Trener uoči starta

Orijent u subotu otvara novu sezonu: “Trebat će vremena i sreće, znamo gdje moramo napredovati”

Ivan Volarić

SAKRITI MANE I ISTAKNUTI VRLINE - Crveni na početku priprema/Foto M. GRACIN

SAKRITI MANE I ISTAKNUTI VRLINE - Crveni na početku priprema/Foto M. GRACIN

Moramo ući u prvenstvo kako treba u rezultatskom smislu da bismo si olakšali prilagodbu. Imamo šest dana za neke detalje i donošenje odluke oko dvije, tri dvojbe oko sastava - kaže Budicin



RIJEKA Nogometaši Orijenta uspješno su odradili generalku za novu sezonu u SuperSport Prvoj NL. Šest pogodaka u mreži novoga drugoligaša Krka točno osam dana prije domaćeg ogleda protiv Dubrave (subota, 17.30 sati) sasvim sigurno donosi određenu količinu optimizma i samopouzdanja.


Treba, doduše, uzeti u obzir činjenicu da su Krimejčani pet pogodaka postigli u nastavku kada je trener Krka Igor Tkalčević počeo uvoditi pričuve, uglavnom juniore, no s druge strane, nikome nije danas lako dati »pola tuceta golova«, a kamoli dobro vođenoj momčadi Krka.


Orijentov mercato

Došli: Bubnjar (Cibalia), Bodetić (Rijeka), Žlibanović (Istra 1961), Gajzler (Rijeka), Valjan (Rijeka), Margan (Jadran Ploče), Zuliani (Jadran Poreč).




Otišli: Matulja (Krk), Srzentić (Grobničan), Braut (Rogaška), Ibiši (Tikveš), Ivančić (Opatija), Jukičić (Opatija), Travaglia (?), Senčar (?), Dukađin (Drava Ptuj), Kočević (Grobničan), Tanjić (Grobničan), Jelić (Krk).

– Što se tiče utakmice, nismo imali baš sreće s vremenskim uvjetima – govori trener Orijenta Fausto Budicin. – Prvo smo kasnili s početkom, a onda smo i mi kasno ušli u utakmicu. Trebalo nam je desetak minuta da se zagrijemo. U tom periodu nismo dobro radili one stvari koje smo detektirali da bi nam mogle biti problem u prvenstvu. Tu prvenstveno mislim na negativnu tranziciju. Dosta griješimo u otvaranju napada i onda kad izgubimo loptu, dosta se sporo vraćamo.


U prvom poluvremenu smo čak imali korektan učinak prema naprijed, poglavito s obzirom na uvjete za igru, ali još uvijek smo u fazi obrane preširoki i s prevelikim razmacima između linija, što Krk, srećom, nije iskoristio. U nastavku smo malo ubrzali igru i pas. Treba priznati da je trener domaćina u tom periodu promijenio dosta igrača i to se osjetilo na kvaliteti njihove igre. Unatoč tome, naši igrači koji su ušli s klupe donijeli su dodatni impuls u trkačkom smislu. Kada igramo brže i bolje reagiramo u tranizicijama, onda možemo biti opasni po suparnika.


Ispraviti manjkavosti


Ako je suditi po pripremnim utakmicama, dojam je da ima još dosta nepoznanica što se tiče momčadi, kao i dosta mjesta za napredak na planu igre. Neke stvari očito će se slagati kroz prvenstvene utakmice?


– To vrijedi vjerojatno za većinu ekipa u našem rangu. Moramo ući u prvenstvo kako treba u rezultatskom smislu da bismo si olakšali prilagodbu na neke nove situacije u ligi i ekipi. Opet, znamo gdje moramo napredovati. Trebat će nam malo vremena i sreće da uspijemo ući dobro u prvenstvo da bismo dobili vremena da ispravimo uočene manjkavosti. Imamo šest dana za neke detalje i donošenje odluke oko dvije, tri dvojbe oko sastava. Nadam se da ćemo Dubravu dočekati spremni.


Šibenik i Vukovar


Jeste li zadovoljni s raspoloživim igračkim kadrom?


– Prema naprijed imamo dosta veliki izbor igrača, ali imamo neke pozicije gdje nismo uspjeli pojačati konkurenciju i poduplati ih. Pričamo svakodnevno, uvijek se u tom dijelu može napredovati. Kada se budemo kvalitetno nadopunili, onda će biti veća konkurencija i poticaj na treninzima. Kada imaš zdravu konkurenciju, to te tjera da daješ najbolje od sebe na utakmicama.


Kako vidite ostalu prvoligašku konkurenciju?


– Vukovar zaslužuje respekt jer je prošle sezone do kraja bio konkurentan za prvo mjesto, a nije puno mijenjao momčad. Štoviše, čak se i pojačao. Tu je i Šibenik s velikim budžetom i ambici jom da se odmah vrati u HNL društvo. Mislim da su to dvije momčadi koje su istaknule kandidature za prvo mjesto. Mi se nadamo da ćemo ući dobro u prvenstvo. Kada to uspiješ, onda skineš sa sebe malo pritiska i stresa te možeš pružati bolje predstave. Liga će biti izjednačena, a svaka utakmica priča za sebe.


Moramo svaki susret shvatiti maksimalno ozbiljno da bismo odmah počeli skupljati bodove. I koncentrirati na sebe, znamo koje su naše vrline, ali i mane. Očekivao sam da ćemo to prije riješiti, međutim, moramo se prilagoditi karakteristikama igrača i što prije, kada krene prvenstvo, sakriti naše mane te istaknuti naše vrline – rekao je trener Orijenta.