Američki nogomet

54. SUPER BOWL Chiefsi ili 49ersi, veliki spektakl u Miamiju začiniti će i Jennifer Lopez i Shakira

Marinko Krmpotić

Patrick Mahomes

Patrick Mahomes

O pobjedniku velikog finala odlučivat će Kansas City Chiefsi i San Francisco 49ersi, dvije momčadi koje su nakon sjajno odigrane sezone potpuno zasluženo došle do završne utakmice



RIJEKA  U noći s nedjelje na ponedjeljak, točnije pola sata iza ponoći po srednjoeuropskom vremenu, na »Hard Rock« stadionu u Miamiju počet će jedan od ove godine najznačajnijih sportskih događaja – 54. Super Bowl. Veličanstvena završnica sezone američkog nogometa. Već dugi niz godina finale ovog natjecanja najgledaniji je sportski događaj, ujedno i komercijalno najisplativiji, a ove godine dodatnu čar daje mu činjenica da je riječ o stotoj, dakle itekako jubilarnoj sezoni NFL-a.


O pobjedniku velikog finala odlučivat će Kansas City Chiefsi i San Francisco 49ersi, dvije momčadi koje su nakon sjajno odigrane sezone potpuno zasluženo došle do završne utakmice. Kladionice i sportski poznavatelji blagu prednost daju »poglavicama« iz Kansasa, ponajprije zbog iznimno nadarenog mladog razigravača Patricka Mahomesa te sjajne prateće ekipe u kojoj se ističu Travis Kelce i Tyreek Hill. No, podcijeniti kalifornijsku ekipu bila bi velika greška jer njihov razigravač Jimmy Garoppolo već ima dva Super Bowla (istina, kao rezerva Toma Bradyja iz Patriotsa), a u ekipi također ima niz izvrsnih igrača kao što su George Kittle, Deebo Samuel ili Raheem Mostert.


Ove dvije ekipe prvi će se put sastati u finalu NFL natjecanja pri čemu će Chiefsi u priliku iznova osvojiti trofej nakon punih – 50 godina! Naime, davne 1979. godine osvojili su do sada svoj jedini Super Bowl i to pobijedivši Minnesotta Vikings s 23:7. Kod 49ersa, kojima će ovo biti sedmi Super Bowl finale, stanka je bila puno manja jer su svoje posljedne finale odigrali 2013. godine (poraženi su od Baltimore Ravensa 34:31), a budući da su u prethodnih pet nastupa pobijedili, pruža im se prilika novom pobjedom doći do razine najuspješnijih – New England Patriotsa i Pitsburgh Steelersa, koji imaju po šest osvojenih naslova.




Naravno, finalni okršaj prati i niz zanimljivosti među kojima je, primjerice, i činjenica da će, pobijede li 49ersi, njihov trener Kyle Shanahan naslijediti oca Mikea Shanahana koji je kao trener Denver Broncosa Super Bowl osvojio 1997. i 1998. godine. Pobijedi li Shanahan junior, NFL će prvi put u povijesti imati oca i sina koji imaju osvojen Super Bowl! Tko će pobijediti potpuno je svejedno čuvenom quarterbacku Joeu Montani, koji je igrao za obje momčadi te nedavno izazvao provale smijeha izjavom kako je siguran da će pobjediti – njegova momčad! O pobjedniku ne brinu ni u čuvenoj TV kući Fox koja je ove godine za reklamu dužine 30 sekundi naplaćivala između 5 i 5,6 milijuna dolara, a vrlo će zadovoljni, bez obzira na rezultat, biti i svi koji će nastupiti u zabavnom dijelu programa. Demi Lovato izvest će himnu »The Star-Spangled Banner«, a na poluvremenu će zapjevati Jennifer Lopez i Shakira.