Očuvali status

Nogometaši Grobničana pokazali karakter kada je bilo najpotrebnije: “Ovo je kruna sezone”

Ivan Volarić

POLOŽILI MATURU U KRAPINI - Mlada grobnička momčad uspješno je zaključila sezonu/Foto M. GRACIN

POLOŽILI MATURU U KRAPINI - Mlada grobnička momčad uspješno je zaključila sezonu/Foto M. GRACIN

Dečki su pokazali da su bez obzira na mladost pravi karakteri i da mogu podnijeti pritisak i jednu tako tešku borbu za ostanak - kaže trener Predrag Stilinović



RIJEKA Nogometaši Grobničana i njihovo vodstvo nisu mogli zamisliti bolji završetak sezone. Nakon brojnih turbulencija, uspona i padova, na kraju su pobjedom u posljednjoj utakmici kod Zagorca, jednog od izravnih konkurenata u borbi za ostanak u SuperSport Drugoj NL, očuvali drugoligaški status bez odlaska u dodatne kvalifikacije. Grobničani se nisu prepustili brojnim kalkulacijama i na nemilost čudnim rezultatima ostalih susreta posljednjega kola.


Dobro su znali da im jedino pobjeda jamči ostvarenje cilja i tako su se postavili od prve minute utakmice.


– Dečki su pokazali da su bez obzira na mladost pravi karakteri i da mogu podnijeti pritisak i jednu tako tešku borbu za ostanak. U posljednjih sedam utakmica ostvarili smo šest pobjeda i jedan neriješeni rezultat. U tom nizu igrali smo i s ekipama koje su iznad nas na ljestvici, ali i u ligi više. Ovo je kruna sezone. U njezinom nastavku osvojili smo 24 boda. Da smo u prvome dijelu osvojili približno toliko, borili bismo se za mjesta pri vrhu. Drago mi je da je većina igrača napredovala, da su se neki afirmirali, kao i da su se oni koji su željeli otići iz kluba pronašli u našoj igri. Nakon svega mogu reći da sam stvarno zadovoljan – govorio je neposredno nakon velike i supervažne pobjede trener Predrag Stilinović, koji je momčad preuzeo istekom jeseni, kada je situacija bila prilično teška. Grobničanima je prijetilo ono najgore, no uslijedio je proljetni uzlet i zauzet jasan kurs prema luci spasa. No, nije išlo sve tako glatko. Na kraju je ostanak izboren na najteži mogući način.


Pojačanja




– Ispalo je da smo iskoristili tek treću meču loptu. Puno toga smo mogli riješiti protiv Marsonije na domaćem terenu, kada smo izgubili utakmicu. Mogli smo sve riješiti i pobjedom protiv Dugog Sela pa je završilo remijem. Na kraju smo sve riješili gostujućom pobjedom u Krapini u posljednjem kolu. Treća sreća! Na muci se poznaju junaci – dodao je Stilinović, koji uoči ove utakmice nije želio vjerovati da će u zadnjem kolu baš svi direktni suparnici ostvariti rezultate koje su priželjkivali.


– Trnje je zabilo gol u 96. minuti… Moglo se sve okrenuti. Na kraju je Zagorec završio u kvalifikacijama. Vjerujem da će ostati u ligi jer imaju dobre igrače, igru i kvalitetan, široki travnjak. Što se nas tiče, ako momčad ostane na okupu i ako uspijemo dovesti poneko pojačanje, iduće sezone možemo razmišljati o puno višim ciljevima. Ostaje li trener? To ćemo vidjeti – zaključio je Stilinović.


Sportski direktor Damir Kraljić slagao je ovu momčad s bivšim trenerom Dušanom Gruevskim, a nadogradio je s njegovim nasljednikom Predragom Stilinovićem.


Pravi put


– Ovo je izrazito mlada ekipa koju smo silom prilika slagali u hodu. Kada smo prošlo ljeto krenuli u sve ovo nismo uspjeli napraviti pravi spoj. Osim toga, iznenadila nas je kvaliteta lige. Na polusezoni smo napravili dopunsku selekciju i dobili skupinu igrača koja želi raditi i koja želi biti bolja. Tijekom proljeća smo odrastali i dizali se kroz utakmice. Utakmica protiv Zagorca je najbolji pokazatelj odrastanja. Takav je put mladih ekipa, težak, ali zaslužen. Svi ovi mladi dečki su u ovoj jednoj sezoni dobili ono što se obično stječe kroz dvije seniorske sezone. U ovakvim stresnim situacijama se gradi iskustvo – rekao je Kraljić i dodao da će klub nastaviti u ovom smjeru.


– I dalje će nam cilj biti promocija mladih igrača. Želimo dovoditi radne i trkački moćne igrače fokusirane na nogomet. Iduće sezone definitivno ne bismo smjeli imati ovakve strese. Napravit ćemo sve da se ne dovedemo u ovu situaciju. Sada slijede razgovori s igračima, imamo dosta potpisanih ugovora, ali nastavak suradnje mora biti na obostrano zadovoljstvo. Napravit ćemo dodatnu selekciju, kao što je to uobičajeno, a ja se nadam da će većina igrača ostati. Trener? To je najbitnije. Nagovorit ćemo ga…


Sezona je na kraju za mladu grobničku momčad ispala – idealna. Osvojen je županijski Kup, osiguran je ostanak u ligi i promoviran niz mladih igrača.


– Svi zajedno smo odrasli, kao klub i momčad te kao cjelina. Prošli smo proces koji je nemoguće nadomjestiti novcem. Ovo je po meni pravi put i to tako treba biti i ubuduće, ali sigurno se više nećemo dovoditi u ovakvu situaciju jer je to prestresno – rekao je Kraljić.