Afera na otoku

Zaručnica ubijenog novinara zatražila da zaustave prodaju Newcastlea princu: “Sve vjerodostojne istrage pokazale su njegovu odgovornost za ubojstvo”

Hina

Princ Mohammed osumnjičen da stoji iza ubojstva novinara The Washington Posta Jamala Khashoggi 2. listopada 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu



LONDON Zaručnica ubijenog novinara Jamala Khashoggija zatražila je od čelnika Premier lige da zaustave prodaju Newcastle Uniteda Fondu za javna ulaganja Saudijske Arabije (PIF).


Kako prenose otočki mediji, zaručnica ubijenog novinara Hatice Cengiz poslala je pismo čelnicima Premier lige zatraživši sastanak kako bi razgovarali o predloženom saudijskom preuzimanju Newcastle Uniteda.


Khashoggi je ubijen nakon što je ušao u konzulat kako bi pribavio dokumente za vjenčanje sa Cengiz. Policija vjeruje kako je novinar u konzulatu brutalno mučen, ubijen i izrezan na dijelove




Fond za javna ulaganja Saudijske Arabije (PIF), na čijem čelu se nalazi princ Mohammed bin Salman, ponudio je oko 340 milijuna eura za preuzimanje Newcastlea Uniteda. Upravo je princ Mohammed osumnjičen da stoji iza ubojstva novinara The Washington Posta Jamala Khashoggi 2. listopada 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.


Khashoggi je ubijen nakon što je ušao u konzulat kako bi pribavio dokumente za vjenčanje sa Cengiz. Policija vjeruje kako je novinar u konzulatu brutalno mučen, ubijen i izrezan na dijelove.


CIA, specijalna izaslanica UN-a Agnes Callamard i Turska izravno su povezali prestolonasljednika Mohameda s ubojstvom, no saudijsko kraljevstvo je oštro negiralo na optužbe. Turska je za ubojstvo optužila 20 osumnjičenih, uključujući i dva bivša pomagača saudijskog prestolonasljednika.


Nakon višednevnog negiranja, saudijske vlasti su priznale da je Khashoggi ubijen, a naknadno je sud u Saudijskoj Arabiji izrekao smrtne kazne petorici opruženih. Još trojica optuženih dobili su zatvorske kazne ukupnog trajanja od 24 godine, a bliski suradnici princa Bin Salmana su oslobođeni svih optužbi.


“Premier liga ne bi trebala dozvoliti da neko poput Mohammeda bin Salmana, koji se još nije suočio s bilo kakvom odgovornošću za ubojstvo mog zaručnika, u tolikoj mjeri bude uključen u sport u Velikoj Britaniji. U suprotnom, ovo će uveliko narušiti ugled Premier lige i Velike Britanije,” navodi se u pismu.


Oglasila se i direktorica britanskog Amnesty InternationalaKate Allen koja je u pismu od izvršnog direktora Premiershipa Richarda Master zatražila da se spriječi preuzimanje Newcastle Uniteda


Cengiz je poslala poruku i navijačima Newcastle Uniteda tražeći od njih da razmotre je li saudijsko preuzimanje kluba “‘pravi izlaz iz očaja’ u koji ih je doveo sadašnji vlasnik kluba Mike Ashley.


“Pišem vam u ključnom trenutku u povijesti vašeg slavnog nogometnog kluba. Prestolonasljednik Mohammed bin Salman, apsolutni vladar Saudijske Arabije, ima namjeru preuzeti vaš klub nudeći ogromnu svotu novca. No, prijestolonasljednik je optužen da je naredio Jamalovo ubojstvo. Sve vjerodostojne istrage pokazale su njegovu odgovornost. U svojoj zemlji nije osuđen jer ju kontrolira željeznom šakom. Molim vas da razmislite e li prihvaćanje ponude Mohameda bin Salmana zaista pravi put iz očaja za vaš klub,” napisala je Hatice Cengiz.


Oglasila se i direktorica britanskog Amnesty Internationala Kate Allen koja je u pismu od izvršnog direktora Premiershipa Richarda Master zatražila da se spriječi preuzimanje Newcastle Uniteda.