Opatija vs. Orijent 1919

Nogometna poslastica pod legendarnim stijenama: Opatija dočekuje potencijalnog jesenskog prvaka iz susjedstva

Ivan Volarić

SUDAR BEZ FAVORITA - Kristian Fućak između Opatijaca Trojana Malokua i Marijana Jukičića/Foto S. DRECHSLER

SUDAR BEZ FAVORITA - Kristian Fućak između Opatijaca Trojana Malokua i Marijana Jukičića/Foto S. DRECHSLER

Dva ambiciozna nogometna projekta ponovo su se »sudarila« u drugoligaškim vodama. Krajem rujna prošle godine gotovo tisuću gledatelja vidjelo je dopadljivi remi na Kantridi 1:1.RIJEKA Ove subote (13.30 sati) na Kantridi je na rasporedu lokalna, primorska nogometna poslastica. U posljednjem kolu Druge HNL Opatija u derbiju, koji se može nazvati i gradskim, dočekuje Orijent 1919. Krimejčani putuju na Kantridu, na igralište u nekadašnjem kamenolomu koje su 1912. godine uredili sušački gimnazijalci, osokoljeni s trima uzastopnim pobjedama i nimalo nerealnim izgledima da prvi dio sezone zaključe kao – jesenski prvaci.


Opatijci su s druge strane posljednji. Iako su okupili momčad od koje se s pravom očekivao visoki plasman, upisali su pet poraza zaredom i upali u borbu za ostanak. Crveni su u značajnoj psihološkoj prednosti, forma napadača Kristiana Fućka i suigrača sigurno su aduti na temelju kojih grade svoj optimizam. No, sve to ne mora baš ništa značiti u derbijima, posebno kada je riječ o susretima starih znanaca i susjeda. Iskusnu opatijsku momčad, punu kvalitetnih pojedinaca, nikojim slučajem ne treba unaprijed otpisivati.


U Orijentovoj i svlačionici Opatije puno je igrača koji su igrali i nogometno odrastali zajedno, mnogi od njih branili su boje oba kluba. Weitzer, Berković, T. Maloku, Bogolin, Flego… igrali su, ne tako davno, u Orijentu, a Mohorovičić i Matulja za Opatiju, a većini je zajedničko da su – riječka djeca. Ne postoji utakmica u gradu na Rječini koja može u isto vrijeme na istom mjestu okupiti toliku koncentraciju riječkih nogometaša kao što će to biti subotnji sudar na stadionu koji se uvijek smatrao hramom riječkog nogometa.
Opatija i Orijent 1919 napunili su Krimeju za svojeg trećeligaškog derbija prije nekoliko sezona. Uzvrat na Kantridi također je donio solidno ispunjene tribine. Opatija je tada s uvjerljivih i glatkih 3:0 ispratila Orijent 1919 u Drugu HNL. Dva ambiciozna nogometna projekta ponovo su se »sudarila« u drugoligaškim vodama. Krajem rujna prošle godine gotovo tisuću gledatelja vidjelo je dopadljivi remi na Kantridi 1:1.


Zaoštreni odnosi

Odnosi između opatijskog i krimejskog drugoligaša u pravilu su ovih godina bili više nego korektni. Zoran Bogolin i Marinko Koljanin gotovo svakodnevno u istom društvu ispijaju jutarnju kavu. No, u posljednje vrijeme došlo je do određenih razilaženja – u razmišljanju. Preciznije, odnose su zaoštrili različiti pogledi i tumačenja oko odšteta za razvoj igrača koji su prelazili iz Orijenta 1919 u Opatiju i obrnuto. Opatijci smatraju da polažu pravo na odštete za Mohorovičića i Matulju, a Krimejčani se nadaju da će zaraditi od transfera Kristijana Flege, koji se prošloga ljeta vratio u Opatiju. Sva tri slučaja još nisu riješena.

Šteta što je uzvrat na Krimeji, početkom prosinca ove godine, bio bez gledatelja. Barem onih domaćih. Orijent 1919 je u jednoj od najboljih domaćih partija posljednjih godina sa 4:1 (tri gola Monjca) ispratio Crno bijele s travnjaka. Bila je to ljepotica Crvenih koju je dobro odsudila – Ivana Martinčić. Igrom slučaja sutkinji iz Koprivnice povjeren je i subotnji derbi na Kantridi.


S obzirom na popriličan interes gledatelja, u prodaju će otprilike 1.500 ulaznica za tribine A i B. Bit će ih moguće kupiti na Kantridi uoči utakmice po cijeni od 50 kuna. Kao i na sve drugoligaške priredbe, ulaz je moguć samo uz predočenje COVID-potvrde.