Svjetsko prvenstvo u Egiptu

Odbrojavanje do prve utakmice se polako bliži kraju, Hrvatska slovi za jednog od favorita za osvajanje medalje

Igor Duvnjak

Domagoj Duvnjak i Igor Karačić/Foto PIXSELL

Domagoj Duvnjak i Igor Karačić/Foto PIXSELL

Drago mi je da sam s dečkima, imao sam sitnih problema s ozljedom, ali kroz nekoliko dana bih trebao doći na optimalnu razinu – kaže Karačić, koji je izbjegao operativni zahvat i dobio zeleno svjetlo za nastup



RIJEKA Odbrojavanje se polako bliži kraju, pred hrvatskom rukometnom reprezentacijom je sve bliže njezino prvo istrčavanje na teren na Svjetskom prvenstvu koje je započelo u Egiptu, nastup na utakmici s Japanom.


Izbornik Lino Červar i njegovi izabranici su već za sobom ostavili razmišljanja o dugačkom putovanju na drugi kontinent, sada je na redu ono obavezno razdoblje aklimatizacije, protkano razmišljanjem kako o svojoj igri, tako i o suparnicima. Samo putovanje, uspješno okončano, trajalo je nepuna tri sata, toliko je leta trebalo da bi hrvatska izabrana vrsta stigla do Egipta, da bi se prevalilo tih nešto više od 2.130 kilometara zračne linije između Zagreba i Aleksandrije, u kojoj će Hrvatska igrati susrete prvog dijela natjecanja na ovom Svjetskom prvenstvu.


Iz tabora reprezentacije pritom poručuju kako je putovanje zrakoplovom Egyptaira u organizaciji Svjetske rukometne federacije (IHF) bilo vrlo vrlo ugodno, a kada već govorimo o aklimatizaciji, spominju kako se sada nakon zagrebačkih minus dva stupnja Celzijusa itekako griju, a u Aleksandriji je čak dvadeset stupnjeva, što je raspoloženje u momčadi također podiglo na koju stepenicu više.


Naplaćen trud




Tako je i skoro devet sati, koliko je trebalo da se od polaska iz Zagreba momčad smjesti u svom egipatskom hotelu, nekako lakše zaboravljeno.


Iza reprezentativaca su uobičajene formalnosti za ovo doba haranja koronavirusa, raznorazna testiranja i provjere i to već od slijetanja u zračnu luku Borg El Arab. Baza hrvatske reprezentacije je u Hotelu Tolip North, putuje se kroz nevjerojatnu gužvu uz policijsku i vojnu pratnju. Razdaljine pritom nisu zanemarive, hotel je, naime, udaljen otprilike osamdesetak kilometara od Aleksandrije, luke u koju su prije stotinjak godina navraćali i hrvatski pomorci kao austrougarski mornari te dvorane u kojoj će se igrati susreti i iz koje će, prema prognozama i očekivanjima hrvatski rukometni »kauboji« dolaziti u bazu s pobjedama iz ove svoje skupine.


Iz reprezentativnog tabora pritom svjedoče uvjerenju igrača da na ovom Svjetskom prvenstvu mogu napraviti velike stvari. Među njima je i istaknuti bek Igor Karačić, čije je ime često spominjano u posljednje vrijeme. Njegova se želja i trud da svim silama zaigra u najdražem dresu – isplatila. Ima problema s upalom pubisa, no nekako je uspio izbjeći operaciju i naći se u omiljenom mu reprezentativnom društvu.


– Lijepo je biti tu, drago mi je da sam s dečkima, imao sam sitnih problema s ozljedom, ali kroz nekoliko dana bih trebao doći na optimalnu razinu. Putovali smo čarterom zajedno sa Slovencima, putovanje kao putovanje, atmosferica je uvijek odlična – poručio je Karačić, svakako jedan od najboljih hrvatskih rukometaša. – Vjerujem da ćemo krenuti od sutra s našim planom kako treba. Nadam se da ćemo u ovim teškim trenucima za Hrvatsku uspjeti barem malo razveseliti ljude.


Prazne tribine


Hrvatska ovdje ne igra prvi puta na Svjetskom prvenstvu, Egipat je premijeru kao domaćin imao još 1999. godine, a hrvatski se rukometaši na tom natjecanju nisu baš istaknuli. Kada je pak riječ o svjetskim smotrama u Africi, u Tunisu one 2005. godine Hrvatska je u finalu poražena od Španjolske.


Igrači izbornika Lina Červara i sada već poslovično slove za jednog od potencijalnih favorita za osvajanje medalja, a prvi odgovori o njihovim dosezima stižu od sutra u njihovoj skupini C, gdje osim s Japanom igraju još s Angolom i Katarom. Prvi na redu su Japanci na koje se kratko osvrnuo hrvatski kapetan Domagoj Duvnjak, kojemu je ovo već 18. veliko natjecanje.


– Mislim da je najvažnije da mi idemo iz utakmice u utakmicu. Prvi protivnik je Japan, pogledali smo već par videosnimaka, igraju nezgodnu 3-3 obranu. Jesmo favoriti, ali moramo to pokazati na terenu – upozorio je Duvnjak. – Moramo doći na teren i 60 minuta baciti se na glavu. Definitivno nije lako igrati pred praznim tribinama, jer svaki sportaš je navikao da ga nose navijači. Smatram da imamo dobru momčad i da smo spremni za velike stvari, a dokud ćemo dogurati, to ćemo tek vidjeti. Mi igramo za vas, vi budite uz nas.