KONFERENCIJSKA LIGA

Nogometaši Rijeke večeras na Rujevici igraju uzvrat protiv Dukagjinija: U napadu bi mogao zaigrati Ivanović

Denis Frančišković

Foto M. LEVAK

Foto M. LEVAK

Raspored je brz i nemilosrdan, a protiv Dukagjinija ulazimo u uzvrat s prednošću od jednoga gola. Naravno da nećemo braniti tu prednost, želimo popraviti loš dojam iz Jadranskog derbija - kaže Sergej Jakirović, trener Riječana



RIJEKA – Rujevica je u punom pogonu, to su čari igranja u Europi. Ljubitelji nogometa i navijači Bijelih sljedeća će četiri dana doći na svoje, na »meniju« je prvo europski okršaj s Dukagjinijem (20.15 sati) pa potom u nedjelju (21 sat) onaj ligaški s Istrom 1961. Utakmice u kojima će samo pobjeda zadovoljiti ambicije Riječana nakon posrtaja u Jadranskom derbiju. Koliko god im je poraz na Poljudu teško pao, Riječani nisu previše potišteni, u sljedećim utakmicama mogu dosta toga popraviti i iskupiti se. Utakmica će biti jako puno, ide se stepenicu po stepenicu, ali u fokusu će svakako biti željeni »play-off« Konferencijske lige.


– Raspored je brz i nemilosrdan, a protiv Dukagjinija ulazimo u uzvrat s prednošću od jednoga gola. Naravno da nećemo braniti tu prednost, želimo popraviti loš dojam iz Jadranskog derbija – kaže trener Sergej Jakirović. – Osim toga, želimo igrati puno energičnije i kombinatornije, s više rizika i hrabrije s loptom u nogama. Vidjeli smo kako gosti igraju u utakmici na zahtjevnom terenu, a smatram da će sada lopta ići puno brže. Želim da budemo opasniji i nadam se da će tako i biti.


Obregon i Djouahra


Što očekivati od večerašnje utakmice? Rijeka je veliki favorit i sve drugo osim rutinskog prolaza bila bi velika senzacija.




– Očekujem da budemo na lopti i da će protivnik prijetiti iz kontranapada. Jako je bitno da budemo strpljivi i da ne srljamo. Moramo biti taktički odgovorni i vjerujem da ćemo ih staviti pod pritisak. U prvoj utakmici je bio problem igrača više. Nema im Meraklua, koji ima dva žuta, Shabani je još pod suspenzijom. Zulfiju, desno krilo, nezgodni je individualac, a u špici očekujem Januzija, drugog napadača. Vezna linija im je dobra, morat ćemo biti čvrsti da bismo ih anulirali.


Rijeka je na startu sezone odigrala tri utakmice i još je rano za »podvlačenje crte«. Ipak, trener je iznio prve dojmove.


– S prve dvije utakmice sam zadovoljan jer smo igrali dobro, kontrolirali smo stvari na terenu i pobijedili. Jadranskim derbijem nisam zadovoljan, problem je bio u energiji, djelovali smo jako ispuhano. Bili smo jako neaktivni s loptom u nogama, to nije bilo ni blizu neke moje momčadi. U fazi obrane nešto smo prezentirali. Očekivali smo još veći pritisak Hajduka, a ideja je bila da se branimo i s Grgićem, koji bi se spuštao s krila, da zatvaramo Melnjaka i Mlakara te međuprostore koje Splićani jako dobro koriste. Međutim, kada smo uzeli loptu, nismo ništa ni pokušavali. To je i meni iskustvo za dalje, znam što mi je činiti i to ću primjenjivati.



Jakirović je nakon Poljuda istaknuo problem vezne linije. Planira li neke rotacije i nova rješenja?


– Nemamo mi tu puno novih rješenja. Imamo Hodžu, Bandu, Selahija, Lepinjicu i Ilinkovića. Petrovič je »out« zbog ozljede. Na prednjim veznima tu su Fruk, Janković i Liber. Problem Bande i Hodže u Splitu je bila baš energija. Generalno, momčad nije funkcionirala.


Evidentan je i problem napada. Obregona se već dugo čeka, a Djouahra nije pravi, koliko god je u pripremama pokazivao želju i napredak.


– U napadu mi od toga jednostavno nemamo bolje. Obregon je bio zamjena Friganu, a sada kad je prva opcija, kad treba gristi i pokazati se, baš i ne ide. Nismo slijepi. Imamo tu i mladog Ivanovića. Ideja je bila da Obregon malo izmorili stopere Hajduka, međutim, nije ih stavio pod veliki pritisak. Ivanović je napravio dobre stvari, igrač je koji dolazi. Djouahra? Veliki promet, mala zarada. Stalno mu nedostaje taj završni udarac ili točan pas. Ivanović kao prva opcija? Može, zašto ne. Franjo sigurno zaslužuje priliku.


Prijelazni rok traje još mjesec dana, a Rijeka i dalje traži pojačanja. Posebno u napadu.


