NEZADOVOLJSTVO NORVEŠKIH PRVOLIGAŠA

Norvežani pozivaju na bojkot: “Ako Svjetsko prvenstvo započne u Kataru sljedeće godine, bit će na groblju”

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

Rosenborg i još četiri prvoligaša nisu užasnuti su informacijom da je u pripremama za SP u Kataru poginulo više od 6.500 radnika.OSLO Najpoznatiji norveški nogometni klub Rosenborg, kao i još četiri prvoligaša iz te zemlje, poziva na bojkot Svjetskog nogometnoga prvenstva 2022. u Kataru kao odgovor na kršenja ljudskih prava koja su narušila pripremu događaja.


Na generalnoj skupštini višestrukog norveškog prvaka Rosenborga, 202 člana glasala su za bojkot, dok je 46 bilo protiv.


“Ako Svjetsko prvenstvo započne u Kataru sljedeće godine, bit će na groblju. Vjerujemo da, ako se Norveška kvalificira, da moramo odbiti putovati u Katar”, rekao je pokretač prijedloga Kenneth Kjelsnes, nekoliko dana nakon objave članka u britanskom dnevniku The Guardian u kojem se tvrdi da je više od 6.500 stranih radnika umrlo u pripremama za Svjetsko prvenstvo.
Još četiri prvoligaša već su zatražili od Norveške nogometne federacije da bojkotira Svjetsko prvenstvo organizirano u studenom-prosincu 2022. ako nacionalna momčad uspije izboriti prolaz.


Čelnici Saveza favoriziraju dijalog za poboljšanje poštivanja ljudskih prava.


Glavni tajnik saveza Paal Bjerketvedt tvrdio je u medijima da bi bojkot doveo do gubitka više od 100 milijuna kruna (gotovo 10 milijuna eura), što bi bila katastrofa za norveški profesionalni i amaterski nogomet.