Nogometni paradoksi

Zašto se u Srbiji nogometne utakmice igraju pred gledateljima, a navijači u Hrvatskoj se moraju “skrivati” po kafićima i šikarama?

Portal Novi list

Ovako su navijači Rijeke gledali utakmicu protiv Osijeka/Foto R. BRMALJ

Ovako su navijači Rijeke gledali utakmicu protiv Osijeka/Foto R. BRMALJ

Crvena zvezda je na putu prema duploj kruni u četvrtfinalu Kupa slavila u Inđiji pred 1000 gledatelja koliko je smjelo biti na tribinama uz preporučeni razmak

RIJEKA Prošloga utorka odigrana je prva utakmica četvrtfinala Kupa Srbije. Crvena zvezda je na putu prema duploj kruni svladala domaću Inđiju 2:1, a ta je utakmica odigrana pred tisuću gledatelja koliko je dozvolio tamošnji stožer Civilne zaštite. Naime, u Srbiji se od 1. lipnja na otvorenom može igrati pred najviše tisuću gledatelja pod uvjetom da među navijačima bude najmanje metar razmaka. Očekivano, na tribinama u Inđiji nisu se svi navijači držali preporučenog razmaka, posebno ne gostujući navijači okupljeni u kopu (kavezu) iza gola što je vidljivo iz ove snimke.





Za razliku od Srbije u Hrvatskoj se još uvijek ne mogu igrati nogometne utakmice uz prisustvo publike. Iako je epidemiološka situacija povoljnija nego u susjednoj zemlji na snazi su drugačije odluke iako je teško dokučiti njihov pravi smisao jer stvari na terenu, u praksi, izgledaju bitno drugačije.





Prošle nedjelje na Rujevici nekoliko stotina navijača Rijeke promatralo je utakmicu natiskano na ogradu iza sjeverne tribine i organiziranim navijanjem iz šikare bodrilo svoje ljubimce. U brojnim riječkim kafićima (pretpostavka je i osječkim) masovno se pratio TV prijenos  s Rujevice. Jasno je da svi ti navijači nisu nosili maske, rukavice, a kamoli se pridržavali preporučene socijalne distance. Vjerojatno nisu pogotke proslavljali “laktovima”, a onda brže bolje pohitali po sredstva za dezinfekciju.


Uostalom, to nisu činili ni oni zbog kojih se okupljalju, nogometaši na travnjaku, pa ni klupski i ostali dužnosnici u VIP ložama. Čemu onda trenirati strogoću na narodu?


Vojko Obersnel, Davor Šuker i Damir Mišković/Foto R. BRMALJ