Finale u Mavrincima

Županijski Kup: Grobničani priželjkuju važ, Krimejčani lanjsku reprizu

Valentina Prokić, Ivan Volarić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Možemo osvojiti Kup, a već bi bio i red jer ovo mi je treće ili četvrto finale te je valjda došao red da podignemo trofej - rekao je Dražen Pilčić, napadač Grobničana. Početak je u 18 sati



RIJEKA – Na Grobniku se tek stišala subotnja euforija od završetka trećeligaške sezone i plasmana u kvalifikacije za viši rang, a uvijek dobro raspoloženu momčad Grobničana danas od 18 sati čeka repriza finala županijskog Kupa protiv Orijenta 1919. Isti suparnici, isti stadion, isto natjecanje kao lani, ali u Mavrincima se nadaju, ove godine s drugačijim ishodom. Prošli puta je nakon jedanaesteraca bio uspješniji klub s Krimeje, ove godine se u Grobničanu nadaju da konačno mogu osvojiti toliko željeni važ.


– Možemo osvojiti Kup, a već bi bio i red jer ovo mi je treće ili četvrto finale te je valjda došao red da podignemo trofej. Imamo niz od 19 službenih utakmica bez poraza i pravo je vrijeme da s time nastavimo – poručio je raspoloženi grobnički strijelac Dražen Pilčić.


Orijent 1919 se uspio izvući iz krize i osigurati ostanak u drugoligaškom društvu. Nakon što su na jesen držali čelnu poziciju, koja se istopila u proljetnom dijelu, i oni žele trofej kako bi sezonu zaključili slavljem.


Kobni jedanaesterci




– Kompletirali su se i uspjeli su se spasiti. Na jesen su pokazali koliko su jaki i nisu zaboravili igrati, tako da nam sigurno neće biti jednostavno. Drago mi je da su ostali u ligi, ali mi jako želimo konačno podignuti važ. Utakmica će biti zanimljiva, kvalitetna, dobra za gledatelje i nadam se da će biti pune tribine i sjajna atmosfera – dodaje Pilčić, prvi strijelac Grobničana, koji je jučer dobio i službeno licencu za natjecanje u Drugoj HNL.


Prošle godine Orijent 1919 osvojio je Kup nakon 12 godina u ruletu jedanaesteraca. Pilčić je tada pucao prvi i promašio.


– Lani sam iskoristio bonus i promašio taj, nadam se da se to više neće ponoviti. Kako god bude završilo, mi smo već svoj cilj ostvarili, idemo u kvalifikacije.


Vremena za odmor i eventualnu proslavu nakon Kupa u Mavrincima ponovo neće imati. Danas je ždrijeb kvalifikacija i svih pet ekipa, Grobničan, Mladost Ždralovi, Hrvace, Vukovar i Zagorec, ulaze u isti bubanj. Igra se jedna utakmica, a termini su 4., 8. i 12. lipnja.


– Sve ide ubrzano. Preko noći smo naučili biti profesionalci, igramo u ritmu subota, utorak, subota… Potrudit ćemo se da to izdržimo i da napravimo dobar rezultat – zaključio je Pilčić.


Današnji finale županijskog Kupa sve do prošle subote navečer bilo je u »trećem planu« društva s Krimeje iz potpuno razumljivih razloga. Aktualni osvajač tog natjecanja tek je pobjedom nad Opatijom osigurao ostanak u drugoligaškom društvu, što je bio klupski prioritet nakon neočekivanog stresnog proljeća.


Marinko Koljanin / Foto: V. KARUZA


Probuđen entuzijazam


– Svjesni smo da je Grobničan uvijek nezgodan suparnik, a posebno kada igra u Mavrincima. No, tko god je suparnik u finalu, naša obveza je pobijediti. Naravno, sada nam je značajno lakše nakon što smo osigurali ostanak u ligi. Probudili smo entuzijazam u momčadi kroz prošle utakmice – govori v. d. trenera Orijenta 1919 Marinko Koljanin, koji je i istekom prošle sezone privremeno preuzeo momčad i svoj kratkotrajni angažman okončao osvajanjem županijskog Kupa i to baš pobjedom kod Grobničana.


– Jako respektiram Grobničan, čeka nas 90 teških minuta. Međutim, i mi smo dobri, imamo želju i kvalitetu, a osim toga igrat ćemo i za našeg predsjednika Sašu Matijaša. Ne znam je li mu draži ostanak u ligi ili osvajanje Kupa! Meni osobno je apsolutno prioritetan bio ostanak u ligi – dodao je Koljanin i poželio Grobničanu plasman u Drugu HNL, ali i da i ove godine ostanu bez Kupa…