Izbornikovo obraćanje

Zlatko Dalić dan nakon eliminacije s EURO-a progovorio o svojoj budućnosti u reprezentaciji, forsiranju Gvardiola, sukobu Modrića i Rebića…

Portal Novi list

Zlatko Dalić/Foto REUTERS

Zlatko Dalić/Foto REUTERS

Svoj cilj sam ostvario. Napravit ću analizu, podvući crtu, razgovarati sa starijim igračima i ljudima u savezu. Nisam opterećen, imam ugovor koji vrijedi do SP-a. Predamnom je cilj, a to je plasman u Katar - kaže Dalić



RIJEKA Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić održao je najavljenu presicu po povratku iz Kopenhagena nakon eliminacije s EURO-a.


– Izgubili smo utakmicu u produžecima, prvo poluvrijeme nismo bili dobri, previše smo se umorili trčeći za loptom. Drugo poluvrijeme smo se vratili u igru, napravili sve što smo trebali i došli do remija. U produžecima smo stvorili dvije velike šanse, nismo zabili da bi se utakmica prelomila u našu korist. Nakon toga smo izgubili energiju i snagu za povratak.


Kako vidite budućnost hrvatske reprezentacije?




– Hrvatska je pokazala da ima snagu, kvalitetu i karakter da može igrati protiv svih na svijetu, a igrali smo protiv Španjolske, jedne od najboljih reprezentacija na svijetu. Pokazali smo da se Hrvatska ne treba bojati za svoju budućnost.


Da li ste zakasnili s uvođenjem Oršića?


– Ušli smo u zadnjih 20 minuta s tri u zadnjoj liniji, nismo imali više zamjena. Došli smo do 3:3. U nastavku smo se opet vratili u četiri, bili svjesni da Brekalo ne može tako kvalitetno odraditi fazu obranu. Poslali smo Vrsaljka na zagrijavanje. Krenuli smo sjajno, stvorili dvije velike prilike s formacijom koju smo igrali. Kada smo htjeli napraviti zamjenu, nismo uspjeli doći do prekida. U tim trenucima dogodio se gol. Zato smo zakasnili. Tu smo trebali prije reagirati, ali utakmica je krenula jako dobro za nas u produžecima i nismo mijenjali. Oršić je dobio priliku, ušao je, nismo zakasnili jer je napravi osvoje. Zamjene su donijele energiju i snagu. Znači nije bilo zakašnjelo.


Da li bilo pogrešaka u pripremi za ovaj susret i  da li bi izveli istu momčad?


– Uvijek ima grešaka, ali napravili smo pripremu kako smo mogli i trebali. Cijeli tijek utakmice davao nam je za pravo za izmjene. Odlučio sam se za Rebića da igra na svojoj prirodnoj poziciji i očekivao sam neku eksploziju, da će donijeti prevagu. Uvijek se može govoriti da se moglo napraviti nešto drugačije. Greške postoje i njih sam svjestan.


Koja je generalna ocjena EURO-a?


– Naš cilj je bio da prođemo skupinu i to smo napravili. Bili smo drugi i taj cilj smo ostvarili. To nije bilo naš zadnji cilj, željeli smo više jer ova reprezentacija želi i može više. Ispali smo od Španjolske u produžecima, ispali su i svjetski prvaci Francuzi… U ovom trenutku to je naša realnost s obzirom na sve okolnosti kroz koje smo prolazili. Osim toga imali smo peh da smo ostali bez Lovrena i Perišića. Siguran sam da ova reprezentacija vrijedi, može i treba više. Opet, cilj smo ostvarili i s te strane smo zadovoljni. Nakon utakmice sam tužan i ponosan. Ponosan sam na dečke jer su dali zadnji atom snage, a tužan zbog ljudi koji su zbog Hrvatske došli u Kopenhagen. Ponosan sam na veliku podršku navijača.


Kako gledate na dvije bizarne greške koje su dovele do dva gola: Rebićeva zamjena kopački i Gvardiolovo ispijanje vode?


– Sigurno da su to greške koje se ne događaju često i svakome. Protiv Malte to možeš napraviti, a protiv Španjolske ne možeš. Ne znam otkud Gvardiolu vodu na tom dijelu terena, a tu je i mijenjanje kopački u 37. minuti…


Kako vidite svoju budućnost na kormilu reprezentacije?


– Svoj cilj sam ostvario. Napravit ću analizu, podvući crtu, razgovarati sa starijim igračima i ljudima u savezu. Nisam opterećen, imam ugovor koji vrijedi do SP-a. Predamnom je cilj, a to je plasman u Katar.


Napravili ste tri značajne promjene uoči EURO-a: promijenili sustav u 4-3-3, stavili Gvardiola na lijevi bok umjesto Barišića, te tražili prvu špicu između Rebića i Petkovića?


– Nažalost po dolasku u Rovinju Barišić je preskočio tri treninga zbog ozljeda. Probali smo to sanirati, Gvardiol je dobro odigrao u Belgiji. Barišić je imao probleme s ozljedom i nije bio potpuno spreman. Protiv Škotske je ušao i bio pravi, ali prije Španjolske se ponovo ozljedio na treningu. Istegao je aduktor i bit će duže van terena. Bili smo prisiljeni nešto napraviti. Gvardiolu sam rekao da ću ja snositi odgovornost za sve njegove pogreške. Njemu mogu oprostiti greške, stajale su nas, ali to je cijena odrastanja. Bio sam prisiljen na te poteze. Što se Petkovića tiče imao sam neku ideju, ali sam tijekom priprema vidio stanje nekih igrača koje nije bilo kako treba. Tražio sam najbolje što sam mogao i znao. Sigurno da nije dobio tijekom EURO-a mijenjati riješenja i sistem. Tražili smo silom prilika riješenja koja nismo dovoljno uigrali i pripremali. Mislim da bi svatko od vas stavio trojac Kovačić – Brozović – Modrić u veznu liniju. Kada smo to posložili tražili smo najbolja riješenja prema naprijed.


U kakvom stanju su Gvardiol i Rebić nakon svega?


– Obratio sam se igračima s par riječi, idu svojim kućama na odmor. Svi smo tužni i razočarani. Htjeli smo i mogli smo, znamo da vrijedimo više, ali rekao sam igračima da je ovo naša realnost. Uvijek u životu dobiješ koliko zaslužiš i koliko si uložio.


Što ste rekli igračima uoči produžetaka?


– Naravno da smo bili u euforiji jer to je normlano kada se vratiš nakon 3:1. Govorili smo da smo mi ti koji imamo energiju i samopouzdanje. Vratili smo se na četiri u fazi obrane i željeli nastaviti isto. Imali smo dvije velike prilike, ali kada smo primili gol energija se potrošila.


Luka je zvučao dosta neodređen na upit da li ostaje u reprezentaciji uoči kvalifikacija za nastup na idućem SP-u?


– Treba prvo sve proanalizirati, porazgovarati i s Lukom pa vidjeti što i kako dalje.


Što bi promijenili da možete vratiti vrijeme?


– Sigurno bi promjenio neke stvari. Sto posto! Nisam bio dosljedan sebi i to bih promijenio. Rekao sam da preuzimam odgovornost, nisam reagirao kako treba i to je meni škola. Ali, neću govoriti što bih promijenio.


Je li točno da je došlo do sukoba između Modrića i Rebića kao što pišu španjolski mediji?


– Luka mu je skrenuo pažnju, ali nije bilo sukoba. Naravno da ima ljutnje kada se primi gol, a baš se poklopilo da smo primili gol kada je Rebić mijenjao kopačku. Obično se to ne vidi, a sada je ispalo da smo baš u tom trenutku primili gol – rekao je Dalić.