Izbornikovo obraćanje

Zlatko Dalić dan nakon remija s Česima: “Razumijem kritike, ali imamo snage i inata za pobjedu nad Škotima”

Portal Novi list

Zlatko Dalić/Foto REUTERS

Zlatko Dalić/Foto REUTERS

Reprezentacija zaslužuje podršku zbog svega što smo napravili prije i zbog šanse koju nam je dragi Bog dao - kaže izbornik



RIJEKA Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić na konferenciji za medije govorio je o remiju s Češkom, ali i najavio promjene u momčadi te što očekuje od zadnje utakmice u grupi sa Škotskom.


Hrvatska trenutno drži treće mjesto u svojoj skupini D, nakon poraza od Engleske 0:1 i remija s Češkom 1:1. Prva je Češka, koja ima 4 boda, jednako kao i Engleska. Škotska, kao i Hrvatska, ima 1 bod i utakmica s njima odlučivat će o prolasku skupine.


– Kakva noć je iza mene? Nisam sretan i zadovoljan, ovo nije Hrvatska kakvu sam htio – započeo Zlatko Dalić.




“Ne igramo dobro! Ni ono što sam mislio i kakva je bila moja ideja kad su počele pripreme.


Dobili smo još jednu, zadnju šansu da to popravimo i pobjedom se plasiramo dalje iz grupne faze. Moramo sad samo o tome razmišljati. Podići atmosferu koliko možemo i biti pozitivni.


No, jako, jako sam svjestan da ovo nije dobro i da ovo nije Hrvatska kakvu ja želim!”, rekao je Dalić.



Zašto nismo tim?


Rekli ste uoči turnira: Još uvijek nismo tim! Sad vidimo da to i dalje nije slučaj. Zašto nismo tim?


Bilo je puno subjektivnih i objektivnih razloga zašto se mi još nismo složili i zašto to još uvijek nije dobro. Neću tražiti krivca i alibi u nekome drugome, niti tu isticati pojedince.


Ovaj posao je na meni. Jednostavno, ne izgledamo kako bi trebali izgledati. Nismo kompaktni, jako loše smo ušli u jučerašnju utakmicu.


Na ovo okupljanje je sedam-osam igrača došlo s ozljedama. Nisu se uspjeli složiti. Moja ideja je bila potpuno drugačija.


Kad pogledamo jučerašnju utakmicu: loše prvo poluvrijeme. Protivnik je od nas bio bolji, nadtrčao nas, u svakom duelu bio brži, na svakoj drugoj lopti bio na lopti.


Pored svega toga, nisu nam stvorili šansu, iako su izgledali bolje od nas. Gol smo dobili iz penala, koji po meni uopće nije bio penal, jer Lovren nije imao namjeru udariti igrača, nego je skočio kao i svaki igrač u obrani.


Došli smo u minus, iako smo imali zicer preko Rebića. S te strane nismo tu ništa napravili, a drugo poluvrijeme smo bili bolji, ali ne bolji da bi ostvarili pobjedu.


Česi su bili tim, bili su kompaktni i onda im se to vrati kroz penal, a nama se ne vrati ni kroz zicer.


Gdje bi svrstali igru Hrvatske u kontekstu 24 reprezentacije na Euru?


Tamo gdje jesmo sada, u borbi za proći među 16 najboljih. Tu smo, nismo se nametnuli. To nije dobra Hrvatska, nije Hrvatska koja ohrabruje, kakva bi trebala biti. Jednostavno nismo na tom nivou.


Imamo šansu popraviti se u utorak, s pobjedom bi išli dalje.


Nemamo puno stvari za koje se možemo uhvatiti.


U kontekstu saznanja o formi suigrača biste li nešto mijenjali u ove dvije utakmice, u odnosu na ono što ste radili dosad? Što nam je ostalo uopće od vaših kombinacija za utakmicu sa Škotskom?


