Prva NL

Orijent rutinski odradio posao kod Dubrave, riječkoj momčadi je to tek druga gostujuća pobjeda u sezoni

Davor Petrović

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Nije na odmet podsjetiti da je prva ostvarena sada već dalekog 7. listopada kod Hrvatskog dragovoljca (2:1)



ZAGREB Nadahnuta izvedba u srazu s Dubravom donijela je Orijentu tek drugu gostujuću pobjedu u ovoj sezoni. Nije na odmet podsjetiti da je prva ostvarena sada već dalekog 7. listopada kod Hrvatskog dragovoljca (2:1).


Dubrava TK – Orijent 0:3 (0:2)

Stadion NK Kustošija. Gledatelja: 200. Sudac Mateo Erceg (Pristeg) 6,5. Strijelac: 0:1 Monjac (32′-11m), 0:2 Faal (37′), 0:3 Travaglia (68′). Žuti kartoni: Agba, Hoić (Dubrava TK), Monjac, Travaglia (Orijent).


DUBRAVA TK: Šarkanj 6, J. Palić 6, Ikenna 6, Tomas 6, T. Palić 6, Agba 5,4, Dobrić 5,5 (46′ Tomek 6), Boyan 5,5 (66′ Čoko -), Brkljača 5,5 (69′ Ivanović -), Petriško 5,5 (69′ Hoić -), Ljubanović 6.




ORIJENT: Zadro 7, Švrljuga 7,5, Mulac 7, Tadejević 7, Braut 7,5, Mohorovičić 7,5 (77′ Lazar -), Milanović 7, Monjac 7,5, Črnko 7,5, Faal 7 (64′ Travaglia 7), Dukađin 7 (64′ Ibiši 7).

Foto galerija: Prva NL: Dubrava - Orijent Foto: Davor Kovačević


Dubrava je od prvog zvižduka suca Matea Ercega pokušala napraviti pritisak, a to joj je donijelo slobodni udarac sa osamnaest metara po sredini gola u 6. minuti. Kratku kombinaciju trojice igrača oplemenio je udarac Marka Brkljače, ali Mislav Zadro reagirao je poput geparda i izbio loptu u korner.


Orijent je relativno brzo uspostavio terensku ravnotežu i primirio ambicioznog suparnika. Štoviše, u nekoliko navrata gosti su složili više nego pristojne akcije kojima je nedostajala kvalitetnija završnica, u obliku upotrebljivog zadnjeg pasa ili nešto konkretnijeg udarca po golu.


No, to se promijenilo nakon pola sata igre, kada je Mateo Monjac s desne strane poslao odličnu povratnu loptu na vrh peterca, gdje je natrčavao Emanuel Črnko, kojeg je s leđa srušio Peter Agba. Erceg je bez puno razmišljanja pokazao na bijelu točku, a Monjac je preuzeo odgovornost. Bila je to vrlo smirena egzekucija, začinjena slanjem lopte u jednu, a Tina Šarkanja u drugu stranu – 0:1.


Vodstvo Orijenta očigledno je šokiralo domaću momčad, koja je u 37. minuti opet morala neplanirano nastaviti igru s centra. Ovoga puta akcija je išla po lijevoj strani, otkuda je Fili Braut poslao prizemni ubačaj u sredinu, gdje je Dino Dukađin krasno odložio loptu za Baboucarra Faala. Gambijac sa Sušaka opalio je iz prve s ruba kaznenog prostora, a lopta je okrznula Dinu Tomasa i promijenila je smjer taman toliko da Šarkanj ostane na krivoj nozi – 0:2.


U tim trenucima bilo je prilično vidljivo da je Dubrava zrela za nokaut. No, u završnim sekundama prvog dijela domaću momčad je pomazila Fortuna, usmjerivši prizemni udarac Nine Mohorovičića nakon kornera u stativu. Tako je sve ostalo djelomično otvoreno, iako je Orijent do odmora mogao otkloniti većinu dvojbi.


Ćiro Blažević uvijek je govorio da je 2:0 najgori rezultat koji postoji, a gosti su to skoro saznali u 60. minuti. Naime, tada je Fran Tomek sjajno podvalio loptu za Ivora Ljubanovića, čiji se udarac odbio od desne u lijevu stativu. Loptu je na crti prihvatio Andro Švrljuga, otklonivši opasnost, ali ona ga je pri tome liznula po ruci. Domaći igrači tražili su jedanaesterac, a Erceg je samo odmahnuo rukom i pokazao da tu nije bilo namjere.


Samo osam minuta kasnije Orijent je konačno probio magičnu granicu od tri gola prednosti. Mario Tadejević je iz pozadine odigrao dijagonalu prema kaznenom prostoru suparnika, a domaća obrana odbila je loptu, a Monjac je, odmah proigrao Švrljugu na desnom boku. Uslijedilo je oštro prizemno ubacivanje kroz peterac i laka egzekucija iz blizine koju je potpisao Ennio Travaglia – 0:3.


Tu su sve dvojbe bile definitivno otklonjene. Dubrava je bila u teškom nokdaunu i više nije imala snage za bilo što konkretnije, a Orijent je vladao terenom i mirno je privodio utakmicu kraju.