U borbu za trećeligaški vrh

Nogometaši Vinodola značajno se pojačali za novu sezonu: “Prihvaćamo ulogu favorita”

Valentina Prokić

Nehajev Svast/Foto S. DRECHSLER

Nehajev Svast/Foto S. DRECHSLER

Kada govorimo o sedmorici novih igrača, naravno da nema priča u rukavicama, već će se sigurno od nas tražiti adekvatan rezultat na terenu - kaže Svast



RIJEKA Nogometaši Vinodola krenuli su vrlo ambiciozno u pripreme za novu sezonu. Momčad koja je prošlu sezonu završila na pretposljednjem mjestu na ljestvici Treće lige – zapad, u novoj će u borbu za vrh, barem ako je suditi po dosad dovedenim pojačanjima.


Na Bahalin su stigla čak petorica igrača dvostrukog trećeligaškog prvaka Crikvenice, vratar Igor Baričević, Josip Buršić, Antonio Rubčić, Martin Bogdanić i Petar Vukajlović, zatim Matko Budan iz Novigrada i Matija Brdar iz Grobničana, koji se tako priključio bratu Robertu.


– Počeli smo s treninzima. Momčad se gotovo potpuno izmijenila, otišlo je desetak igrača, nekima smo se zahvalili, neki su sami odlučili pronaći novu sredinu. Uspjeli smo gotovo sve nadomjestiti i mislim da smo kvalitetniji nego prošle sezone. Kada govorimo o toj sedmorici igrača, naravno da nema priča u rukavicama, već će se sigurno od nas tražiti adekvatan rezultat na terenu.




Mislim da imamo dovoljno kvalitete, da smo se na onim najbitnijim pozicijama ne samo nadomjestili, već da smo i puno kvalitetniji u odnosu na prošlu sezonu. Još moramo riješiti zadnju liniju jer smo ostali bez sva tri stopera, Nemetz je zaradio ozljedu križnih ligamenata, Petrinović je prestao igrati, dok je Hrmić otišao u Krk, tako da u ovom trenutku nemamo niti jednog stopera u momčadi, čak niti po vokaciji – kaže trener ambicioznog Vinodola Nehajev Svast.


Slaganje obrane


Bez obzira na kvalitetu vratara i srednjeg te napadačkog reda, bez obrane je gotovo nemoguće igrati.


– Teško će tako biti bez obzira na to koliko kvalitetni bili naprijed, ako otraga ne zatvorimo, onda to sve što je dovedeno neće puno značiti. Od obrambenog dijela kreće sve i tu se najprije moramo posložiti i onda nadograditi prema naprijed. Od sredine prema naprijed smo jako dobro posloženi, ali ostaje upitan ovaj dio u zadnjoj liniji, posebno na centralnim pozicijama – dodaje Svast.


Iako Uprava još nije zacrtala ambicije, izvjesno je da se, prema imenima koja su stigla u Vinodol, očekuje borba za vrh.


– Nismo o tome razgovarali, ali meni ne treba Uprava uopće stavljati nikakav pritisak jer ga stavljam sam sebi i momčadi. Prepoznala je momčad ambicije, svaki trener i svaki igrač zna što ima i u svakom trenutku znaju što se od njih očekuje. Tu nema zadrške i priče o bilo čemu drugom, osim da moramo pobjeđivati u kontinuitetu, a onda ćemo vidjeti što će nam to donijeti s obzirom na druge protivnike.


Bilo je tu prošle sezone, bez obzira na Jadran i Grobničan, koji su otišli u viši rang i Crikvenicu koja se rasula, još tri, četiri jako dobre momčadi poput Uljanika, Pazinke, Krka, Novigrada, Rudara… Mnogi nas sad stavljaju u glavnu ulogu za borbu za vrh i mi to prihvaćamo. Nemamo pravo tražiti bilo kakav alibi jer kvaliteta momčadi i igrači koji su došli to dovoljno pokazuju – poručuje trener Vinodola.


Kvaliteta košta


Što se stopera tiče, za Vinodol »mercato« još nije završio, no zasad je teško naći ono što se traži, a da odgovara po svim kriterijima.


– Razgovaramo, ali teško je u ovom trenutku naći igrača da ti odgovara kvalitetom i cijenom. Možeš nešto htjeti, ali ne možeš ići preko neke granice jer već smo doveli sedam igrača. Neki igrači traže previše i preskupi su za nas. Radi se o četvrtom rangu, bez obzira na klupske ambicije, treba naći nešto što Uprava može ispratiti jer nema smisla obećati nešto pa se to ne može ispuniti.


Kvaliteta košta, ali moramo sačekati sve te igrače koje smo kontaktirali jer oni najprije razmišljaju o višem rangu i ako se ne dogovore, onda tek razmišljaju o četvrtom rangu. Ako imaš šansu igrati viši rang, prvo ćeš ići tamo, pogotovo mlađi igrači, koji još razmišljaju o napretku. Sve što otpadne od tih klubova, moramo pohvatati mi u četvrtom rangu.


Vinodol će odigrati sedam pripremnih utakmica tijekom šest tjedana priprema. Već u subotu igraju s Nehajem, zatim slijedi Naprijed, pa juniori Rijeke, Cres…


– Bit će to dovoljno, uza sve treninge koje imamo – zaključio je Svast.