Izbornikova tajna

Zlatko Dalić otkriva kako je pokrenuo Hrvatsku u nastavku susreta protiv Slovaka

Marko Cvijanović

Zlatko Dalić/Foto REUTERS

Zlatko Dalić/Foto REUTERSRIJEKA Zlatko Dalić jasno je na početku kvalifikacija rekao da će Hrvatskoj biti dovoljno 15 bodova za plasman na Europsko prvenstvo. Pobjedom protiv Slovačke osvojena su dva boda više.


– Eto vidite da se nisam preračunao kad sam kalkulirao na taj način. Još jednom čestotam dečkima na pobjedi i na plasmanu na Europsko prvenstvo. Hvala svim navijačima koji su došli u Rijeku, sve ljude koji su bili uz nas, ponosan sam što je Hrvatska slavila s nama. Ako dragi Bog da opet ćemo se idućega ljeta svi zajedno radovati pobjedama.


Igrači svi od reda tvrde da ste na poluvremenu odigrali ključnu ulogu?
– Samo sam rekao: »Dečki, molim vas, nemojte ući u nervozu, nemojte početi srljati. Igrate dobro, stvarate prilike. Više se morate kretati i pokušavati pronalaziti rješenja preko bokova. Nema brige, riješit ćemo to.«. Nisam im to htio reći, ali bilo me malo strah kontre i polukontre Slovaka, jer da smo primili drugi gol bili bismo gotovi. Međutim, dečki su reagirali vrhunski, kao i svaki put do sada. Odigrali su još jednu pravu utakmicu u cjelini. Nije ni prvo poluvrijeme bilo tako loše, samo smo promašivali prilike i primili gol iz prvog napada.


Jeste li poslije primljenog gola posumnjali u novi stoperski par i nepovoljne okolnosti neuigrane obrane u odsustvu Vide i Lovrena?


– Prije utakmice je više bilo strah vas novinara, Ja sam uvijek tvrdio da su Ćaleta-Car i Perić pravi, prvi igra jaku francusku ligu u Marseilleu, drugi je stožerni prvotimac Dinama koji igra Ligu prvaka. Malo me bilo strah, ali u globalu su odradili jako dobar posao.


Rekli ste da ćete poslije utakmice komentirati odabir Rijeke, a ne Maksimira za odlučujuću utakmicu sa Slovačkom?


– Mi smo rođeni za stvaranje problema tamo gdje ih nema. bavili smo se nekim anketama tko je za, a tko protiv Rujevice. Ljudi moji, Tko je protiv Rijeke i Rujevice? Nikad nismo bili niti ćemo ikad biti. Bili smo tu prije Svjetskog prvenstva u Rusiji, prije utakmice s Walesom, igrali protiv Engleske. U Rijeci i na Rujevici smo uvijek imali vrhunske uvjete, Ja sam samo aludirao da je ovakve odlučujuće utakmice moramo igrati pred 35 tisuća ljudi, dakle u Splitu ili Zagrebu, a ne u Rijeci pred osam tisuća ljudi. iskreno, to je bila moja pogreška, ja sam odlučivao gdje ćemo igrati utakmice, a nisam računao da ćemo o EURO-u odlučivati u zadnjoj utakmici.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU