Karate

Oko 1.500 karatista ovoga će se vikenda okupiti u Centru Zamet. Croatian Open filter za Svjetsko prvenstvo

Marko Dobrecović

NA RIJEČKOM TATAMIJU - Ivan Kvesić/Foto M. LEVAK

NA RIJEČKOM TATAMIJU - Ivan Kvesić/Foto M. LEVAK

Croatian Open dolazi kao turnir na kojem se utvrđuju reprezentacije za Budimpeštu - kaže Miroljub BerakRIJEKA Sportski Centar Zamet ovog će vikenda biti domaćin 22. izdanja Međunarodnog otvorenog prvenstva Hrvatske u karateu i okupiti umješne karatiste svih uzrasta iz više od dvadeset zemalja. Bogat sportski program obuhvaća dva dana ispunjena sportskim natjecanjima u kojima će snage i vještine odmjeravati više od 1.500 karatista.


Domaći turnir u organizaciji Hrvatskog karate saveza i riječkog karate kluba TAD već godinama slovi za jednog od najjačih karate turnira u regiji. Croatian Open svake se godine održava na kraju ljeta ili u ranu jesen, točnije mjesec dana prije kadetskog i juniorskog ili Svjetskog seniorskog prvenstva u karateu. Niti ova godina nije iznimka, stoga će sportaši seniorskog uzrasta u Centru Zamet tražiti kvalifikacijski plasman za svjetsku smotru najboljih.


Svoj nastup na Croatian Openu upisat će bugarska karatistica i osvajačica olimpijskog zlata u Tokiju Ivet Goranova, brončani s tokijskih Igara Gabor Harspataki i još mnogi drugi značajni svjetski natjecatelji. Boje domaćina branit će jake snage, stoga će svoje borilačke vještine pokazati svjetski prvak iz 2018. godine Ivan Kvesić, njegov brat Anđelo Kvesić, aktualni europski prvak, osvajač mnogih europskih odličja Enes Garibović i mnogi drugi.


Boran Berak, Mišo Berak i Roko Štiglić/Foto V. KARUZA


Svjetska smotra
Direktor turnira Miroljub Berak naglašava međunarodni karakter natjecanja i njegovu važnost uoči listopadske svjetske smotre.


– Na našu adresu pristigle su prijave iz 22 zemlje koje će svoje karatiste poslati na Croatian Open, a uz to očekujemo još jednu prijavu. Otprilike 1.500 sudionika natjecat će se tijekom dva dana. To su izborni turniri za mnoge reprezentacije.


K tome, Svjetsko seniorsko prvenstvo krajem listopada održat će se u Budimpešti, stoga Croatian Open dolazi kao turnir na kojem se utvrđuju reprezentacije i na kojem natjecatelji kroz izborni ciklus traže plasman kojim će se kvalificirati na prvenstvo. Ovo je posljednji takav turnir jer nakon Croatian Opena dolaze završne pripreme i sve ono što je vezano uz Svjetsko prvenstvo – kazao je Berak.


Riječki karatist i član seniorske reprezentacije Boran Berak motiviran i u dobroj formi očekuje svoj domaći nastup. Član TAD-a prije dva je tjedna slavio na Budapest Openu te tako napravio veliki korak prema Svjetskom prvenstvu. Riječkim turnirom želi potvrditi plasman, a, kako navodi, konkurencija je velika.


– Konkurencija u mojoj kategoriji do 67 kilograma prepuna je reprezentativaca iz okolnih regionalnih zemalja. Ovo mi je ujedno treći kvalifikacijski turnir za izbor za Svjetsko prvenstvo koje dolazi vrlo uskoro i veselim se nastupu na Croatian Openu – dodao je Boran Berak.


Velika konkurencija


Kada na spomenutih 1.500 sudionika dodamo svo trenersko i ostalo osoblje sportskih ekipa, volontere i organizatore, Centar Zamet ovog će vikenda ugostiti više od dvije tisuće akreditiranih osoba. Osim seniora, dobar će plasman na turniru tražiti sudionici u mlađim kategorijama (U7 – U14), kadeti, juniori i mlađi seniori.


Nakon što se u petak natjecatelji registriraju i odrade vaganje, subota donosi kumite dio natjecanja. Zametski tatami bit će poprište borbi u svim dobnim kategorijama. Nedjelja donosi natjecanje u katama i para-karateu.


Dugogodišnji član TAD-a Roko Štiglić već pet godina djeluje u organizaciji natjecanja. Tijekom tih godina odaziv na turnir bio je vrlo dobar, a ta se dobra navika nastavlja i u ovom izdanju.


– Turnir je vrlo jak i velika je konkurencija. Time se nastavlja kompetitivnost ovog turnira koji je svih minulih godina imao dobar odaziv sportaša. Natjecanja koja će se održavati tijekom cijelog vikenda pratit će cjelokupna organizacija koja obuhvaća tridesetak ljudi – zaključuje Štiglić.