Miljenko Turkalj

NOVI KORMILAR Rukometaši prvoligaša Kozale počeli trenirati pod vodstvom novog trenera

Igor Duvnjak

Miljenko Turkalj/Foto R. BRMALJ

Miljenko Turkalj/Foto R. BRMALJ

Dunato je još početkom sezone najavio da ima ambicija za vrh. Kako se to, nažalost, nije ostvarilo, zahvalio se i priliku smo odlučili dati domaćem treneru - kaže dopredsjednik kluba Željko Blažević



RIJEKA Darko Dunato više nije trener rukometaša Kozale. Poznati riječki igrač, trener i djelatnik, a proteklih godina i član Upravnog odbora Hrvatskog rukometnog saveza, istaknuti sportaš koji je od dječjih dana počeo igrati pod vodsvom nezaboravnog Zvonka Pitinca pa onda godinama nadalje ispisivao lijepe stranice u povijesti hrvatskog rukometa, na kraju se umorio.


Motor koji je godinama s klupe vukao »romantičare iz predgrađa« afirmirao je i niz poznatih igrača, poput Halila Jaganjca i Tina Lučina. Dunatov odlazak nije izenađenje, najavio ga je ako se Kozala ne plasira u Premijer ligu. Epidemija koronavirusa prekinula je sva rukometna prvenstva, Kozala je sezonu u Prvoj ligi – Jug završila na drugome mjestu. Kozalčani srećom idu dalje, izvukli su »domaćeg asa iz rukava«, Miljenka Turkalja, jednog iz plejade dupogodišnjiih kozalskih istaknutih rukometaša i trenera.


– Budući da nam je prvoligaška sezona naprasno završila, Darko Dunato je odustao. Još je početkom sezone najavio da ima ambicija za vrh. Kako se to, nažalost, nije ostvarilo, Dunato se zahvalio pa smo morali naći rješenje – kaže dopredsjednik Kozale Željko Blažević. – Odlučili smo priliku dati domaćem treneru.




– Prvo je dugo bio naš igrač, potom je kao trener radio s našom djecom i smatrali smo da je on najbolje rješenje za trenera prve momčadi. Mislimo da će s obzirom na iskustvo biti i više nego dobar trener – kaže dopredsjednik Kozale Željko Blažević


Turkalj je Kozalčanin od malih nogu, od dječjih dana je bio igrač voljenoga kliba, uz to je nakon igračke karijere, bio trener u Orijentu i Trsatu.


– Riječ je o čovjeku koji je već godinama u klubu. Prvo je dugo bio naš igrač, potom je kao trener radio s našom djecom i smatrali smo da je on najbolje rješenje za trenera prve momčadi. Mislimo da će s obzirom na iskustvo biti i više nego dobar trener. Naravno da se tu misli i na njegovu dugu odanost našem klubu, Turkalj je dugogodišnji igrač Kozale, uz to se i godinama bavi trenerskim poslom. Radio je tako i dosta vremena s mlađim dobnim skupinama. U posljednje je vrijeme vodio naše mlađe kadete koje je dosta dobro posložio. Naša prva ekipa je dosta mlada i on se tu odlično uklapa – kaže o novom treneru dopredsjednik Kozale.


Rukometaši Kozale opet treniraju, no ne više u svojoj dvorani Dinko Lukarić, već u Centru Zamet.


– Naša dvorana još nije otvorena i pitanje je kada će početi s radom. Dečki su krenuli s laganim treninzima. Uz Miljenka Turkalja je i Nikola Babić. Riječ je o našem bivšem istaknutom igraču, potom i Zamećaninu, koji je vrlo rado prihvatio rad na fizičkoj pripremi naših igrača. Angažirali smo domaće dečke, klupska orijentacija nam je ostala ista – poručio je Željko Blažević.


Ambicije ostaju iste

Kozala je grabila prema vrhu Prve lige – Jug, nakon 15 odigranih kola sezonu je završila na drugom mjestu sa sedam bodova zaostatka iza Trogira, zbog čega je počela priča o njezinoj promociju u Paket 24 Premijer ligu.
– Pokazali smo da imamo kvalitetu za sam prvoligaški vrh. Na početku sezone smo imali peh s ozljedama, između ostalog nam se ozlijedio Leon Ljevar, naš prvi lijevi vanjski igrač, a u ovakvoj ligi to je veliki hendikep. Unatoč tome smo i s igračima koje smo angažirali da nam malo pomognu ostali u samome vrhu. Ambicija kluba je nastaviti istim putem. Naša ambicija je vrh ljestvice jer smo pokazali kvalitetu. Nekada smo bili u sredini tablice, sada smo napravili iskorak i nadamo se da ćemo tako i nastaviti. Prvi i osnovni cilj nam je da naše dečke zadržimo na okupu, a onda nema razloga da ne pokušamo opet napasti vrh. Dogodi li se pritom i Paket 24 Premijer liga, bit će to super – rekao je Željko Blažević.