Sportske sankcije

Aktualni olimpijski pobjednici objavili da neće sudjelovati na odbojkaškom SP-u u Rusiji, Francuzi zabranili klubovima putovanje u tu zemlju

Hina

Earvin Ngapeth/Foto REUTERS

Earvin Ngapeth/Foto REUTERS

Bez mene, hvala vam, tvitala je svjetska odbojkaška zvijezda i aktualni olimpijski prvak Earvin Ngapeth



PARIZ Francuska muška odbojkaška reprezentacija, inače olimpijski prvaci, neće sudjelovati na Svjetskom prvenstvu 2022.  u Rusiji, objavio je u subotu Francuski odbojkaški savez.


“Sigurnost naših sugrađana je naš prioritet i učinit ćemo sve da je zajamčimo tijekom nacionalnih ili međunarodnih natjecanja. U tom kontekstu iu ovoj fazi Francuska neće sudjelovati na svjetskom prvenstvu ako se njegova organizacija zadrži u Rusiji“, priopćili su Francuzi.


Osim toga, Savez je odlučio otkazati sva putovanja francuskih momčadi na utakmice Europskog kupa koje bi se odigrale u Ukrajini i Rusiji.




Međunarodna federacija (FIVB) se još nije očitovala o održavanju ovog natjecanja niti o njegovom preseljenju.


“Bez mene, hvala vam”, tvitala je svjetska odbojkaška zvijezda i aktualni olimpijski prvak Earvin Ngapeth u petak, reagirajući na novinski članak u kojem se objašnjava da FIVB namjerava održati Svjetsko prvenstvo 2022. u Rusiji.


Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) zatražio je u petak od međunarodnih saveza da premjeste ili otkažu natjecanja zakazana u Rusiji i Bjelorusiji, odakle je dio ruskih trupa otišao u invaziju na Ukrajinu, osuđujući u svom priopćenju “kršenje pravila Olimpijsko primirje” vlada Rusije i Bjelorusije.


Svjetsko prvenstvo u odbojci 2022. dodijeljeno je Rusiji u studenom 2018., kada je ruski sport upravo izašao iz prvog kruga sankcija zbog golemog institucionaliziranog doping skandala.