Predstavljen turnir

Ako je Opatija hrvatski Monte Carlo onda mora imati svoj teniski turnir – Istarsku rivijeru

Zlatko Horvat

Matej Dodig, Gordan Širola, Fernando Kirigin, Branko Horvat i Dragutin Galina/ M. GRACIN

Matej Dodig, Gordan Širola, Fernando Kirigin, Branko Horvat i Dragutin Galina/ M. GRACIN

Opatija je idealan klub za ovakav turnir, koji predstavlja najtežu fazu za mladog igrača jer treba osvojiti prve ATP bodove. Imamo izvanredan turnir - kaže Nikola Pilić, legenda svjetskog tenisa



OPATIJA »Oduševljeni smo rezultatima naših igrača na prvim dvama turnirima Istarske rivijere. Dino Prižmić osvojio je Poreč, 17-godišnji Matej Dodig bio je prvi u Rovinju, nakon što je u Poreču osvojio prvi ATP bod, dok je Luka Mirkut dvostruki pobjednik u parovima. Nakon šoka zbog otkaza Prižmića zbog viroze, Dodig je u Rovinju oduševio, fantastičnom igrom i rezultatom. Sve to odličan je uvod za Opatiju, koja je uvijek posebna«, naglasio je Branko Horvat, direktor Istarske rivijere već tri desetljeća, na konferenciji za medije, održanoj u TK Opatija, na kojoj su još bili nazočni opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin, predsjednik organizacijskog odbora turnira Nikola Pilić, predsjednik kluba Gordan Širola, predsjednik Sportskog saveza grada Opatije Dragutin Galina, te Matej Dodig, nova zvijezda na hrvatskom teniskom nebu.


– Veliko je zadovoljstvo što se Istarska rivijera nastavlja u Opatiji, zahvaljujući ljudima oko mene. Turnir je bio u Opatiji i opet se vratio. Sada treba podignuti razinu kvalitete, a Opatija prepoznati benefite ovakvih turnira jer je to velika turistička promocija. Vjerujem da nas čeka još jedan turnir za pamćenje – rekao je Fernando Kirigin, opatijski gradonačelnik.


Novi bodovi


Turnir se održava zahvaljujući sufinanciranju Sportskog saveza grada Opatije, jer, kako je naglasio Galina, financira se sve što je u interesu grada i sportaša.




– Ako je Opatija hrvatski Monte Carlo, onda je važno imati turnir, čak i dva, ako dodamo seniorski turnir. Opatija je idealan klub za ovakav turnir, koji predstavlja najtežu fazu za mladog igrača jer treba osvojiti prve ATP bodove. Kvaliteta igre je nevjerojatna već i u kvalifikacijama. Imamo izvanredan turnir. Treba čestitati Branku Horvatu, koji desetljećima organizira ove turnire, koji su važni za mlade igrače – kaže Nikola Pilić, legenda hrvatskog i svjetskog tenisa.


Matej Dodig, 17-godišnji Osječanin, trenutno je na diobi 1.629. mjesta na ATP ljestvici s jednim ATP bodom iz Poreča. Onih 15 rovinjskih za titulu bit će mu upisani u ponedjeljak, kada će se naći oko 885. mjesta.


– Jako sam zadovoljan kako sam igrao u Poreču, to mi daje samopouzdanje za dalje. Dobro sam trenirao u Akademiji Ivan Ljubičić na Lošinju, ali nisam očekivao da ću osvojiti drugi ITF turnir na kojem sam nastupao. Ta pobjeda možda promijeni planove, moram razmisliti koje ću turnire igrati. Nastupit ću na juniorskom Roland Garrosu, ali vjerojatno će više biti turnira za ATP bodove – kaže Matej Dodig.


Derbi


Dodiga danas u 9.30 sati čeka hrvatski derbi protiv 25-godišnjeg Domagoja Bilješka, koji će doći vidjeti i Ivan Ljubičić, ali i mladi članovi kluba.


M. GRACIN


– Kao klub imamo nekoliko zadataka, a jedan je pogon sa što više djece. U posljednjih desetak godina u tome smo i uspjeli. Ovakvi turniri su važni za njih, mogu vidjeti što ih čeka u budućnosti. Osim toga, Opatija je krenula u značajan razvoj, a mi moramo biti dio te priče – istaknuo je Gordan Širola, predsjednik kluba.


Istarskom rivijerom kročili su Goran Ivanišević, Boris Becker, Thomas Muster, Richard Krajicek, Petr Korda, Cedric Pioline, Ivan Ljubičić, Goran Prpić… Neki od njih osvajali su Grand Slam turnire, bili prvi, drugi ili treći na svijetu, a kretali su iz istarske prašine, ponekad i blata.


Lani je na turniru nastupio Petros Tsitsipas, brat Stefanosa, trećeg igrača svijeta. Opatiju je posjetio i njihov otac Apostolos, koji je bio oduševljen viđenim. I tenis je jedan od načina promocije Kraljice Jadrana. Još ako se spoje odlični rezultati hrvatskih tenisača…