REDIZAJN ELITNOG NATJECANJA

Od ponedjeljka službeno: Liga prvaka dobiva novo ruho, umjesto igranja po skupinama uvodi se ligaški format

Portal Novi list

Foto REUTERS

Foto REUTERS

U ponedjeljak će službeno bit predstavljen redizajn Lige prvaka, koji će primjenjivati od sezone 2024./25 i prema tome novome planu ukida se grupna faza natjecanja i igrat će se jedna liga s 36 klubova.



RIJEKA Proteklih godina UEFA je s najbogatijim europskim klubovima načelno postigla dogovor o novom formatu Lige prvaka kako oni sami ne bi formirali svoju Superligu. Klubovi su tražili više utakmica kako bi više zaradili, a UEFA im je, kako stvari stoje, konačno izašla u susret.


U ponedjeljak će službeno bit predstavljen redizajn Lige prvaka, koji će primjenjivati od sezone 2024./25 i prema tome novome planu ukida se grupna faza natjecanja i igrat će se jedna liga s 36 klubova. Klubovi će uoči natjecanja biti podijeljeni u četiri jakosne skupine, a svaki će klub odigrati 10 utakmica, pet na domaćem terenu i pet u gostima.


Promjena je i da će se od 2024. godine utakmice Lige prvaka, osim utorkom i srijedom, igrati i četvrtkom jer u trenutnom formatu ukupno se igra 125 utakmica, dok će se u novom igrati njih čak 225 (180 u prvoj fazi, 16 play-offa i 29 u nokaut-fazi). Dakle, ako neka momčad želi osvojiti Ligu prvaka morat će odigrati najmanje 17 utakmica, a možda i 19, dok je dosad za titulu bilo dovoljno odigrati 13 susreta.




Prvih osam klubova nakon deset kola ide u osminu finala, a klubovi plasirani od 9. do 24. mjesta igrat će play-off za osminu finala. Najlošijih 12 klubova završava natjecanje.