PRVO KALINIĆ, SADA REBIĆ

Od junaka do bedaka: mizeran učinak Ante Rebića veći je problem od mijenjanja kopački

Davor Petrović

SAM PROTIV SVIH - Ante Rebić s Ivicom Olićem, kapetanom Lukom Modrićem i Zlatkom Dalićem/Foto: REUTERS

SAM PROTIV SVIH - Ante Rebić s Ivicom Olićem, kapetanom Lukom Modrićem i Zlatkom Dalićem/Foto: REUTERS

Nakon svega Rebić ni slučajno ne bi trebao dobiti poziv u reprezentaciju u Dalićevom izborničkom mandatu. Ovisno o stavu čelnika HNS-a, možda i zauvijek



ZAGREB Sada je već savršeno jasno da je Ante Rebić postao novi Nikola Kalinić za Zlatka Dalića. Izbornik koji je odveo hrvatsku reprezentaciju do srebra na Svjetskom prvenstvu iza sebe ima dva velika natjecanja i isto toliko raspada odnosa s jednim igračem u sastavu. Da stvar bude zanimljivija, iako se radi o čistoj slučajnosti, obojica su u trenutku iskazivanja svog nezadovoljstva bili članovi Milana.


Jedine razlike između njih dvojice predstavljaju način iskazivanja nezadovoljstva i status u reprezentaciji. Kalinić je odbio ući u igru s klupe za pričuve, pod izlikom da osjeća bolove u leđima, a Rebić je bespogovorno radio sve što se tražilo od njega, da bi tek nakon svega na Instagramu zaključio da je igra reprezentacije sranje te da je šteta što netko drugi ne vodi ovu nadarenu generaciju.


Zatim, da je Dalić, kojim slučajem, na Svjetskom prvenstvu tretirao Kalinića poput Rebića na kontinentalnoj smotri, Hrvatska bi svoj nastup u Rusiji sasvim sigurno završila u kompletnom sastavu. Naime, jako se teško sjetiti kada je neki igrač uživao toliko povjerenje nekog izbornika, pružajući ispodprosječne partije, za razliku od Svjetskog prvenstva u Rusiji, gdje je bio jedan od junaka.


Skromne izvedbe




Na kraju krajeva, statistički pokazatelji više nego jasno govore da su Rebićeve izvedbe na Europskom prvenstvu bile ispod svake kritike. Za ilustraciju je dovoljno spomenuti da je u svojih 198 minuta provedenih na terenu 42 navrata htio dodati suigračima, a lopta je pronašla put do njih 21 put. Naravno, Rebić igra u napadu, a tamo zna biti grešaka u predaji lopte, pogotovo u pokušajima proigravanja, no pedeset posto točnih dodavanje svejedno je mizerno za nogomet na vrhunskoj razini.


Zatim, tu su i drugi statistički pokazatelji. Rebić se unutar svoje minutaže našao u 23 duela na tlu, s time da ih je dobio samo šest. Za igrača njegove konstitucije i karakteristika, to je više nego poražavajuće. Kada su u pitanju zračni dueli, Rebić je devet puta bio u skoku za loptu, a odnio ju je samo u dva navrata.


Uz sve to, kao vrhunac dolazi statistika vezana uz driblinge. Rebić je na kontinentalnoj smotri u četiri navrata pokušao nadmudriti svoje izravne suparnike i stvoriti višak. Niti jednom nije bio uspješan. Sve u svemu, te statističke kategoriju bjelodano potvrđuje ono što se moglo vidjeti i golim okom na utakmicama hrvatske reprezentacije.


Bujica kritika


Doduše, Rebiću je u obranu išla činjenica da ga je Dalić u ogledima s Engleskom i Češkom koristio kao špicu, a ne kao krilnog napadača. Opet, u osmini finala EURO-a izbornik ga je, zbog izostanka Ivana Perišića, gurnuo na njegovu prirodnu poziciju. Epilog te epizode je svima poznat, s time da mijenjanje kopački u 37. minuti igre, dok Španjolska gradi akciju za izjednačenje, čak i nije toliko problematično.


Naravno, taj trenutak se urezao u kolektivno pamćenje i pokrenuo je bujicu kritika na Rebićev račun. Međutim, puno veći problem je njegov kompletan doprinos reprezentaciji na ovoj kontinentalnoj smotri, a zatim i reakcije na Instagramu, koje je ubrzo obrisao.


U konačnici je više nego jasno kakve bi trebale biti posljedice ovog ekscesa, baš kao i u prvom slučaju, kada je Kalinić izbačen Kalinića iz kampa reprezentacije u Rusiji. Naime, jasno je da nakon svega Rebić ni slučajno ne bi trebao dobiti poziv u reprezentaciju u Dalićevom izborničkom mandatu. Ovisno o stavu čelnika Hrvatskog nogometnog saveza, možda i zauvijek.