– Radimo po pitanju svih linija, ne samo napadača. Otišli su Frigan i Ampem, napravili transfere i znali smo da će se to dogoditi. Ne mislimo kukati. Sad je prilika za igrače koji su bili u sjeni ili čak nezadovoljni. Oni se moraju pokazati. No, sve je dobro dok ne moraš istrčati na teren. Radimo na pojačanjima, vjerujem da ćemo ih i dovesti. Samo je stvar tehnike kada ćemo to realizirati.


Bilbija i izmišljotina


Medijskim prostorom opet se zakotrljala priča oko angažmana Nemanje Bilbije, 32-godišnjeg napadača Zrinjskog, koju je trener Rijeke istoga dana demantirao.


– To je čista izmišljotina i ne znam uopće koji je to standard novinarstva. Meni to nije jasno. Za takve stvari mora postojati neka informacija ili dojava. To je više unijelo nemir u redove Zrinjskog koji je igrao jaku važnu utakmicu sa Slovanom. Možete misliti kako je bilo njima, kad je meni cijeli dan zvonio telefon.


Put na Kosovo vjerojatno je isto uzeo dosta dobre energije. Momčad nije bila na Rujevici šest dana.


– Malo smo analizirali što se događalo posljednjih pet dana. Od polaska u Prištinu do dolaska u Rijeku nakon Splita, mi smo izgubili tri noći. Nismo bili naspavani i možda je i u tome »kvaka«. Ali nema alibija, nismo bili dobri. Jedino me tješi što nismo bili ni na deset posto mogućnosti, a na kraju smo izgubili samo 0:1. Hajduk je bio bolji i treba biti realan i izvući pouke. Fizička sprema nije problem, niti će ikad biti. Sada nam je nedostajalo puno visoko intenzivnog trčanja i sprinta. Zato nismo bili dobri.


Brzo dolazi i utakmica s Puljanima, Derby della Učka zadnjih sezona nosi dodatni naboj.


– Istra je imala dosta promjena. Otišlo je šest standardnih igrača i to nije lako nadoknaditi. Došao je novi trener s vizijom i idejom te treba vremena da to sve sjedne. Ali opet očekujem čvrstu, agresivnu i dinamičnu Istru u susjedskom derbiju. Bit će zanimljivo. Ima nas, rasporedit ćemo snage. Morat ćemo rotirati jer nam trebaju energija i svježina. Na kraju krajeva, i da vidimo imamo li tu širinu o kojoj se cijelo vrijeme priča. To me zanima. Jedno je igrati prijateljske, a drugo natjecateljske utakmice.


Jakirović je svjestan koliko će momčadi u svemu značiti i podrška s tribina.


– Hvala Armadi na dolasku u Split. Oni su bili na razini, za razliku od nas. Ja uvijek govorim da moja momčad mora dati sve od sebe. Uz podršku navijača sve je lakše. Nadam se da ćemo obradovati navijače s ove dvije pobjede – zaključio je Jakirović.


RIJEKA


(4-2-3-1)


LABROVIĆ


VEIGA


RADELJIĆ


DILAVER


GODA


HODŽA


BANDA


GRGIĆ


JANKOVIĆ


FRUK


IVANOVIĆ


DUKAGJINI


(4-3-3)


HAXHIHAMZA


DALIKU


SYLA


BASRI


KAMERAJ


GONCAVLES


VITOR HUGO


FEKA


ZULFIJI


JANUZI


SHALA


Veiga očekuje tešku utakmicu


Danilo Veiga, standardni prvotimac koji plijeni sigurnošću, po svemu će sudeći zauzeti mjesto desnog braniča u igri s četvoricom u zadnjoj liniji.


– Očekujemo jako težak ogled. Bit će to drukčija utakmica nego ona u Prištini. Naravno, želimo se prezentirati u što boljem svjetlu, pobijediti i proći dalje – kaže Veiga.


 


Rijeka u Konferencijskoj ligi


2021/22.


2. pretkolo: Rijeka – Gzira United       1:0, 2:0
3. pretkolo: Rijeka – Hibernian       1:1, 4:1
4. pretkolo: Rijeka – PAOK              1:1, 0:2


 


2022/23.
2. pretkolo: Rijeka – Djurgardens       1:2, 0:2


 


2023/24.
2. pretkolo: Dukagjini – Rijeka       0:1


Infobox (Okvir):


Brojke iz Europe


100.       utakmica Rijeke pod okriljem UEFA-e
36       pobjeda
25       remija
38       poraza


Uzvrat u Walesu pola sata kasnije


Nogometaši Rijeke, od kojih se očekuje siguran prolazak, večeras će ujedno saznati i protivnika u trećem pretkolu Konferencijske lige. Haverfordwest i B36 Torshavn igraju uzvrat u Walesu nakon što je momčad s Farskih Otoka u prvoj utakmici slavila 2:1.


Gosti slove kao favoriti i u drugoj utakmici koja će početi u 20.45 sati, odnosno pola sata kasnije od utakmice na Rujevici.