DAMIR MATOVINOVIĆ nakon ogleda Rijeke i Šibenika

Znani riječki djelitelj pravde o novim tehnologijama: “Naši se suci previše oslanjaju na VAR, gol Rijeke je regularan”

Igor Duvnjak

POGODAK KOJI NIJE PRIZNAT – Sterling Yateke i Nediljko Labrović/Foto V. KARUZA

POGODAK KOJI NIJE PRIZNAT – Sterling Yateke i Nediljko Labrović/Foto V. KARUZA

Mislim da se naši suci previše oslanjaju na VAR, u stilu, ako se nešto dogodi, tu je VAR. Može se VAR-soba umiješati, ali onda sudac treba ići pogledati snimku. Želio bih od njih i više ozbiljnosti u skladu s onim o čemu odlučuju na terenu – kaže Matovinović



RIJEKA Ivan Vučković, sudac iz Zagreba, vodeći dvoboj nogometaša Rijeke i Šibenika, htio – ne htio, umjesto igrača postao je glavni protagonist utakmice na Rujevici okončane remijem debelo poslije regularnog dijela. I to nakon silnih prekida i bezbroj konzultacija s VAR-prostorijom, u kojoj su se, slučajno ili ne, odluke okretale na riječku štetu.


Jedan od onih koji misli da to »vijeće mudraca« nije bilo u pravu jest i eminentno višedesetljetno ime Damir Matovinović, u nogometnim krugovima godinama oslovljavan samo »Doktor«.


Nije bilo većeg derbija u ondašnjoj jugoslavenskoj ligi koji nije uspješno vodio i privodio kraju, a šlag na tortu bilo je Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj 1982. kada je u utakmici s Novim Zelandom sudio jednom od najatraktivnijih Brazila svih vremena. El Mundo je taj skup zvijezda nazvao »Brazilski cirkus«. Maksimalna ocjena bila je trojka, »Doktor« je dobio dvojku kao i »bijeli Pele« Zico. A u riječkim kantunima je kružila kao pošalica pozdrav s centra ona »Doktor Socrates, doktor Matovinović« – pozdrav liječnika i slavnog kapetana »carioca« s čovjekom s Korza, dugogodišnjim uglednim riječkim ortopedom, sucem i sudačkim ekspertom, koji je tada sudio Socratesu, Zicu, Falcau, Ederu…




VAR je uveo tehnološku revoluciju u nogomet kao prije nekoliko desetljeća sada već rijetko spominjana »Moviola« u Serie A. Pamti se pritom dolazak u Opatiju legendarnog Paola Casarina, ondašnjeg povjerenika za suce u calciju, koji je rekao da uz sve »Moviole« više vjeruje »svom« sucu na terenu koji je osjetio kontekst akcije i intenzitet duela. Naravno, ako ne sumnja u njegovo poštenje.


Engleski slučaj


– Mislim da se naši suci previše oslanjaju na VAR, u stilu, ako se nešto dogodi, tu je VAR – kaže Matovinović, koji nakon svega u nevezanoj ćakuli ima i primjedbi na ponašanje i suca na terenu i onih u VAR-sobi.


Želio bi od njih više ozbiljnosti, u skladu s onim o čemu odlučuju na terenu. Ovaj vječiti riječki mladić kojem je 81 godina dodaje: – U skladu s time, sucu je koncentracija usmjerena prema VAR-u te on možda ne usmjeruje svu svoju pažnju prema onomu što se događa ispred njega na terenu. Pada mi sada s druge strane na pamet nedavni slučaj kada je Manchester United pobijedio 9:0, a sudac dobro sudio, odlično je postupio kada je dao crveni karton i slično. Međutim, dosudio je jedanaesterac te se umiješao VAR i poslije pet minuta razmatranja rekli su da nije jedanaesterac. Sudac je tada povukao svoju prijašnju odluku i stavio je loptu do poprečne linije kaznenog prostora. Međutim, koliko se god puta ponavljala snimka, bilo je vidljivo da se prekršaj dogodio na samoj liniji, možda čak malo i u samom kaznenom prostoru. A to je onda jedanaesterac. Uglavnom, sudac je imao pravo, dosudio je jedanaestarac, VAR ga je poništio, poništio je ispravnu odluku suca. O čemu onda pričati?


Matovinović je jedan iz plejade najslavnijih riječkih nogometnih sudaca koji su dijelili pravdu na terenu bez ikakvih tehničkih pomagala, sudačka je tada bila posljednja i odlučujuća.


– Bilo je bolje tada. Kao i većina i ja sam mislio kako ova tehnologija pomaže, ali što ćete kada i putem VAR-a također sude suci. I ovaj na terenu je sudac kao i onaj u VAR-sobi, znači sude dva suca. Koja je to onda draž nogometa? Pritom vidimo da se pojavljuju greške, i to njih puno – kaže Matovinović.


Sudac i suci


Na žalost Rijeke, jedna od njih je i ona kada joj nije priznat gol protiv Šibenika zbog navodnog zaleđa. Matovinović smatra da je Rijeka dala regularan gol.


– Dobro sam to vidio koliko god se puta ponovila snimka te akcije, ono je za mene regularan gol Rijeke. Kulenović uopće nije utjecao na igru, trčkarao je ispred gola, ali nije utjecao na igru – kategoričan je Matovinović.


Sudac može otići pogledati snimku i osobno se uvjeriti u neku situaciju, što u ovoj utakmici nije bio slučaj.


– Sudac nekad ide pogledati snimku, nekad ne, dosta je to sve »zbrčkano«.


Čovjek se na koncu upita hoće li jednog dana biti potreban sudac ili će suditi »roboti«.


– Već sam rekao da se suci previše oslanjaju na VAR-sobu. Može se ona umiješati, ali onda sudac treba ići pogledati snimku. Ako je nešto dosudio, a VAR ima primjedbi, ako misli da je njegova odluka dobra, treba ići pogledati snimku, uvjeriti se još jednom. Vratimo se onome u Engleskoj, kako VAR može poništiti dobru odluku suca? I dok nije bilo VAR-a, govorilo se da postoje raznorazni utjecaji, interesi i slično. Oni postoje i danas, i u VAR-sobi je također sudac kao i onaj na terenu, i tamo su suci. I jedni drugi samo su »ljudi od krvi i mesa«. Tamo ih je nekoliko, a opet imamo to što imamo, poput one o »puno babica i kilavom djetetu«.