Okupljanje u Podstrani

Zlatko Dalić okupio Vatrene uoči početka novih kvalifikacija: “EURO u Njemačkoj je jedan od razloga što sam ostao”

Portal Novi list

Zlatko Dalić/Foto REUTERS

Zlatko Dalić/Foto REUTERS

Veliko natjecanje nas čeka, moramo napraviti taj prvi korak i biti među dvije reprezentacije. Imamo kvalitetu, ali moramo biti oprezni i biti jako koncentrirani - rekao je Dalić



RIJEKA Zlatko Dalić okupio je ovoga ponedjeljka hrvatske reprezentativce u Podstrani, a uoči prvog susreta kvalifikacija za EURO 2024. godine protiv Walesa u Splitu. Izbornik je prvo prokomentirao novi ugovor s HNS-om.


–  Napravili smo rezultate koji su veličanstveni, sjajni u ovih 5 godina – započeo je Dalić. – Puno je to više od ciljeva koji su bili postavljeni. Možda nismo ni svjesni što smo napravili, ali bit ćemo kroz skoro vrijeme. Pored svega, osjećam da imam energije, snage i motiva zajedno s igračima i stožerom, navijačima i vama, nastaviti s reprezentacijom i pokušati opet napraviti dobar rezultat. Svaki naš cilj mora biti plasman Hrvatske na veliko natjecanje. Sve drugo je plus. Moramo zadržati dobru atmosferu, zajedništvo koje vlada, biti jedna pozitiva. Kreću nova natjecanja, ima motiva da nastavim s reprezentacijom, nije bilo dilema. Moramo slagati novu reprezentaciju za idućih 6-7 godina. Imamo potencijala, kvalitete. Podigli smo ljestvicu visoko, ima tu dosta očekivanja, to može biti dvosjekli mač. Moramo ići korak po korak, ta očekivanja treba i opravdati a mi imamo kvalitetu za to. Hvala Savezu na povjerenju i suradnji. Bez te spone nema rezultata. To smo napravili, idemo svi zajedno dalje u nove pobjede.


Vatreni će na protiv Walesa zaigrati na rasprodanom Poljudu, a u slučaju plasmana na EURO u Njemačkoj čeka ih “domaćinska atmosfera”.


– Mi sad krećemo u kvalifikacije, moramo se plasirati na EURO. Veliko natjecanje nas čeka, moramo napraviti taj prvi korak i biti među dvije reprezentacije. Imamo kvalitetu, ali moramo biti oprezni i biti jako koncentrirani. Vodio sam Hrvatsku na dvije kvalifikacije i uvijek smo bili prvi u skupini. Bilo bi to ogromno natjecanje za nas. U Njemačkoj će biti 20, 30 tisuća naših navijača, to nam je zadovoljstvo i izazov. Ja sam bio u Njemačkoj 2006. kao navijač, u Berlinu se ona atmosfera možda nikad nije ponovila. To je bilo čudesno. To me veseli. Jedan od razloga što sam ostao je taj EURO. Ali, moramo to ostvariti i biti koncentrirani.


Wales?




– Neće biti nimalo lagano protiv Turske i Walesa, pogotovo ako ne shvatimo utakmice ozbiljno. Hrvatska je motiv svima jer smo treći na svijetu. Ne smijemo misliti da smo favoriti i najbolji jer je to početak našeg kraja. Mijenjat ćemo možda sitne detalje, ali taktiku vjerojatno nećemo mijenjati. Imamo odličan vezni red i dobre mlađe igrače u obrani. Kod Walesa se moramo čuvati kontri i polukontri jer imaju nekoliko brzih igrača. Bale je nosio tu reprezentaciju, ali sad su ostali bez njega i moraju se prilagoditi. Imaju dva brza krilna igrača, kompaktni su u bloku i čekat će našu grešku. Zato moramo biti koncentrirani. Nisu u rangu nas po kvaliteti, ali ne smijemo ih podcijeniti. Važno je ne izgubiti u Turskoj i pobijediti Wales. Cilj nam je biti prvi u skupini. Nisam još izračunao koliko nam bodova još treba točno


Povratak navijača

– Hrvatska nogometna reprezentacija mjesto je okupljanja hrvatskog naroda i tako se ponašamo. Veselimo se da će Torcida doći. Htjeli bismo da dođu Boysi, Kohorta i Armada. Svi su dobrodošli. Dok sam ja tu, težit ćemo da okupljamo sve hrvatske navijače – rekao je Dalić.


 


 Forma igrača koji nose reprezentaciju?


– Dobar dio igrača koji su prošli SP imali su problema. Polako se vraćamo. Pauzirali su Brozović, Kovačić, Kramarić… Ali, kad dođemo tu moramo to zaboraviti. Vidjet ćemo u kakvom smo stanju i naći najbolje. Nije najbajnija situacija s igračima, ali znali smo rješavati takve probleme kroz kvalifikacije.


Ozljeda Petkovića u derbiju protiv Rijeke?


– Znat ćemo cijelu situaciju danas. Neki neće čak stići ni na trening. Petković ima ozljedu, bio je na magnetu, doći će, ne znamo još što je. Ivušić neće stići na trening… Sutra ću vam znati sve konkretnije reći kad vidimo kakvo je stanje sa svima. Modrić? Sve ovisi o njemu, što on misli i kako se bude osjećao. Ja bi volio da on bude što duže s nama, ali odluka je na njemu – rekao je Dalić.


Napadačke dvojbe

Tko će igrati u napadu?


– Marko Livaja igra dobro, leži mu Poljud, doma je. Reprezentaciji je dao dosta, zabio je gol u Kataru i ja od njega očekujem puno. Kad sam govorio o tome da imamo napadače iz HNL-a, zamjerili ste mi. Mislio sam reći da oni ne igraju svaki vikend na određenom nivou. Treba im veći podražaj. Miksali smo igrače u špici i na desnom krilu. Nisam ja sklon tome, ali nemam stalno rješenje. Mislio sam da će Brekalo igrati u Fiorentini, ali nije se to ostvarilo. Treba nam takav brzanac. Svi bi igrali lijevo kod nas, zvali smo Špikića i on nam je potencijal za dalje. Nisam otpisao Budimira jer on nije dobar, nego želim vidjeti neke druge igrače. Pozvao sam Belju i Musu da ih vidim. Za desno krilo imamo rješenja. Oršić? Žao mi je za Oršu, nije u sastavu kluba, ali ne želim ga izgubiti. Nije u formi, ali želim mu dati šansu da se pokuša vratiti. Ako ne bude konstantno igrao u klubu, neće moći ni za reprezentaciju igrati.