Pobjednice

OPET NAJBOLJE Tigrice s Mlake osvojile Svjetski kup, riječke kuglačice u finalu svladale češku ekipu

Valentina Prokić

NA TRONU - Kuglačice Mlake sa stručnim stožerom

NA TRONU - Kuglačice Mlake sa stručnim stožerom

Bilo je stvarno teško, nakon polovice susreta gubili smo 0:4. Na kraju su naše igračice odlučile utakmicu u zadnja dva, tri hica. Bila je to prava drama, ludilo - kaže trener Mlake Tonči Mikac



RIJEKA Kuglačice Mlake pobjednice su Svjetskoga kupa u Otočcu. Mlaka je u finalu pobijedila češku ekipu Slovan Rosice 4:4 (11:13, 3502:3520) s 18 čunjeva i dva seta prednosti te se popela na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Tigrice s Mlake su kroz kvalifikacije i polufinale prošle bez ikakvih problema, a u finalu je bilo teže od očekivanog.


Slovan Rosice – Mlaka 4:4

Rezultati: Topicova – Bogdanović 1:0 (3:1, 634:574), Tatouskova – Bosak 1:0 (2:2, 627:585), Vaverkova – Gal 1:0 (2:2, 597:595), Axmanova – Pavlic 0:1 (0:4, 502:593), Dobesova – Méhész 1:0 (3:1, 587:591), Kantnerova – Sinković 0:1 (1:3, 555:582).

– Bilo je stvarno teško, zapravo ne teško, nego najteže. Nakon polovice susreta gubili smo 0:4. Četiri naše igračice su izgubile i Čehinje su imale preko sto drva. Na kraju su naše igračice sve te čunjeve stigle i odlučile su utakmicu u zadnja dva, tri hica. Na kraju smo imali više čunjeva i više setova, 4:4 je rezultat, ali mi smo prvi. Toliko neizvjesno, toliko za publiku gledljivo, bila je to prava drama, ludilo, ne znam kako bih to još opisao – uzbuđeno je nakon finala pokušao prenijeti dojmove trener kuglačica Mlake Tonči Mikac.




Neizvjesnost i nervozu je vrlo teško dočarati onome tko nikada nije bio u koži trenera na klupi dok njegova ekipa pokušava nadoknaditi zaostatak. Mikcu, koji iza sebe ima dugačak trenerski staž, nije bilo nimalo lako u jučerašnjem finalu.


Tri infarkta


– Ne znam što bih rekao o tim trenucima. Mobitel mi nije prestajao zvoniti nakon utakmice, to je toliko teško proživljavati, kao da imaš tri infarkta. Prosuli smo sve što smo mogli. Češki trener je stavio tri najjače igračice na početak, time su nas možda i malo iznenadili. Njima je bilo malo lakše igrati kasnije jer su stekle prednost i onda su njihove sljedeće igračice mogle igrati slobodnije i opuštenije u toj zadnjoj rundi, ali to ipak nije bio slučaj. Padale su u igri, a naše su igračice stalno stizale i stizale prednost te je na kraju i prestigle.


Bile su strašno borbene, a to toliko mentalno iscrpi. Bilo je baš ludilo i onaj tko to nije probao, ne može niti zamisliti kako to izgleda. Pobjeda je izborena puno teže od očekivanog, iako i dalje mislim da smo definitivno kvalitetnija ekipa za veću rezultatsku razliku, nego što je to bio slučaj u ovom dvoboju. No, na kraju ovog natjecanja se bilježi samo tko je pobjednik i to je kraj priče, je li bilo s malom ili velikom prednošću, na kraju nije važno – dodao je Mikac.


Kuglačice Mlake su do finala bile itekako zapažene, no unatoč malo slabijoj igri u finalu, kvaliteta i borbenost su ipak prevagnule na riječku stranu.


Navijanje


– Cure su fenomenalno igrale. Nije ni u finalu bilo loše jer su prve tri igračice koje su izgubile učinile to s vrlo solidnim rezultatima. Možda nije bilo kao u polufinalu, ali je bilo dobro. Međutim, dvije Čehinje su odigrale apsolutno iznad svih očekivanja i na tim su krilima letjele kroz utakmicu. No, utakmica traje do 720 hitaca, Čehinje su bile u vodstvu do 715 hitaca, a onda smo u zadnjih pet hitaca riješili utakmicu u našu korist. U sportu je to tako, puno je teže braniti nego osvajati, to je psihološki i mentalno osjetno teže – rekao je trener Mlake.


Publika u Otočcu definitivno nije razočarala i bila je prava podrška Riječankama u najtežim trenucima.


– Publika je bila šou program. Otočac je manji grad i svi su došli gledati kuglanje, nije bilo niti jednog praznog mjesta, a u kuglanu može stati oko 120 gledatelja. Bilo je navijanja, galame, ludo i nezaboravno. Kad bi stalno bilo tako, naš bi sport bio televizičan jer ovakva neizvjesnost zadovoljava gledatelje, samo što utakmica predugo traje – mišljenja je Mikac.


Kuglačicama Mlake predstoji jedno kolo prvenstva i nove pripreme za Svjetsko ekipno seniorsko prvenstvo.