Imao sam sasvim drugu koncepciju i viziju kako ćemo izgledati. Međutim, gledajući treninge i radeći analizu stanja igrača tražili smo najbolja rješenja u hodu. Pokušavali smo slagati priču. Uvijek je netko imao svoj neki sitan problem, pa smo išli tražiti rješenja na osnovu treninga.


Nismo slagali situaciju na osnovu nečeg iluzornog. Sad nam predstoji da ova tri dana pokušamo što više osvježiti ekipu i napraviti energičniju, bržu, motoričniju ekipu.


Moramo se suprostaviti Škotima koji će biti strašno agresivni i motivirani. Postoje rješenja. Probali smo, tražili smo, nismo radili kombinacije bez veze, bez ideje, već izvući najbolje od onog što smo vidjeli na treningu.


“Moja ideja za prvo poluvrijeme”


Je li jučerašnja utakmica donijela neke nove spoznaje u odnosu na sastav koji je završio utakmicu? Je li to najbolji sastav za Hrvatsku?


Objasnit ću vam moju ideju za prvo poluvrijeme. Napravili smo analizu našeg protivnika i zaključili da su oni dosta otvoreni na bokovima.


Njihov desni bočni ide puno prema naprijed i iza njega ostaje veliki prostor. Htjeli smo da Brekalo iskoristi taj prazan prostor, to igra u klubu.


Na njihovom lijevom boku je bek koji igra desnom nogom, ulazi unutra i tu smo htjeli dobiti da Perišić kao naš najbrži i najprobojniji igrač napravi višak igrom jedan na jedan.


Namjera nam je bila da se Brekalo i Kramarić ubacuju u prazan prostor između linija. To smo napravili samo jedanput kad je Brekalo primio loptu, odigrao za Rebića u praznom prostoru i bio je zicer.


Očekivali smo više takvih situacija i zato je koncepcija bila tako složena. Međutim, bilo ih je premalo.


U prvom poluvremenu smo išli na bespotreban presing, pojedinačan, na svoju ruku. To je bilo sve samo ne dobro. U drugom poluvremenu smo bili malo više i drugačije organizirani. To drugo poluvrijeme nam treba biti putokaz.


Je li veći problem psihička pripremljenost ili fizičko stanje igrača? Jučer su protiv Čeha igrali u teškom grču. U čemu je problem?


Mislim da je i jedna i druga stvar u pitanju. Jučer je protivnik trčao dosta više od nas, to pokazuje i rezultat.


Rezultat je taj koji ti daje motivaciju i stvara atmosferu, a mi ga nemamo. Stalno smo u minusu, gubimo pa se vraćamo, ne možemo nikako ući u normalan ritam.


Dio igrača došao je sa svojim problemima i to nismo riješili. Na fizici više ne možemo išta raditi, ali možemo poraditi na psihi i pokušati to u utorak riješiti.


Rašomon na terenu


Pokazuje li rašomon na terenu i situacija kad je Lovren pucao slobodan udarac, pored Kramarića i Brekala, koji su svaki u prvenstvu zabili dva slobodnjaka u Bundesligi?


Dan prije vježbali smo slobodnjake, Lovren je pucao i išlo ga je pa je sam od Luke tražio da puca taj slobodan udarac.


Rekao je da se dobro osjeća, da može pogoditi i Luka mu je to prepustio. Ne mogu reći da je to bio nekakav rašomon, ali OK.


Kako ste vidjeli Škotsku? Još nisu dali gol, ali ne predaju se.


Škotska je trebala puno bolje proći protiv Češke, imali su nekoliko stopostotnih šansi, a primili su dva gola. I jučer su pokazali veliku motivaciju i borbenost.


Imaju tu kvalitetu koja ih krasi i drži. I protiv nas će biti isti, njima 3 boda isto tako znači prolaz i to na svom terenu, pred svojim navijačima.


