Različiti kriteriji

Riječki plivači zavapili: “U Dubrovniku treniraju već tjedan dana, a mi smo na čekanju”

Ivana Vaupotić

Meri Mataja/Foto Arhiva NL

Meri Mataja/Foto Arhiva NL

Ova odbijenica nas još više boli kada znamo da u Dubrovniku već tjedan dana treniraju plivači koji nemaju ni prvu niti drugu kategoriju. A oni su dozvolu dobili od tamošnjeg Županijskog stožera Civilne zaštite - kaže Dalibor Krebelj, trener Kantride



RIJEKA Riječki plivački klubovi Kantrida, Primorje Croatia osiguranje i Nevera uputili su Županijskom stožeru Civilne zaštite molbu za pokretanje trenažnog procesa plivača koji se natječu u najvišem nacionalnom rangu u okviru popuštanja mjera zaštite od epidemije koronavirusa. U molbi su razradili detaljan plan provedbe treninga na kojem bi u isto vrijeme na bazenu bila skupina od maksimalno pet plivača i jednog trenera. Plivači bi na trening dolazili vlastitim prijevozom, na bazen bi ulazili i izlazili preko tribina koristeći pritom jedna vrata za ulaz, a druga za izlaz, a budući da tribine riječkog bazena imaju kapacitet od 800 sjedećih mjesta, dolazak i odlazak plivača moguć je bez ikakvog kontakta. Između treninga dvaju klubova postojao bi određen vremenski razmak zahvaljujući kojem se plivači ne bi susretali na bazenu. Svaki plivač trenirao bi u zasebnoj pruzi, što znači da bi minimalan razmak između svakog plivača bio pet metara, a presvlačili bi se na tribinama. No, riječki su klubovi umjesto pozitivnog odgovora, dobili – odbijenicu.


U svakodnevnom sam kontaktu s upraviteljem bazena Markom Strahijom, pa iz prve ruke znam da su na bazenu poduzete sve mjere dezinfekcije i pripreme za povratak sportaša u bazen  – rekla je Sanja Jovanović, sportska direktorica Primorja CO


– Naravno da smo razočarani, razradili smo plan provedbe treninga koji bismo mogli provesti bez ikakvog problema, poštujući pritom sve epidemiološke mjere. No, mi nećemo odustati, Hrvatski plivački savez radi na molbi da se u trenažni proces uključe barem reprezentativci. Tako da smo zasad na čekanju – rekao je Dalibor Krebelj, trener Kantride i glavni inicijator molbe upućene Županijskom stožeru civilne zaštite, koji se vodi odlukom Vlade prema kojoj u pojedinačnim sportovima zasad mogu trenirati samo vrhunski sportaši, odnosno sportaši prve i druge kategorije. U plivanju su to u Hrvatskoj tek četvorica plivača, »jadranaši« Marin Mogić i Franko Grgić, Puljanin Bruno Blašković i Zagrepčanin Nikola Obrovac, koji zbog zdravstvenih problema neće tako skoro u bazen.


Radno ljeto




– Ova odbijenica nas još više boli kada znamo da u Dubrovniku već tjedan dana treniraju plivači koji nemaju ni prvu niti drugu kategoriju. A oni su dozvolu dobili od tamošnjeg Županijskog stožera Civilne zaštite.


Riječki su plivači posljednji trening odradili sredinom ožujka kada je stavljen ključ u bravu svih sportskih objekata, po svemu sudeći trenirati neće početi prije 11. svibnja kada na snagu stupa treća faza popuštanja mjera zaštite od epidemije koronavirusa u okviru koje bi bila moguća okupljanja do deset ljudi.


Sanja Jovanović: Djeca su željna treninga, mi smo željni rada

Studija sveučilišta Politecnico di Torino pod nazivom »Sport se sigurno pokreće« utvrdila je da u bazenu nema bojazni od zaraze koronavirusom jer je klorirana voda nepovoljan medij za širenje virusa. Jedna je to od stavki koju su u svojoj molbi Županijskom stožeru Civilne zaštite naveli riječki klubovi.


– U svakodnevnom sam kontaktu s upraviteljem bazena Markom Strahijom, našim bivšim plivačem i velikim ljubiteljem Primorja, pa iz prve ruke znam da su na bazenu poduzete sve mjere dezinfekcije i pripreme za povratak sportaša u bazen. A povratak je ono što svi jedva čekamo – rekla je Sanja Jovanović, sportska direktorica Primorja CO. – Epidemiološka situacija u Hrvatskoj je svakim danom sve bolja, svi se nadamo da će tako i ostati i da ćemo moći početi u miru raditi. Nažalost, svojevrstan strah i oprez postat će dio naše svakodnevice, ali mi ćemo se pridržavati svih mjera i preporuka. Nikome od nas neće biti lako, ali uspjet ćemo – nastavila je Sanja Jovanović, koju posebno raduju poruke ohrabrenja od članova njezinog kluba.


