bivši igrač Rijeke o polufinalu EURO-a

Zoran Ban: Volio bih vidjeti Talijane na tronu, a Danci mogu iznenaditi Engleze

Denis Frančišković

Talijani imaju momčad i znaju kako se osvajaju europska i svjetska prvenstva. Nije to momčad kao što je ona koja je osvojila SP s Lipijem kad su imali više zvijezda, već ona koju karakterizira izjednačenost i velika želja. To je glad za uspjehom, a katkad je to više i bolje nego kad je puno zvijezda u sastavu – tvrdi Ban



RIJEKA EURO ulazi u svoj završni obračun, nogometni korona-maraton kulminirat će skorašnjim polufinalnim ogledima Španjolska – Italija i Engleska – Danska te u konačnici obračunom na Wembleyju. Kvartet reprezentacija sanja dolazak na kultni stadion, a tko izbori finalnu vizu, naravno očekuje i preuzeti primat od Portugala, branitelja naslova. Španjolska četvrti put, Italija ili Danska drugi ili Englezi prvi put?


Mnogi već vide Azzurre i Gordi Albion u velikom finalu, no Španjolci su uz Nijemce najtrofejnja reprezentacija Starog kontinenta, a Danci su još 1992. godine, kad su naknadno pozvani umjesto raspadajuće Jugoslavije, pokazali kako mogu iznenaditi i otići do kraja.


– Sve u svemu, turnir je jako zanimljiv, a neke su reprezentacije imale veliku prednost jer nisu putovale. Pandemija je učinila svoje, bilo je s jedne strane prekrasno gledati pun stadion u Budimpešti, u Danskoj je bilo lijepo, a opet tužno gledati neke utakmice u Londonu pred polupraznim tribinama – kaže Zoran Ban, nekadašnji igrač Rijeke, koji je karijeru izgradio u talijanskim i belgijskim klubovima.




– Od reprezentacija koje su ostale Italija je ostavila najbolji dojam. Ali uz njih i Danska. I njezin plasman u polufinale nije iznenađenje. Pokazali su kvalitetu, a dovoljno se sjetiti i kako smo ih teško prošli u Rusiji. Bili su za nas najtvrđi orah na putu do finala.


Po Banu sve ove reprezentacije zasluženo su dogurale do polufinala. Sudar Španjoslke i Italije ipak je europski i svjetski klasik.


Homogeni Danci


– Rekao sam, ona reprezentacija koja dobije utakmicu Belgija – Italija bit će veliki favorit za osvajanje EURO-a. Talijani imaju momčad i znaju kako se osvajaju europska i svjetska prvenstva. Imaju kvalitetu, dobrog trenera i dobar stožer oko njega. Usto imaju zdravu atmosferu. Nije to momčad kao što je bila ona koja je osvojila SP s Lipijem kad su imali više zvijezda, već ona koju karakterizira izjednačenost i velika želja. To je glad za uspjehom, a katkad je to više i bolje nego kad je puno zvijezda u sastavu. Kao što ih primjerice imaju Portugal ili Belgija. Oni imaju individualce, a Italija je više stroj koji ide i melje, u kojem idu svi jednako od Donnarumme do Immobilea. I to je velika razlika. Vrlo je slično i sa Španjolskom, koja je pomladila momčad. Od starijih tu su Busquets, Koke i Morata, ostalo su mladi, novi igrači. Opet, volio bih vidjeti Italiju na tronu, oni su moji favoriti. Tužno mi je bilo gledati SP bez njih, to je isto kao da nema Brazila ili Argentine. Nakon pandemije, koja ih je ponajviše zahvatila, vrijeme je da obraduju svoj narod.


Ban smatra da će Englezi imati jako tešku prepreku u Dancima nakon što su deklasirali ipak kvalitetom dosta skromniju Ukrajinu.


– Englezi su bolja momčad po imenima, ali što se tiče same igre, Danska može iznenaditi. Danci su ozbiljna, tvrda i kvalitetna reprezentacija. I nadasve dobro organizirana. Ti igrači znaju što žele i već su nekoliko godina na okupu. Šok na početku sa slučajem Eriksen dao im je dodatnu homogenost i samo ih sve više punio samopouzdanjem. Njima je cilj doći u finale za razliku od Talijana, kojima je cilj osvojiti prvenstvo. U polufinalu je sve otvoreno, ali za mene su u ovoj situaciji Talijani broj jedan.


Bahati Francuzi


Belgija je zemlja u kojoj se Ban najduže zadržao. Reprezentacija je koja je također slovila kao jedan od favorita za visok plasman.


– Oni su se pribojavali Italije. Imaju fenomenalnog vratara Courtoisa, obranu čine stariji igrači i igraju dosta na kvalitetu Hazarda, koji nije spreman, De Bruynea, koji je bio ozlijeđen, i puno ovise o Lukakuu. I što je napravila Italija? Taktički se dobro spremila, Chiellini je jako dobro zatvorio Lukakua i tu je bio jedan od ključeva uspjeha. Ali prije svega dobili su ih na taktičkom promišljanju utakmice. Belgijanci nemaju taj duh i sklop momčadi da učine nešto veliko. Imaju pojedinačnu kvalitetu, ali nemaju momčadsku. Da to imaju, bili bi prvaci svijeta. A upravo to krasi Talijane.


Bana su posebno razočarali svjetski prvaci i to iz nekoliko razloga.


– Francuzi su bili dosta bahati i arogantni i kako sam pratio njihov tisak, imali su visoko mišljenje o sebi, smatrajući da će se prošetati kroz turnir. Tu su kažnjeni od Švicaraca, ugodnog iznenađenja turnira. No to nije slučajno. I oni dosta rade i ulažu te imaju jednog sjajnog stratega na klupi, a to je izbornik Petković. Sjajno je pripremio i taktički posložio momčad za Francuze.


No dosta je i reprezentacija koji slabije kotiraju, ali su ugodno iznenađenje.


– To je ljepota nogometa. Mađari i Austrijanci ostavili su jako dobar dojam. Mađari bi napravili veliku senzaciju da su izbacili Njemačku, a bili su blizu. A i Nijemci su razočaranje, zbilja su spremni za veliki remont. Mađari su imali i jako dobru organizaciju. Svaka im čast na karakteru momčadi. I Česi su odigrali jako dobar turnir, bili jako dobro organizirani u defenzivnom bloku – zaključuje Ban.


Hrvatska nije imala prijašnji žar, ali dečki su dali 110 posto

Puno je »tinte« potrošeno o učinku Hrvatske, odnosno njezinu (ne)uspjehu…


– Naši su dečki dali svoj maksimum. Ali i sami znamo da ovisimo o jednom igraču i fenomenu kao što je Modrić. Nismo imali onaj žar i onu glad kao u Rusiji, ali dečki su dali 110 posto. Bilo je tih nekoliko detalja o kojima se priča i piše. Za Hrvatsku je turnir bio dobar, ostvaren je primaran cilj prolaska skupine. A u nokaut-utakmici Španjolci su bili bolji, dali su pet golova i još onaj šesti, autogol. I tu je početak i kraj priče. Je li se moglo više? Po meni nije. Možemo puno toga analizirati, ali to je završena priča. Sad je najvažnije da se plasiramo na SP – kaže Ban.