Bit će teška utakmica. To je protivnik koji možda nema veliku kvalitetu, ali ima centarfora koji stalno gazi, ide na skok. Imaju Robertsona koji je najopasniji na lijevoj strani, koji se ubacuje. Na njih moramo prikazati.


Kakvo je stanje s Bornom Barišićem?


Borna se danas priključuje treningu i onda ćemo vidjeti kakvo mu je stanje. Sad ćemo vidjeti koliko je dobro da on nakon sedam-osam dana bez treninga uđe u utakmicu.


Je li zahtjevnija ona situacija koja sad stoji pred vama ili ona kad ste došli na okupljanje reprezentacije pred utakmicu s Ukrajinom? Koliko namjeravate napraviti promjena za Škotsku?


Cijela moja karijera, moj život je težak. Stalno je borba, od te borbe ne odustajem. Od odgovornosti ne bježim, još sam pun snage.


Sad sam rekao dečkima da im vjerujem. Vjerujem u sebe, u ljude oko mene. Vjerujem da još uvijek imamo snage, hrabrosti, odgovornosti, a prije svega ponosa i inata da u utorak pokažemo i dobijemo utakmicu.


Svi su nas otpisali, prekrižili i to nam mora biti motiv u utorak da napravimo taj klik, okrenemo situaciju u svoju korist.


Razumljivi su mi svi napadi i kritike, od toga ne bježim. Mislim da reprezentacija zaslužuje podršku, zbog svega što su ovi igrači naprvili prije, jer ostala je još jedna šansa pred nama.


Nije sve izgubljeno, dragi bog nam je dao još jednu šansu, mi je trebamo iskoristiti. Vjerujem da je ostalo u nama još tog prkosa i inata da to i napravimo.


Vraća li se Brozović u igru?


Jeste li kalkulirali oko prvog mjesta u skupini ili to nikad nije bila opcija?


Nismo nikad kalkulirali, to nikad ne radim. Nismo ni protiv Islanda u Rusiji ništa namještali ni slagali da bi nam išta bio u ždrijebu lakše.


Ono što je bio cilj i što ostaje jest proći grupu. Ne znam, u ovoj situaciji kakva se sad stvorila sve bih dao da to napravimo i da u utorak pokažemo i snagu i taj naš inat da sami sebi dokažemo da vrijedimo. Da ne izgubimo sve to skupa olako.


Kvalifikacije za Europsko prvenstvo prošli smo glatko u najtežoj skupini, jer sad su i Wales i Mađarska i Slovačka na Europskom prvenstvu.


Izgubili smo samo 7 bodova, što je bio slučaj samo 2008. godine. U prvoj Ligi nacija smo do zadnje utakmice bili u igri za “final four”.


Druga Liga nacija je bila lošija i sa Španjolskom i s Portugalom. U Zagrebu smo bili bolji od Francuza pa smo opet izgubili.


Moramo sad sami sebi dokazati i pokazati da možemo i da se u utorak iskupimo. Moramo zaista uložiti puno veći napor, trku, ne dopustiti da protivnik trči više od nas. Ne izgubiti vjeru!


Koliko promjena možemo očekivati protiv Škotske? Nekako se mučimo da nađemo prvih 11? Je li bila dobra odluka ostaviti Brozovića na klupi?


Morat ćemo napraviti dvije-tri promjene sigurno, pokušati naći energičnije, svježije igrače koji će donijeti tu energiju, agresivu i veću trku. To ću napraviti sigurno.


Ne mijenjam ja zato što bih htio mijenjati, već zato što hoću najbolje. Kad smo izbacili Brozovića, htjeli smo ubaciti jednog igrača više u ofanzivu da imamo 4 igrača koji će doći u završnicu. To nam je falilo protiv Engleske i Belgije.


Po meni, Brozović je bio u najlošijem stanju pored Modrića i Kovačića. Htjeli smo staviti Kramarića iza špice i pokušati s Perišićem i Brekalom iskoristiti prazan prostor. S Rebićem smo htjeli da pet puta uđe u onu jednu šansu iz koje nije zabio gol.


