GOSTUJUĆA SERIJA

Nogometaši Rijeke večeras gostuju kod Hrvatskog dragovoljca, Tomić: “Slaven i Šibenik su nam upozorenje za pristup”

Denis Frančišković

Goran Tomić/Foto: PIXSELL

Goran Tomić/Foto: PIXSELL

Domaćini su imali smjenu trenera i s novim šefom struke uzeli četiri važna boda. I to na teškim gostovanjima. To je upozorenje nama da moramo biti na maksimumu. Utakmice sa Slavenom i Šibenikom dobre su nam pouke za pristup u ovoj utakmici - tvrdi Goran Tomić



RIJEKA Nogometaši Rijeke večeras započinju gostujuću seriju utakmica na preostala dva domaća kolosijeka. Prva stanica je Kranjčevićeva i večernji ogled s povratnikom među najbolje, Hrvatskim dragovoljcem, potom redom slijede Pitomača, Velika Gorica i Pula. Sve do povratka na Rujevicu sredinom listopada.


U redovima Bijelih svjesni su da to nisu samo »usputne stanice« uoči domaćeg derbija s Dinamom, nego jako ozbiljni ogledi u kojima svaka pobjeda donosi isto onoliko kao i protiv najboljih. Priprema za Dragovoljac nužno je prošla i kroz osvrt i analizu utakmice s Farmaceutima u kojoj Bijeli nisu izgledali dobro u prvom poluvremenu.


– Apsolutno sve smo to proanlaizirali. I to nam je dobro upozorenje uoči ove utakmice – potvrđuje trener Goran Tomić.




Slaven je visoko napao Rijeku na Rujevici, u ovoj utakmici mogao bi se pojaviti problem drugačije prirode u kojem će se domaćin »začahuriti« i vrebati prigodu.


– Sada je drugačija situacija. U pripremi utakmice sa Slavenom, po dolasku novog trenera Zekića, nismo uopće znali kako će oni igrati. To nam je bila nepoznanica i očekivali smo nešto drugo od Belupa. Nismo znali niti sustav niti način na koji će otvoriti utakmicu. Tako da je ta priprema bila skroz zahtjevna. S druge strane znamo kako Dragovoljac igra u posljednje vrijeme. Morat ćemo biti puno agresivniji i puno dinamičniji već od početka utakmice.


Domaćini se stabilizirali


Momčad Hrvatskog dragovoljca zasad je prilična nepoznanica, ali pokazao se sve bolji i stabilniji sastav koji se probudio u posljednjim susretima.


– To je momčad koja se slagala u hodu. Dolazilo je dosta novih igrača i igrača s prvoligaškim iskustvom. Imali su možda malo teži start, nakon čega su se stabilizirali. U utakmici protiv Hajduka primili su gol tek u 97. minuti… Imali su i smjenu trenera i s novim šefom struke uzeli su četiri važna boda. I to na teškim gostovanjima. To je upozorenje nama da moramo biti na maksimumu. Utakmice sa Slavenom i Šibenikom dobre su nam pouke za pristup u ovoj utakmici.


Prognoze najavljuju kišu. Mijenja li to nešto u pripremi i pristupu utakmice?


– Očekujemo kišu, ali uvjeti će biti isti za obje momčadi. Travnjak u Kranjčevićevoj je dobar, s te strane ne bi smjelo biti velikih problema.


Galović out


Koliko god Tomić ima slatke brige oko kadra, nije uvijek lako izbrati najbolju i najspremniju startnu postavu.


– To je točno jer velik je broj igrača koji mogu konkurirati za neku poziciju. Konkurencija je jača i tjera sve da budu bolji. Nije lako donijeti odluke, ali najveći dio dosadašnjih obveza ipak je odradio gro istih igrača. Uz to vidjelo se da imamo dobar dio igrača koji mogu uskočiti kad bude trebalo. Sigurno da je teško donositi te odluke, no igrači sami sebe stavljaju ili izbacuju iz prvog plana. Dosad smo koristili dosta igrača, netko je dobio manju, netko veću prigodu. Svi oni koji dobiju pet minuta ili pola sata moraju to iskoristiti na najbolji mogući način.


Činjenica što momčad gostuje u sljedećih mjesec dana također prema trenerovim riječima ništa bitno ne mijenja.


– Sada su tereni u HNL-u dobri, a ova momčad je pokazala da može uzimati bodove u gostima. Ne gledam to kao neku zahtjevniju situaciju, nego kao prigodu da se pokažemo kao prava momčad.


Već u utorak Rijeka u šesnaestini finala Kupa Hrvatske gostuje u Pitomači. Bit će to prigoda i za igrače koji dobivaju zasad nešto manju minutažu.


– Sigurno ćemo ući u određene rotacije. Nastojat ćemo podijeliti minutažu, ali tu kao i sve utakmice treba shvatiti maksimalno ozbiljno.
Problem zasad predstavlja ozljeda koljena Galovića, koju je zaradio u jednom kontaktu drugog poluvremana uoči ogleda s Belupom.


Galović je otpao na duže razdoblje, nekoliko tjedana je out. Jurišić isto ima određene probleme, a Merkulov nikako da uhvati ritam. Sitne zdravstvene probleme ima i Galešić. Escoval je krenuo u puni trening – zaključuje Tomić.