Bodovi ostaju na Rujevici

OD PONORA DO POBJEDE Drmić s dva gola u završnici junak u nastavku probuđenih Bijelih

Denis Frančišković

Foto M. LEVAK

Foto M. LEVAK

Nakon lošeg prvog poluvremena i vodećeg gola Farmaceuta preko Hadžića (64') Riječani ubacili u petu brzinu, a junak Josip Drmić zabio dva pogotka u razmaku od šest minuta (78', 84')



RIJEKA Od ponora do pobjede! Vidljivo loša Rijeka iz prvog dijela se u nastavku probudila i na krilima dvostrukog strijelca Josipa Drmića došla do itekako vrijedne pobjede uoči tri gostovanja u nizu. Ne previše zamijećen švicarski napadač u razmaku od šest minuta završnice našao se na pravom mjestu u pravom trenutku i odveo Bijele preokretom do pobjede. Sve za svoj već sedmi prvenstveni pogodak i vodeće mjesto na listi strijelaca.


RIJEKA – SLAVEN BELUPO 2:1

Stadion HNK Rijeka. Gledatelja: 2237. Sudac: Duje Strukan (Split). Strijelci: 0:1 Hadžić (64′), 1:1 Drmić (78′), 2:1 Drmić (85′). Žuti kartoni: Abass, Galović (Rijeka), Caimacov, Bogojević, Paracki (S. Belupo).


RIJEKA (4-2-3-1): Prskalo, Tomečak, Krešić, Galović (od 59′ Velkovski), Galešić (od 46′ Vukčević), Gnezda Čerin (od 74′ Obregon), Selahi (od 59′ Vučkić), Pavičić, Abass (od 70′ Bušnja), Ampem, Drmić.




SLAVEN BELUPO (4-2-3-1): Čović, Božić (od 34′ Paracki), Soldo, Goda, Van Bruggen, Brković (od 67′ Mlinarić), Marina, Bogojević, Caimacov, Soldo, Hadžić (od 67′ Zapata).

Nakon lošeg prvog dijela trener Goran Tomić se odlučio za bitnu promjenu (Galešić/Vukčević) i sustava (4-1-4-1) nakon čega su Bijeli bolje otvorili nastavak susreta. No, Farmaceuti se nisu dali, prvi dio bili su taktički puno posloženiji što im se vratilo i vodećeim pogotkom. U 64. minuti odigrali su malonogometnu akciju na dvadesetak kvadrata šesnaesterca u završnici koje je Hadžić izašao sam pred Prskala od kojeg se lopta odbila i “zaplivala” u mreži – 0:1. Hladan tuš za ionako dotad “hladne” Riječane…


Foto galerija: Rijeka - Slaven Belupo Foto: Mateo Levak


I tada možda ključna pogreška Zorana Zekića te probuđena Rijeka. Gostujući trener odmah je povukao strijelca iz igre i krenuo na čuvanje rezultata, a Rijeka s novim svježim snagama jurnula na sve ili ništa. Posljednjih pola sata igrala je samo jedna i to Rijekina momčad. Slaven se povukao pod pritiskom u “zagrljaj” Čovića, a dotad pospani Bijeli ubacili u petu brzinu.


Domaći naleti


Redale su se prigode pred Čovićem (Drmić 72′, Vučkić 76′, Ampem 76′) i gol je “visio u zraku”. I onda je na scenu stupio samozatajni Drmić. U 78. minuti je nakon kornera dočekao loptu na drugoj vratnici i lakoćom je spremio u mrežu – 1:1. Nakon što je Čović odlično obranio udarac Pavičića (82′), Drmić je u još jednom domaćem naletu (84′) skočio i glavom kao na treningu poslao drugi put loptu iza čuvara mreže – 2:1. Rijeka je čuvala lakoćom vodstvo protiv šokiranih gostiju koji se više nisu mogli vratiti. Naprotiv mogli su još teže stradati kad je Obregon (90′) bio brži od Čovića, ali poslao loptu kraj vratnice…


Rijeka u prvom poluvremenu nije izgledala dobro, zapravo bilo je to najgore ovosezonsko poluvrijeme u HNL-u. Gosti su kontrolirali većinu događanja na travnjaku i imali bolje prigode. Iznenadili su visokim presingom, ali i zadržali napadački balans u igri pa se dobrim dijelom susreta igralo na riječkoj polovici.


S druge strane u sustavu 3-5-2 bilo je puno nedorečenosti i pogrešaka u redovima Bijelih. Taktički, ali i s idejom više Farmaceuti su bolje izgledali…


Sreća


Prvu prigodu imao je Brković (10′) koji je iskosa dijagonalno tukao prizemno kraj vratnice. Rijeci je trebalo točno pola sata da uzvrati i stvori kakvu takvu šansu. Ampem je prizemno ubacio s lijeve strane, bila je zapravo to više zavrnuta povratna lopta koju je Gnezda Čerin poslao kraj gola. Tri minute kasnije (34′) iz igre je morao gostujući kapetan Božić kojeg je zamijenio Riječanima posebno znani Paracki.


No, na travnjaku se nije ništa bitnije mijenjalo. Slaven je bio poduzetniji i rastrčaniji, Rijeka se uspavala i opasno “visila”. U 37. minuti zaprijetio je Grgić nakon što je ostao zaboravljen na desnoj strani šesnaesterca. Nova prizemna dijagonala prošla je kad Prskalove vratnice. I sreća pomilovala Bijele…


Najbolju šansu domaći su imali u 40. minuti, Tomečak je u svom stilu probio desni bok uz samu liniju i prizemno zavrnuo loptu, a Abass silovito opalio s 12 metara. Kraj vratnice lopta je odzvonila na zaštitnoj ogradi.


I kad se činilo da je gotovo s prigodama u prvom dijelu, gosti su imali najbolju šansu za vodstvo. Jedna “svijeća” pala je pravo ispred Hadžića u petercu, on loptu iz prve poslao prema kutu, ali Prskalo vrhunski spasio mrežu.