Sigurno se Brozović vraća u ekipu. S uvođenjem ofenzivnog igrača smo malo dobili, a previše izgubili. Izgubili smo posjed, kontrolu, igru. Nismo dobili puno prema naprijed. Nismo bili dovoljno konkretni, okomiti, plitki i uski da bi to mogli napraviti.


Jeste li uspjeli pogledati utakmicu Škotske i Engleske?


Danas ću upravo pogledati cijelu utakmicu. Po svim komentarima igrali su jako dobro. Bilo je dosta hrabro što su u veznom redu igrali s mladim igračem iz Chelseaja.


Igraju sa tri stopera, preko Robertsona im je veliki forte lijeva strana. Preskakanje igre, fajt, moramo tome doskočiti.


Ima li istine u priči s Fenerbahčeom?


Ima li istine u priči o vama kao novom treneru Fenerbahčea? Je li bilo kontakta i drugih klubova prema vama uoči Eura?


Nije bilo nikakvih kontakata, mene to ne zanima. Uopće o tome ne razmišljam, niti me to u ovom trenutku zanima. Moj sav fokus je na Hrvatskoj i na Euru.


Niti znam šta o tome, niti se uključujem niti me to zanima.


Mnogi su očekivali da će Nikola Vlašić odigrati sve tri utakmice po 90 minuta. Planirate li ga koristiti protiv Škotske i zašto nije bio u prvom planu?


Došao je na pripreme bez utakmica u zadnjih mjesec dana u svom klubu. Imao je ozljedu teže prirode, koljeno, pa je to zaliječeno.


On je zbog toga propustio neke stvari na početku priprema. Onda smo ga koristili kao igrača koji je ulazio s klupe. Bio je možda i najbolji igrač u kvalifikacijama kad je bio u punoj formi.


Jučer je ušao više od pola sata. Nije on izgubio svoj status i poziciju. Do neki dan je imao pritužbu na aduktor, na desnu nogu. Voli dati maksimum na treningu, ali morao se malo poštediti.


Trčali smo manje od Čeha. Jesmo li adekvatno fizički pripremljeni? Cijele kvalifikacije ste Petkovića programirano stavljali u napad. Sad je izgubio poziciju.


Dosta se oslanjamo na duge lopte. Je li onda mudro Budimira ostavljati na klupi?


Budimir je treća špica. Dosad je bio na klupi, sad sam dao šansu drugim igračima zbog drugačijeg načina igre. Nismo toliko preskakali igru, ali premalo smo igrali ono što smo htjeli.


Htjeli smo dobiti probojnost okomitim loptama, ali falilo je okomitosti i dubine. To sam htio dobiti s Rebićem, Bruno se po svojoj igri puno vraća prema natrag.


Jučer je ušao dosta korektno u utakmicu, pri kraju je imao jednog zicera koji inače zabija.


Ono što vidim, tako slažem. Gledam po treningu što igrači i kako rade. Tražim ono što je najbolje, pokušavamo iščupati situaciju.


Nemamo standardnost, ono što volim i kakvi smo bili u Rusiji.


Što se tiče fizičke pripreme jesmo malo hendikepirano, jer sedam-osam igrača došlo je na pripreme nakon oporavka, nisu bili u punoj snazi.


Vlašić i Lovren nisu igrali, Barišić se ozlijedio, Kovačić nije igrao zadnjih mjesec dana u Chelseaju, osim tih 10 minuta u finalu. Šime Vrsaljko od Slovenije i Cipra nije igrao u klubu.


Razloga ima puno, ali krivicu neću tražiti u tome. Razlog sam ja i ja sam taj koji to slaže.


Je li Rebić potrošio kredit?


Nakon dvije utakmice je li Rebić potrošio svoj kredit u špici? Možemo li za Škotsku očekivati promjenu na toj poziciji?


