Izbornikovo obraćanje

Zlatko Dalić iz Rovinja poručio koga ne bi želio u osmini finala, izbornik progovorio i o raskolu i nezadovoljstvu u svlačionici

Portal Novi list

Zlatko Dalić/Foto REUTERS

Zlatko Dalić/Foto REUTERS

Možemo igrati protiv sve četiri ekipe iz skupine E, ali nekako bih najradije izbjegao Španjolsku jer ipak su oni dobri - rekao je Dalić



RIJEKA Izbornik Zlatko Dalić je održao presicu u Rovinju dan nakon trijumfa nad Škotskom.


– Noć je bila slično kao u Rusiji, došli smo u hotel u pet, šest sati ujutro… Isti scenarij. Malo smo proslavili, ali moramo se okrenuti suparniku u osmini finala. Odigrali smo dobru utakmicu, dečki su bili sretni, povećali smo sigurnost i samopouzdanje i s te strane sigurno da je ovo bio pun pogodak.


Koga priželjkujete u osmini finala?




– Možemo igrati protiv sve četiri ekipe iz skupine E, ali nekako bih najradije izbjegao Španjolsku jer ipak su oni dobri, imali su puno šansi protiv Poljaka i Šveđana. Ali, nemamo pravo biranja, pripremit ćemo se za ozbiljnu utakmicu.


U 31 utakmici izveli ste 31 različite postave, možemo li u osmini finala očekivati 32. postavu ili ste konsolidirali ekipu?


– Svatko od vas je znao tko će igrati u Rusiji, kada smo imali svježu momčad i standardnost. Nisam baš da volim puno mijenjati i kemijati, ali sve je to silom prilika. Neće biti ista jer neće biti Lovrena koji ima kartone. Nisam pobornik mijenjanja ekipa već traženja najboljega. Mislim da smo pronašli najbolju formulu. Uvijek je viša sila utjecala na promjene.


Što mislite o Švedskoj?


– Oni su bili naš suparnik u Ligi nacija i imali smo jako tešku utakmicu u Zagrebu. Drugo poluvrijeme su nas nadigrali. I u Švedskoj je bilo jako teško. Nimalo lagana ekipa. to bi za nas bio težak susret.


Rastu li apetiti nakon prolaska skupine?


– Ostvarili smo prvi plan i prošli skupinu. Sada idemo korak dalje, za to moramo biti spremni i onakvi kakvi smo bili protiv Škotske. Idemo u utakmice po utakmicu. Ako smo ispunili prvi cilj ne znači da je naša ambicija gotova. Idemo redom. Ova utakmica nam je dala za pravo da vjerujemo da možemo. Čestitam još jednom dečkima na sjajnoj utakmici i vjeri. Meni to daje za pravo za veliki optimizam. Htio bih pohvaliti ekipu i stožer koji mi puno pomaže ovih dana. Imamo veliku vjeru, ali ja nikada nisam  izgubio vjeru da možemo nešto napraviti.


Kako ste vidjeli slavlje Modrića nakon gola? 


– Luka od prve utakmice za reprezentaciju to doživljava kao nešto nasvetije. Razumljivo je stoga slavlje kod gola. To samo govori koliko nam znači hrvatska reprezentacija. Ne volim isticati pojedince, ali moram istaknuti jednog igrača, a to je Ivan Perišić. On nosi Hrvatsku u zadnje vrijeme.


Kritike su zapravo vaše pogonsko gorivo, to vas očito razljuti i dodatno motivira?


– Ne čitam ništa pa ne zna što piše, ali mi kažu. Nisam nikada bio protiv kritika, ako su pozitivne i dobronamjerne. Prvi sam koji kaže kada ne igramo dobro. Samo hoću da se reprezentacija podržava. Ne možemo govoriti o nečemu lošemu i da ne valja, a još smo živi. OK da smo ispali, ali ne ovako. Nemam ništa protiv kritika, samo mi smeta što nema podrške koju je ova reprezentacija zaslužila svime što je napravila. Neću se s nikim obračunavati i neću trošiti energiju na to. Nema raskola u Rovinju i to je neistina, ali ima nezadovoljnih. I to je normalno, igrač koji je sretan koji ne igra ti ne treba. Mi smo grupa i kompaktni, svaki dan razgovaramo i znamo što nam je cilj. Ne može svih 26 igrača biti sretno! Tri igrača moraju na tribine i to je za mene teška odluka.


Da li to znači da imate široki roster što su vam neki spočitavali?


– Hrvatska ima jako dobru klupu, dugo nismo imali takvu širinu – rekao je između ostaloga Dalić, koji je otkazao poslijepodnevni trening u Rovinju.