Sara Kolak

Olimpijska pobjednica iz Rija nakon EP-a na kojem je ostala bez finala: “Novi trener? To su sve nagađanja”

Ivana Vaupotić

ŽAL ZA PROPUŠTENIM FINALOM - Sara Kolak/Foto REUTERS

ŽAL ZA PROPUŠTENIM FINALOM - Sara Kolak/Foto REUTERS

Preda mnom su još tri natjecanja do kraja sezone na koja se želim fokusirati i odraditi ih na najbolji mogući način - kaže Sara Kolak, koja se u Sloveniji vraća treninzima



RIJEKA Dan nakon kvalifikacija nije joj bilo ništa lakše. Jer je njezin cilj na Europskom prvenstvu u Münchenu bio ipak veći od završetka natjecanja s jednim ispravnim hicem koji joj je donio tek 14. mjesto u konkurenciji 23 bacačice koplja. I time zatvorio vrata toliko priželjkivanog finala.


Sara Kolak je u prvoj seriji koplje bacila 57,31 metara, čime je za devet centimetara ostala kratka za plasman među 12 atletičarki koje će se večeras (20.25 sati) nadmetati za pobjedničko postolje. Njezina iduća dva pokušaja donijela su joj dva »iksa« i kraj natjecanja.


– Naravno da mi je žao. Ne znam što reći, šteta je što kvalifikacije nisam nastavila onako kako sam ih započela. Dobro sam krenula u natjecanje, taj moj prvi hitac jedan je od ljepših ove sezone, ali, nažalost, u njemu nije bilo dovoljno snage – kratko se jučer javila Sara Kolak na povratku u Sloveniju.




Europsko prvenstvo u Münchenu treće je veliko natjecanje Sare Kolak zaredom koje je završila pognute glave. Prije godinu dana na Olimpijskim igrama u Tokiju zbog tri je prijestupa ostala bez plasmana, na identičan je način završila nastup na srpanjskom Svjetskom prvenstvu u Eugeneu, nakon kojeg je odlučila napraviti dvije generalke uoči najvažnijeg ispita sezone koje joj nisu ponudile odgovor kojem se nadala.


Jer na mitinzima u Chorzowu (56,68) i Szekesfehervaru (56,92) njezino koplje nije letjelo niti preko 57 metara. Kvalifikacije europskoga prvenstva samo su produbile krizu u koju je upala najbolja hrvatska bacačica koplja u sezoni na početku koje je u četirima natjecanjima njezino koplje opet letjelo preko 60 metara, od čega najdalje do 62,62 metra, i za koju se činilo da će nakon svih problema s ozljedama i trenerima biti njezina povratnička.


Uoči Olimpijskih igara u Tokiju završila je suradnju s Andreasom Thorkildsenom, nekadašnjim norveškim bacačem koplja i dvostrukim olimpijskim pobjednikom, s kojim je trenirala od kolovoza 2019. godine, zbog čega je sama otišla u japansku prijestolnicu. S njom u Münchenu nije bio trener Gorazd Rajher s kojim je puna motivacije počela surađivati u veljači ove godine. Bez trenera je bila i u Eugeneu.


Idući dani pokazat će znači li to da je Sara Kolak opet na putu traženja novog čovjeka struke i povjerenja koje joj je nasušno potrebno ako se želi vratiti na staze stare slave i dane u kojima je sve oduševljavala iz natjecanja u natjecanje držeći lekcije kudikamo starijim i iskusnijim protivnicama.


Kao, primjerice, na Europskom prvenstvu u Amsterdamu 2016. godine (63,50) na kojem je osvojila broncu, ili pak na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru na kojima je kao druga najmlađa finalistkinja osvojila zlato (66,18), ili na mitingu Dijamantne lige godinu dana kasnije na kojem je njezino koplje letjelo sve do desetog rezultata svih vremena (68,43).


– Nemam tu što komentirati, to su sve nagađanja. Preda mnom su još tri natjecanja do kraja sezone na koja se želim fokusirati i odraditi ih na najbolji mogući način – poručila je Sara Kolak.