Dinamo vs. Rijeka

Zoran Mamić uoči derbija u Maksimiru: “Pratili smo Rijeku u pripremama, ali poznajemo se predobro, da bi tu bilo velikih tajni”

Davor Petrović

Zoran Mamić/Foto PIXSELL

Zoran Mamić/Foto PIXSELL

Iako je kod Rijeke došlo do minimalnih promjena, to je još uvijek ona momčad koja je kroz Europsku ligu pokazala da je vrlo dobra, agresivna, čvrsta i kompaktna - kaže trener Dinama



ZAGREB “Radili smo na taktici i regeneraciji. Nije bilo baš jednostavno jer tereni su smrznuti. No, što je tu je. Prilagodili smo se situaciji i dočekujemo Rijeku u dobrom ozračju”, poručuje Zoran Mamić.


Ovaj derbi trebao je biti odigran krajem rujna prošle godine, ali utakmica je odgođena zbog europskih obaveza oba kluba. U međuvremenu su i jedni, i drugi uhvatili pravu formu, pokazavši da s razlogom ciljaju najviše domete.


– Pratili smo što je Rijeka radila na pripremnim utakmicama, ali poznajemo se predobro, da bi tu bilo velikih tajni. Jednostavno, tu se nema što sakriti. Iako je kod Rijeke došlo do minimalnih promjena, to je još uvijek ona momčad koja je kroz Europsku ligu pokazala da je vrlo dobra, agresivna, čvrsta i kompaktna. Jasno nam je da za pobjedu moramo biti na visokoj razini – objašnjava maksimirski šef struke.




Odgode utakmica zbog koronavirusa donijele su i jednu čudnu situaciju. Naime, Rijeka nije gostovala na stadionu Maksimir od 29. veljače prošle godine, kada je Dinamo uknjižio uvjerljivu pobjedu (4:0). Ove sezone odigran je samo jedan međusobni derbi, i to 13. prosinca na Rujevici (2:2).


– Na terenu se ne trebamo razmišljati o takvim stvarima. Naše je da ispunjavamo zadatke i razmišljamo kako realizirati prilike, kojih će sigurno biti, i iskoristiti eventualne propuste u njihovoj igri – kaže Mamić.


Iako tablica Prve HNL djeluje dosta šareno, zbog velikog broja odgođenih utakmica, jasno je da bi ovaj dio prvenstva mogao ponuditi dosta neizvjesnosti. Bolje rečeno, Dinamo ima prednost, ali u teoriji to nije dovoljno za komfornu situaciju.


– Već sam puno puta rekao da je naše prvenstvo jako kvalitetno. Imamo dosta momčadi na dobroj razni, a među njih spada i Rijeka. Zbog toga očekujemo tešku utakmicu i vjerujemo u osvajanje tri boda, uz dužno poštovanje prema suparniku i njegovoj kvaliteti – objašnjava trener Dinama.
Samim time je jasno da modri ansambl odmah kreće iz sve snage.


– Ne želim se opterećivati onime što planira Rijeka. Jednostavno, to niti ne znam, niti me zanima. Maksimalno sam koncentriran na ono što mi moramo napraviti. Na raspolaganju imamo sve igrače, i zato vjerujem da ćemo izabrati one koji će ostvariti naš cilj – zaključuje Zoran Mamić.


 


U 43 utakmica Rijeka tek deset puta neporažena

Nogometaši Rijeke odigrali su 43 prvenstvene utakmice u Maksimiru otkako je HNL-a i samo deset puta ostali neporaženi. Dinamo je slavio 33 puta, a po pet utakmica završilo je remijem i pobjedom Rijeke. Drugim riječima, Rijeka je u Maksimiru ostala neporažena tek svaku četvrtu utakmicu, a ako će se uzdati u brojke dobra vijest za Rožmana i njegovu momčad je ta što je ovo četvrto gostovanje kod »modrih« nakon tri uzastopna poraza (3:1, 3:0, 4:0).