Tužan riječki oproštaj

Zadrani porazili nogometaše Rijeke

Ivan Volarić

Bio je to na kraju otužan oproštaj na tragu svega onoga što se događalo u većem dijelu sezone. Riječani prema prilikama nisu zaslužili izgubiti utakmicu, ali u nogometu se ne živi od dojma već od golova



RIJEKA  »Rijeka« se porazom oprostila od svojih navijača istekom sezone u najčudnijoj utakmici odigranoj na Kantridi u posljednje vrijeme.


 »Bijeli« su do odmora priredili svojim navijačima reviju promašaja, propustili su barem pet, šest stopostotnih prilika. Zadrana do odmora nije bilo nigdje, a onda su sredinom nastavka iz prva dva udarca u okvir gola prekinuli riječku proljetnu seriju neporaženosti (10 utakmica) i razbili iluzije (utemeljene na prvom poluvremenu), da je ova »bijela« momčad u stanju barem u posljednjoj utakmici ove sezone odigrati pristojnu utakmicu bez previše razloga za zvižduke navijača koji su parali nebo nakon utakmice.


Bio je to na kraju otužan oproštaj na tragu svega onoga što se događalo u većem dijelu sezone. Riječani prema prilikama nisu zaslužili izgubiti utakmicu, ali u nogometu se ne živi od dojma već od golova. »Bijelima« se osvetila lakoća kojom su do odmora prosipali izgledne prilike i ležeran pristup utakmici u nastavku. Zadrani su sam uzeli ponuđeno i odgovornima na Kantridi olakšali posao uoči prijelaznog roka. Ova momčad osim manjka znanja ima nema ni ono što je u ovakim utakmicama presudno – karakternih igrača. Jedan od prvih zadataka je mijenjati luzerski mentalitet ekipe. Mnogim igračima je ovo bila oproštajna utakmica u »bijelom« dresu.




Trener »bijelih« je u izostanku Igora Čaglja (temperatura) presložio gotovo pola momčadi i malo modificirao sustav (4-3-3). Umjesto Čaglja na stopersko mjesto vratio se Budicin, lijevo je zaigrao Čaval. Landeka (umjesto ozlijeđenog Vukmana) je bio osigurač ispred obrane. Desno je igrao Štrok, lijevo Kreilach. Gerc je bio isturena špica (Pilčić je bio na klupi),  Križman lijevo i Čulina, koji je imao potpunu slobodu u igri trebali su donijeti širinu i dubinu u »Rijekinoj« igri prema naprijed. U 4. minuti počela je serija »Rijekinih« neiskorištenih prilika. Križman je namjestio loptu na desnicu na 18 metara od Gluićevih vratiju.


Izborio se za prostor za udarac i zatresao desnu vratnicu zadarskog gola. Dvije minute kasnije probao je sa slične udaljenosti Štrok, no ovoga puta se ispriječio gostujući vratar.  Pljesak malobrojnih gledatelja se nije ni stišao, a Baković je prebacio vrata nogom nakon udarca iz kuta i Gluićeva izleta u nepoznato. U 11. minuti lijepu akciju po desnoj strani okončano je Švrljuga ubačajem za Gerca koji je vrškom kopačke prebacio istrčalog vratara i zamalo promašio okvir gola.


U 15. minuti Križman je iskosa izašao pred Gluića, pokušao ga »probiti«, ali vratar Zadrana je sačuvao svoju mrežu.  U 26. minuti Gerc je glavom mogao bolje reagirati glavom na ubačaj Čaval, kao i Budicin u 30. minuti nakon udarca iz kuta. U 31. minuti probao je Gerc petom, pa je Čavalov udarac završio u bloku. U 35. minuti Štrok je nedovoljno snažnim udarcem s vrha šesnaesterca okončao akciju koju je sam započeo gotovo na centru.


Zadrani su djelovali kao da su već ispali u Drugu HNL, a ne kao momčad kojoj ishodu ove utakmice ovisi prvoligaški status. Nisu povezali suvislu akciju, kamoli zapucali na Lisjakova vrata. »Rijeka« je do odmora trebala voditi s najmanje dva, tri gola razlike, no »bijeli« kao da su se malo previše (za)igrali nogometa. Lako su ulazili u šanse i još većom lakoćom ih promašivali…



Stadion na Kantridi. Gledatelja: 1000. Sudac: Lukša Klaić (Čilipi) 6,5.


 Strijelci: 0:1 Banović (57′), 0:2 Santini (69′).


 Žuti kartoni: Kreilach (Rijeka), Begonja, Glumac, Skočibušić (Zadar).


RIJEKA: Lisjak 5,5, Švrljuga 5,5, Baković 5,5, Budicin 5,5, Čaval 5,5, Landeka 5,5 (od 88′ Đurišić -), Štrok 6, Kreilach 5,5 (od 68′ Stepčić -), Križman 6, Gerc 5,5 (od 66′ Pilčić -), Čulina 5,5.


ZADAR: Gluić 7, Puljić 5,5, Skočibušić 5,5, Glumac 5,5, Maruna 5,5, Jerbić 6, Banović 6,5 (od 89′ Torbarina), Begonja 6, Vasilj 6 (od 74′ Con -), Mršić 6, Santini 6,5 (od 84′ Zulin -).



Nastavak je ipak donio nešto drugačiji tijek utakmice, ali ne zahvaljujući gostima koliko Riječanima. »Bijeli« su malo spustili nogu s gasa. Dovoljno da Zadrani malo dignu glavu. U 53. minuti uputili su prvi opasniji udarac, Jerbić je sa 20-etak metara tukao zamalo kraj gola.


Tri minute prije prve zadarske prijetnje Kreilach je podsjetio zadarskog vratar na njegovu zlu sudbu. Gluić je nespretno odbio loptu, a njegova obrana otklonila opasnost. I onda je u 57. minuti stigla kazna za riječke promašaje.


Vasilj je prošao lijevim bokom, Baković i Landeka su olako ispali iz igre, a Banović je na povratnu loptu samo podmetnuo nogu za vodstvo gostiju – 0:1. Zadrani su poveli iz prvog udarca u okvir gola! I postigli dvostruki efekt. Riječanima su se odsjekle noge, nestala je s terena ona momčad koja je lakoćom nizala prilike.


Uostalom, u 69. minuti na semaforu je zasvjetlilo – 0:2. Uža riječka obrana je dobrih 30 metara oklijevala izaći u blok Santiniju koji je stigavši na 18 metara neometano ljevicom matirao Lisjaka – 0:2. »Rijeka« je bila u nokdaunu! Križman (67′), Švrljuga (70′) i Budicin (75′) nisu uspjeli popraviti dojam.