Poraz u Zagrebu

Odmjerene asistencije bivšeg igrača Rijeke odlučile pobjednika, momčad s Rujevice ponovo pokazala slabosti u obrani

Davor Petrović

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Kroz završnih dvadeset minuta utakmica je bila potpuno otvorena, s puno opasnih situacija na obje strane. Sve dvojbe su otklonjene u 80. minuti kada je Stojković asistirao Vasilju za potvrdu pobjede



ZAGREB Dvije sjajno odmjerene asistencije Sandra Kulenovića Lokomotivi su donijele dva rana gola i, u konačnici, pobjedu nad Rijekom, koja je još jednom pokazala dosta slabosti u obrambenom segmentu igre. Gostima za utjehu može poslužiti tek saznanje da je Alen Halilović s nekoliko finih poteza u drugom poluvremenu pokazao da hvata formu.


Lokomotiva – Rijeka 3:1 (2:1)

Stadion u Kranjčevićevoj. Gledatelja: . Sudac: Dario Bel (Osijek) 6,5. Strijelac: 1:0 Goričan (14′), 2:0 Cokaj (19′), 2:1 Karrica (34′), 3:1 Vasilj (80′). Žuti karton: Lepinjica, Bušnja, Krešić (Rijeka).


LOKOMOTIVA: Santini 6,5 – Cipetić 6 (64′ Vranjković -), Mersinaj 6,5, Soldo 6,5, Milićević 6 – Smakaj 6 (46′ Stojković 6,5), Marić 6,5, Cokaj 7 (88′ Bošković -) – Pivarić 6,5 (67′ Tuci -), Kulenović 7, Goričan 7 (46′ Vasilj 6,5).




RIJEKA: Labrović 7 – Solano 5,5 (46′ Bušnja 6), Krešić 6, Pavlović 6, Jurišić 6 – Lepinjica 6 (46′ Halilović 6,5), Selahi 6 (79′ Vrančić -), Hodža 6,5 – Karrica 6,5 (67′ Djouahra -), Vučkić 6, Ampem 6,5 (71′ Obregon -).

Već u 2. minuti Rijeci se ukazala iznenadna prilika, nakon što je Enis Cokaj na desnoj strani, tridesetak metara od gola Lokomotive napucao Lindona Selahija u leđa. Lopta se odbila prema Harisu Vučkiću. Koji je odmah gurnuo pas za Princea Ampema, čiji prizemni udarac  sa četrnaest metara nije stvorio probleme Krševanu Santiniju.


Dvije minute kasnije Rijeka je još jednom zaprijetila. Ovoga je puta Ampem pobjegao po lijevom boku i uputio centaršut na drugu stativu, ali Bernard Karrica bio je kratak za korak. Iako nisu donijele gol, te dvije situacije gostima su dale prijeko potrebno samopouzdanje. Rijeka je diktirala tempo i držala konce igre, dok se Lokomtiva mučila sa spajanjem pasova.


Foto galerija: HNL: Lokomotiva - Rijeka Foto: Davor Kovačević


Tako je u 14. minuti Ivan Lepinjica presjekao loptu na dvadeset metara od domaćeg gola i proslijedio ju na lijevu stranu do Vučkića, koji je zatim napravio potez kola. Naime, njegov besprijekorno izvedeni lažnjak „poslao je po ćevape“ Branimira Cipetića i Jona Mersinaja. Na žalost Rijeke, Vučkićev udarac prema suprotnom kutu liznuo je stativu s vanjske strane.


Kako to već biva u nogometu, Lokomotiva je kaznila suparnika već u idućem napadu. Sijevnula je kontra iz nogometnih udžbenika, koju je začinilo Kulenovićevo dodavanje u prostor za Silvija Goričana. Domaće krilo protutnjalo je desnom strane riječke obrane, uletjelo u kazneni prostor i zakucalo loptu po prečku. Bilo je to u 14. minuti – 1:0.


Gosti su se pokušali vratiti preko Veldina Hodže, čiji je udarac sa dvadeset metara Santini uspio ukrotiti. U 19. je minuti, pak, stigla druga lekcija iz male škole kontri. Josip Pivarić je povukao loptu i proigrao Kulenovića na desnoj strani, a on je gurnuo povratni pas prema vrhu kaznenog prostora, točno na Cokajevu desnicu – 2:0.


U tim trenucima se činilo da Rijeka pleše po rubu nokauta, poput grogiranog boksača. Lokomotiva joj je prepustila inicijativu i čekala novu priliku za kontru, koja je stigla u 32. minuti. No, Goričan nije imao snage za završni udarac glavom, nakon dugog sprinta prema šesnaestercu. Kazna za propušteno stigla je u obliku fenomenalnog slobodnjaka Karrice sa 25 metara. Santini je dotaknuo loptu vršcima prstiju, ali nije ju uspio izvaditi iz rašlji – 2:1.


Pet minuta nakon toga Kulenović je napravio sve kako bi upisao treću asistenciju, izbacivši riječku obrau iz igre jednim potezom. Srećom po goste, Cokaj je sa šest metara zatresao stativu, s time da se radilo o situaciji iz koje je teže promašiti nego postići gol.


U završnici prvog dijela Rijeka se mogla vratiti u rezultatsku ravnotežu, nakon idealnog centaršuta u Ampemovoj izvedbi. Selahi je mogao birati gdje će pucati glavom sa desetak metara, a to ga je, čini se, zbunilo jer je poslao loptu metar i pol od gola. U nastavku je Dragan Tadić na teren poslao Halilovića i Denisa Bušnju, umjesto Lepinjice i Andresa Solana, dok su s druge strane Jakov Anton Vasilj i Luka Stojković zamijenili Arta Smakaja i ozlijeđenog Goričana.


U 51. minuti Halilović je na rubu kaznenog prostora iznenada pucao iz mjesta, uhvativši Santinija na spavanju. Međutim, lopta je prohujala s pogrešne strane stative. Pet minuta kasnije Mateo Pavlović loše je procijenio let lopte, a to je Pivariću otvorilo idealnu priliku za udarac osam metara. Srećom po Rijeku, Nediljko Labrović je potvrdio klasu čudesnom intervencijom.


Ubrzo je Rijeka opet preuzela uzde, odnosno Lokomotiva joj je djelomično prepustila inicijativu. Tako je u 61. minuti Hodža s lije strane gađao suprotni kut desnom nogom, ali bio je zamalo neprecizan, a Vučkić nije stigao reagirati glavom. Idući napad donio je još bolju priliku za izjednačenje. Ampem je s lijeve strane dao povratnu loptu za Vučkića, čiji udarac ne bi bio dovoljno precizan ni da je okvir gola viši za dva metra.


Nešto kasnije sijevnula je Halilovićeva bomba sa dvadeset metara koju je Santini vršcima prstiju izbacio u korner. Kako su minute odmicale, tko je Rijeka preuzimala sve više rizika, a to je Lokomotivi otvaralo još više prostora za kontre. Kroz završnih dvadeset minuta utakmica je bila potpuno otvorena, s puno opasnih situacija na obje strane. Sve dvojbe su otklonjene u 80. minuti kada je Stojković asistirao Vasilju za potvrdu pobjede – 3:1.