Marko Crnković

Odbojkašice Grobničana ispunile ovosezonski cilj: “Iduće sezone sigurno ćemo biti kvalitetniji, morali smo platiti cijenu odrastanja”

Ivan Volarić

RASADNIK ODBOJKAŠKIH TALENATA - Sve natjecateljice ŽOK-a Grobničan sa stručnim stožerom

RASADNIK ODBOJKAŠKIH TALENATA - Sve natjecateljice ŽOK-a Grobničan sa stručnim stožerom

Odlučili smo dati šansu nizu visokih i perspektivnih djevojaka, odnosno namjera nam je pokušati stvoriti jednu generaciju koja može u budućnosti u odbojci napraviti nešto više. Takva orijentacija se pokazala ispravnom - kaže Crnković



RIJEKA Odbojkašice Grobničana prošlotjednom gostujućom pobjedom kod izravnih suparnica Porečanki u posljednjem prvenstvenom kolu osigurale su ostanak u Prvoj B ligi – zapad. Mlada ekipa pod vodstvom trenera Marka Crnkovića time je ispunila osnovni cilj ove sezone.


– Prošle sezone u sastavu smo imali i starijih djevojaka koje smo mogli zadržati, ali smo svjesno u novu sezonu ušli s mlađom ekipom. Odlučili smo dati šansu nizu visokih i perspektivnih djevojaka, odnosno namjera nam je pokušati stvoriti jednu generaciju koja može u budućnosti u odbojci napraviti nešto više. Takva orijentacija se na kraju pokazala ispravnom. Ostvarili smo dvije pobjede s kojima smo ostali u ligi. Imali smo nekoliko poraza u pet setova gdje se vidjelo da mi nismo slabiji od drugih ekipa, ali nam je možda u tim prijelomnim trenucima nedostajalo malo iskustva.


Većina ekipa ima dvije, tri starije igračice, koje u tim trenucima donose prevagu. Jednostavno smo morali platiti cijenu odrastanja mladih igračica. Ako ostanemo na okupu, očekujem da ćemo iduće sezone sigurno biti kvalitetniji – govori Marko Crnković, trener u ŽOK-u Grobničan, koji broji stotinjak članica. Tijekom »koronagodina« izgubljena je najmanje jedna generacija djevojaka.


Superligaške igračice




– Zato smo ove sezone ušli u natjecanje sa svim uzrastima osim kadetkinja, od mini odbojke, preko male odbojke, najmlađih kadetkinja, mlađih kadetkinja, juniorki pa do seniorki – nastavlja Crnković, kojemu u radu s mlađim uzrastima pomažu još dvije trenerice – Martina Crnković i Roberta Broznić.


Grobnik nije samo rasadnik kvalitetnih nogometaša, već i odbojkaša, te odbojkašica još od 1981. godine, kada je klub nastao. Vita Orlić i Marija Vrban su primjerice ponikle u Grobničanu, a sada nastupaju u Superligi za Ennu Vukovar.


– Ima još naših djevojaka koje igraju seniorsku odbojku, ali nisu u Superligi. Grobnički bazen uvijek je bio pun talentirane djece. Nastojimo svake godine napraviti selekciju igračica i onda ih izgraditi u odbojkaškom smislu. Naravno da će one koje su bolje otići u Rijeku ili kvalitetniju sredinu. To je neminovno, bilo bi glupo ograničavati te djevojke u daljnjem razvoju zbog nekih sitnih interesa. Nama je cilj stvoriti što kvalitetniju igračicu. Ako se nama poklopi generacija za rang više, onda ćemo procijeniti i donijeti odluke – naglašava Crnković, koji ima puno riječi hvale za podršku Općine Čavle.


Podrška općine


– Moram se zahvaliti načelnici Ivani Cvitan Polić i Općini Čavle što nas prate niz godina. Ne možemo se požaliti. Nikad to nije onoliko koliko bismo mi htjeli, ali zadovoljni smo onim što dobijemo. Imamo izvanrednu suradnju još od vremena bivšeg načelnika Lambaše.


Dvorana u Mavrincima je dodatni poticaj razvoju sporta u tom kraju.


– Apsolutno, ali mali je problem što se izgradnjom dvorane otvorilo dosta novih klubova. Problem je u terminima. Naše seniorke primjerice treniraju samo triput tjedno jer imamo samo tri večernja termina. Ostali su ujutro ili između smjena u školama. Imamo razumijevanja jer ima i drugih klubova, ne može se dvorana namijeniti samo za odbojku ili rukomet. Moram tu pronaći zajednički jezik da svi budemo zadovoljni. Isto tako moram istaknuti i suradnju s HAOK-om Rijeka. Prvi put poslali su nam na posudbu Ninu Ščekić. Uklopila se u ekipu. To sigurno nije posljednja suradnja. Nadamo se i iduće sezone da će iz Rijeke stići pokoja igračica na dvojnu licencu – rekao je Crnković.