvirima sve više jačati. Očit je i dobar rad klubova, ali i ulaganja u nove izazove – kazao je Davorin Štetner, za čije je jednogodišnje vladavine na čelu HAKS-a osjetan novi polet i neki novi pozitivni vjetrovi u oktanskom sportu na četiri kotača.


Formula driver


Najmlađa domaća automobilistička disciplina, Formula driver, u svoj je uspon broja sudionika i vidnoj kvaliteti krenula upravo s natjecanjima Prvenstva Regije Zapad HAKS-a u Istri, a za ostvarenja u 2019. godini najuspješnijima u ukupnom poretku proglašeni su prvak Hrvoje Belinić (AK Pula-Rovinj) te Marino Poropat (AK Istra racing team Pazin) i Donald Milokanović (AKORK Skok racing 1993). Pobjednički pehar najbolje vozačice ponijela je Aleksandra Jurdana (AK RI autosport) ispred Romine Bressan (AK Buzet Autosport) i Amire Bradarić (AMK No Traction Pula), dok su juniorskom konkurencijom dominirali mladi vozači Autokluba RI autosport, prvak Renato Herc i viceprvak Marin Božičević. Treći je bio Karlo Pelicar (AKORK Skok racing 1993).




Poveznica s drugom značajnom disciplinom, davnih godina također začetom na istarskom poluotoku, kronometar vožnjama, na svojevrstan način u 2019. godini označili su vozačice i vozači pazinskog Autokluba Istra racing team osvojivši ekipne naslove prvaka u formuli driver, ali i u kronometru. U formuli driver drugoplasirana ekipa bili su članovi AK Pula-Rovinj, treća AK Buzet Autosport. Buzećani su bili drugi u kronometru, a do trećeg mjesta stigao je AKORK Skok racing 1993.


Kronometar


Naslov ukupnog prvaka kronometar vožnji otišao je put Buzeta u ruke iskusnog Bojana Krote (Buzet Autosport), ispred Dejana Kopajtića (Rijeka) i Igora Bogovića (Buzet Autosport). Među vozačicama naslov je slavila Doris Labinjan (IRT Pazin), a juniorski Karlo Pelicar.


Među 169 priznanja našli su se i najuspješniji u formuli driver Prvenstva Auto karting saveza Istre te Prvenstva istarske rivijere, dok su prvi put nagrađeni vozači Off roada i Drifta. Članovi AMK No limits Istra, otac i sin Vedran i Alex Šćulac, najuspješnija su posada u robusnim džipovima, dok je naslov u Driftu ponio Ivan Višković (No Traction Pula).


AKSI je nagradio i najuspješniju sutkinju Istre Elenu Golojka i suca Dina Červara, oboje iz Buzeta, dok je u ime organizatora i domaćina svečanosti Auto i karting saveza Istre predsjednik Marčelo Mohorović spomen plakete dodijelio Zajednici sportova Istarske županije i Hrvatskom auto i karting savezu.