Josip Vojak

Odbojkaš Rijeke nakon trijumfa u Splitu: “Nismo to ni sami očekivali, Kaštela će biti pravi test”

Ivan Volarić

Josip Vojak u susretu protiv Siska/Foto D. ŠKOMRLJ

Josip Vojak u susretu protiv Siska/Foto D. ŠKOMRLJ

Mislio sam da će nam trebati polusezona da se malo uigramo s obzirom na to da je puno igrača otišlo. Sve je to puno bolje nego što smo mislili da će biti – kaže 27-godišnji Brođanin



RIJEKA Odbojkaši Rijeke ostvarili su tri pobjede u trima uvodnim nastupima u novoj superligaškoj sezoni. I dok su se pobjede nad Zadrom (3:1) i Siskom (3:2) mogle svesti u manje-više očekivane okvire, prošlosubotnji trijumf u Splitu (1:3) definitivno spada u red – ugodnih iznenađenja.


Splićani, predvođeni iskusnim Igorom Omrčenom, prošle su sezone bili »crna mačka« za Riječane, nizali su pobjede do koronastanke, a pritom su se ovoga ljeta pojačali iskusnim riječkim tehničarom Markom Ličinom. Sve to nije ostavljalo puno nade pomlađenoj riječkoj momčadi uoči odlaska na Poljud, otkuda su se neočekivano vratili s punim plijenom.


– Nismo ni mi sami očekivali pobjedu u Splitu. Osobno sam mislio da ćemo im moći konkurirati, ali daleko od toga da ćemo ih dobiti. Imamo puno mladih igrača, puno treniramo i vježbamo, sve je to već u ovoj fazi došlo do izražaja. Mislio sam da će nam trebati cijela polusezona da se malo uigramo s obzirom na to da je puno igrača otišlo, a puno je mladih igrača.




Sandro i ja došli smo ljetos pa ispada da je u pitanju cijela nova prva postava. Osim toga, kasno smo počeli trenirati, sredinom kolovoza, dakle imali smo mjesec dana do prve utakmice. Sve je to puno bolje nego što smo mislili da će biti – govori Josip Vojak, iskusni primač-pucač, koji je ovoga ljeta doveden na Trsat zajedno sa Sandrom Dukićem kako bi uz nekoliko starosjedioca pomogao u razvoju i afirmaciji brojnih mladih igrača. Među njima »strše« dva izrazito mlada tehničara, Dino Colnar (18) i Lovro Maglica (15). A svi znaju da su tehničari duša i mozak svake odbojkaške ekipe, kvalitete koje dolaze do izražaja s iskustvom.


Velik napredak


– Imamo dva izrazito mlada tehničara, a svi znamo da je tehničar izrazito odgovorna pozicija. Osim toga niti jedan, niti drugi nisu imali puno iskustva, a da ne govorimo o igranju cijelih utakmica. To se vidjelo na pripremama, kada to nije izgledalo ni približno kao sada.


Nadam se da tu ima dosta prostora za napredak i sigurno da će to biti bolje u idućim utakmicama. Međutim, kada usporedimo prvu utakmicu i posljednju, onda to stvarno izgleda 50-60 posto bolje. Naravno, i mi smo se uspjeli s njima uigrati, oni su se malo oslobodili, dobili su koju bitnu utakmicu iskustva i to je bolje nego što je izgledalo na početku.


Riječanka


Po nekoj logici stvari mlada riječka momčad trebala bi se dodatno dizati kroz utakmice. Iduća je na rasporedu ovoga vikenda kada na Trsat dolazi Ribola Kaštela.


– Kaštela je oslabljena, što se vidi po njihovim rezultatima u posljednjim utakmicama gdje su upisali pobjedu i poraz. Ove smo tri utakmice izvukli na želju i svježinu, a sada nam slijedi ogled protiv iskusne, ali ne tako kvalitetne ekipe kao prošlih sezona. Bit će to baš pravi test da vidimo gdje smo – nastavio je 27-godišnjak rođen u Slavonskom Brodu.


U karijeri je osim dresa matičnog Broda nosio dresove Murse, Domaljevca (BiH) i Brčkog (BiH). Rijeka je peta stanica u njegovoj karijeri, a za nju je zaslužna i djevojka Ivona Bakarčić, inače odbojkašica Rijeke.


– Bilo je još nekih ponuda, a završio sam u Rijeci s obzirom na to da mi je djevojka Riječanka. Kada je zbog korone završila odbojkaška sezona u BiH, došao sam u Rijeku i šest mjeseci kasnije još sam uvijek u Rijeci. Pričao sam s trenerom Liverićem, rekao mi je da neobavezno dođem na treninge.


Priključio sam se na pola priprema i dogovorio da ću ostati do nekog ozbiljnijeg angažmana. Zasad niti tražim neki bolji angažman, niti imam nekih boljih ponuda.


Na radost trenera Liverića i djevojke Ivone…


– Otprilike tako – poručio je Vojak.


Upoznavanje Rijeke

Josip Vojak ovako gleda na svoj višemjesečni riječki boravak u životnom i odbojkaškom smislu:
– Moram priznati da sam do sada uglavnom u Rijeku dolazio odigrati utakmicu i uvijek je padala kiša. Sada sam imao prilike tu boraviti pola godine i bolje upoznati grad i sredinu u nekim drugim vremenskim okolnostima. Što se tiče odbojkaških ciljeva, mladi su bili jako raspoloženi jer su znali da će dobiti priliku. Što se mene tiče, pauzirao sam pola godine, oporavljao sam se od prošle sezone i još sam uvijek na neki način u pripremnom razdoblju. Nisam još do kraja spreman, ali za sada mi se sve čini jako lijepo i nadam da ćemo nanizati još lijepih rezultata – rekao je Josip.