Maksimir

Zajec neće vući nagle rezove, a razlog je – novac. Samo Vlatki Peras bi za odlazak trebalo isplatiti sve plaće do 2027.

Davor Petrović

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Za sada je sigurno da će novi Izvršni odbor Dinama od Uprave zatražiti pisano izvješće o radu



ZAGREB – Prošla nedjelja ostat će zapisana u Dinamovoj povijesti, ali razlog za to nikako nije uvjerljiva pobjeda nad Slaven Belupom (5:2), koja, unatoč visokom rezultatu, nije bila tako jednostavna. Naime, gosti iz Koprivnice odigrali su odličnih sat vremena i uspjeli su uhvatiti dva gola zaostaka s početka utakmice, a pali su tek nakon što je Sergej Jakirović na teren poslao dio svojih najjačih aduta koje je namjeravao odmarati za uzvrat s PAOK-om u Solunu.


– Potkrale su nam se neke greške pa smo morali ubacivati neplanirane zamjene jer si ne smijemo dozvoliti gubitak bodova. Dečki su dobro reagirali. Na kraju ispada rezultatski lagano, iako nije bilo tako. Ritam je nemilosrdan, moramo rotirati igrače, ali najvažnija su tri boda – istaknuo je Jakirović.


No, to je, barem u ovom trenutku, manje bitno za većinu navijača Dinama. Njihov fokus je prošle nedjelje bio na Izbornoj sjednici klupske Skupštine, koja je donijela dugo očekivanu i još duže zazivanu promjenu u Maksimirskoj 128. Velimir Zajec izabran je za predsjednika Dinama, a s njim i njegovim ljudima pojavila se vjera da će modra budućnost izgledati bajno.


Sportski direktor




To, naravno, neće ići preko noći. Prema informacijama iz Maksimirske 128, Zajec je tijekom ponedjeljka odradio sastanke s dijelom članova novog Izvršnog odbora kluba, s time da je, kao jedan od prioriteta, stavljen naglasak na što brže imenovanje sportskog direktora Dinama.


Budući da je ovo razdoblje sezone vrlo osjetljivo, pogotova kada je riječ o lovu na Rijeku i Hajduk u SuperSport HNL-u, odlučeno je da neće biti naglih rezova unutar upravljačke strukture kluba. Doduše, jedan od razloga za takav gard su i financije jer svo troje članova Uprave, predvođene njenom predsjednicom Vlatkom Peras, imaju čvrste ugovore do 2027. godine.


Drugim riječima, u pitanju su otpremnine. Prema neslužbenim podacima, u slučaju dvojice članova Uprave, Darka Podnara i Danijela Tomačića, radi se o svoti koja pokriva njihovu plaću za šest mjeseci, dok Vlatki Peras za odlazak treba isplati kompletan iznos koji joj jamči trajanje ugovora.


Za sada je sigurno da će novi Izvršni odbor Dinama od Uprave zatražiti pisano izvješće o radu. Zatim, najavljuje se i angažiranje neovisne revizorske kuće koja bi napravila dubinsku analizu financijskog stanja kluba, uključujući i sve ugovore, od trenera, preko igrača, do članova Uprave. To bi trebalo trajati nešto više od mjesec dana.


Solun


U svakom slučaju, jasno je da će svi zajedno u srijedu otputovati prema Solunu. Uzvatna utakmica osmine finala Konferencijske lige označena je kao jedan od kratkoročnih prioriteta, pogotovo zbog dva gola prednosti iz Zagreba. Zbog toga se Zajec u ponedjeljak sastao s Jakirovićem i svim igračima udarne momčadi, izrazivši im apsolutnu podršku uoči novog sučeljavanja s PAOK-om.


Iako sasvim realna mogućnost plasmana u četvrtfinale Konferencijske lige zvuči više nego primamljivo, savršeno je jasno da nova garnitura čelnika u Maksimirskoj 128 apsolutno najveći naglasak stavlja na osvajanje SuperSport HNL-a. Nova sezona, naime, donosi redizajniranu Ligu prvaka, a to, pak, otvara priliku za ogromnu zaradu, odnosno stvaranje temelja za nastavak dominacije u hrvatskom klupskom nogometu.


Zajec i njegovi suradnici u svom su programu ponudili sve ono što navijači i simpatizeri kluba zazivaju već dugi niz godina – transparentnost, odgovornost, vraćanje identiteta koji je nekada krasio Maksimirsku 128 i rezultatsku izvrsnost. No, svakome je savršeno jasno da će ovo zadnje predstavljati vrlo zahtjevan zadatak ako Dinamo u idućih deset kola ne uspije prestići Rijeku i Hajduk.