– Svima nam ova pauza jako teško pada, djeca su željna treninga, mi smo željni rada, pa se nadamo da bismo 11. svibnja opet mogli početi trenirati. U klubu već radimo svojevrsnu pripremu. Voda je specifičan medij, u samo deset dana pauze plivač gubi osjećaj i trebat će mu neko vrijeme da se vrati. Sve ćemo mi to prebroditi, samo da počnemo opet raditi. Moram se zahvaliti roditeljima naših plivača koji su uz nas i u ovoj situaciji, stalno nas hrabre, nisam mogla vjerovati kolika je njihova ljubav prema Primorju.

– Mi još uvijek nemamo nikakvu informaciju kada bismo mogli početi trenirati, ali se svi nadamo da će to biti najkasnije 11. svibnja. Ova situacija nam iznimno teško pada, plivanje je specifičan sport i tu će povratak biti duži i teži nego što je u ostalim sportovima. I dalje stojimo kod toga da bismo bez problema mogli početi raditi u grupama do pet plivača, jedna grupa može raditi suhe treninge, druga trenirati u bazenu. Uostalom, na bazenu nema termina za građane pa bi se bez problema mogao ogranizirati rad svih klubova korisnika bazena.
Ljetna sezona još uvijek nije službeno otkazana, što znači da bi plivači ipak mogli imati radno ljeto koje podrazumijeva nastupe na državnim prvenstvima.


Nada


– Prvenstva će se vjerojatno prebaciti na kolovoz, zasad još nema govora o odgodi natjecanja. I to je jedan od razloga zašto bismo trebali početi trenirati. To definitivno neće biti prvenstva na kojima će plivači biti na pravoj razini jer već sada imamo predugu pauzu, neće biti dovoljno vremena za povratak na staro, ali barem će imati cilj i motivirat ćemo ih da rade preko ljeta. Jako smo puno izgubili štrajkom profesora u kojem su djeca izašla iz rutine izvršavanja školskih obaveza i treniranja, ovo je pak svima nama još teža situacija. Plivačima će puno trebati da se pokrenu i da uhvate stare rezultate, a kamoli da ostvare iskorak i napreduju. Što znači da moramo što prije opet početi trenirati, čekanje rujna moglo bi se pokazati kobnim za mnoge od nas.


Plivači svakodnevno treniraju na suhom, prateći upute svojih trenera s kojima komuniciraju putem društvenih mreža.


– Imamo dosta dobar odaziv, moderne tehnologije su nam u ovoj situaciji od velike pomoći, ali daleko je to od pravih treninga. Treniraju svi, od vrtića do natjecateljske ekipe, nisu nadgledani, ali oni itekako dobro znaju što i kako moraju i što im to donosi. To se pogotovo odnosi na našu natjecateljsku ekipu koja svakodnevno barem tri sata provede vježbajući. Neki voze bicikl, neki trče, neki planinare. Naša županija zasad ima povoljnu epidemiološku situaciju koja nam daje optimizam pa se nadamo da ćemo 1. lipnja početi normalno raditi. Situacija je specifična i mi ćemo joj se prilagoditi, bitno je samo da stručnjaci nađu model po kojem možemo raditi. I mi krećemo – zaključio je Dalibor Krebelj.


Belaić: Ako mogu trenirati vaterpolisti, zašto ne bismo mogli i mi?!

I u Neveri s nestrpljenjem čekaju zeleno svjetlo za povratak treninzima.


– Naša molba je itekako jasna, u isto vrijeme bi treniralo maksimalno pet plivača i bile bi zadovoljene sve propisane mjere – pita se Andrej Belaić, trener Nevere. – Činjenica je da u Hrvatskoj tek nekolicina plivača ima prvu i drugu kategoriju, što znači da nitko drugi ne može trenirati. Uostalom, ako mogu trenirati vaterpolisti, zašto ne bismo mogli i mi?! To je smiješno. Sezona nam još uvijek nije otkazana, svi se nadamo da neće doći od njezinog otkazivanja, ali mi i dalje ne treniramo. Ne tražimo dozvolu treninga za najmlađe plivače, već za natjecateljski pogon. Napravili smo plan, plivači su voljni i željni trenirati. Čim dobijemo dozvolu, mi krećemo – rekao je Belaić.