Ne. To ćemo mi drugačije, to će biti moja odluka i tu ćemo tražiti drugo rješenje, sigurno. Nije to to što sam ja očekivao. Premalo ulazaka u prazan prostor.


Šansa koja se stvori mora se zabit. Ne možemo tražiti pet-šest šansi. Tražit ćemo drugačiji način jer ovo nije išlo.


Gvardiolu prirodna pozicija nije na lijevom beku. Korisniji je kao stoper. Nismo vidjeli njegove prodore, ubacivanja, centaršuteve.


Koji je razlog da Bradariću niste dali priliku, s obzirom na njegove ofenzivnije sklonosti?


Ne bih se složio s vašom konstatacijom o Gvardiolu. On je odigrao punu sezonu kao bek u Dinamu. Možda je on po profilu stoper, ali i jučer je on donio nekoliko ulazaka u završnicu. Donio je šansu za Petkovića. Po meni Gvardiol to igra dobro.


Ako čovjek igra 30 utakmica u prvaku države, u Europskoj ligi lijevog beka, onda je to to. Tu je pokazao kvalitetu.


S druge strane, Bradarić je tu, na toj poziciji, ali mislim da nisam imao razloga Gvardiola mijenjati i pokušavati s trećim igračem.


Pogotovo što Bradarić zadnja dva-tri mjeseca nije igrao u Lilleu nego je ulazio na po pet minuta. Po meni, nemam razloga sad mijenjati Gvardiola s Bradarićem.


Tako ja to vidim. Ne kažem da uvijek pogodim da sam u pravu, ali tako to vidim.


Čudan kraj utakmice s Češkom


Jučer ste iznenadili s Ivanušecom na poluvremenu, imao je neočekivan debi na velikom natjecanju. Ranije ste isticali problem desnog krila, da bi svi htjeli igrati lijevo.


Je li on sad postao ozbiljna opcija, s ozbirom da od svih igrača to najčešće igra u klubu?


On je postao ozbiljna opcija na treningu. Svima nama je pokazao da ima kvalitetu, da može. Sigurno da mu nije bilo lako ući u utakmicu dok je Hrvatska gubila 0:1, ali mislim da nije razočarao.


Pokazao je trku, energiju. U nekim situacijama je bio malo impresioniran, kao i Gvardiol u prvoj utakmici.


Međutim, pokazao se na treningu. Nisam ga stavio slučajno. Nisam ga stavio jer mi je tako došlo, nego smo ga na treningu vidjeli.


Čak mi je bilo žao što ga nismo koristili na utakmici s Engleskom.


Spomenuli ste neke igrače koji nisu igrali u posljednje vrijeme u klubovima. Jeste li razmišljali da u prvih 11 igra više igrača iz Dinama?


Ne gledam to na takav način. Gledam trening i slažem ekipu po onome što će biti najbolje. Ne gledam tko je iz kojeg kluba i to me ne zanima. To je moja vizija.


Što se događa s Modrićem?


Luka je dobio nagradu kao najbolji igrač utakmice. Slažem se da se puno potrošio na poziciji s Kovačićem. Ostali su bili puno puta sami na širokom prostoru, nije mu bilo lako igrati.


Imao je puno zahtjevnih zadataka, puno se trošio u fazi obrane, a zajedno s Kovačićem nije imao neku veliku pomoć ostatka vezne linije.


On je bio igrač utakmice, mislim da je spreman i da s njim nema nekih problema.


Prilično čudan kraj utakmice s Češkom. Tri minuta nadoknade a sudac u 2:40 sudi kraj. Je li netko iz Saveza protestirao zbog toga prema Uefi i sudačkoj organizaciji?


Ne komentiram puno suđenje i ne bavim se tim, ali mislim da nas je zakinuo za penal sto posto. Isto tako, lopta je bila kod nas, u njihovih 16, a on pola minuta prije kraja svira kraj.


Nije sudac nama razlog što mi nismo pobijedili.