Niko Kranjčar

Zabio je Brazilu na Poljudu 2005., a uoči današnjeg četvrtfinala poručuje: “Neka dečki uživaju u ovoj utakmici”

Denis Frančišković

REUTERS / Pixsell

REUTERS / Pixsell

Siguran sam da će igrači biti maksimalno spremni i koncentrirani, nemaju što izgubiti. Svi oni su se dokazali i dokazuju se iz dana u dan - rekao je bivši hrvatski reprezentativac



RIJEKA Hrvatska još nije dobila Brazil, no Niko Kranjčar može se pohvaliti činjenicom da je jedini strijelac protiv Selecaa, složit će se mnogi, u povijesti najmoćnije reprezentacije svijeta. Taj prvi susret odigran je 17. kolovoza 2005. godine, a Hrvatska je pod vodstvom Zlatka Cice Kranjčara remizirala (1:1) s aktualnim svjetskim prvakom na Poljudu. Utakmica je odigrana u sklopu HNS-ove kampanje za dobivanje domaćinstva EURO-a 2012. za koje se Hrvatska kandidirala zajedno s Mađarskom. Pred 30 tisuća gledatelja u splitskoj školjci Niko, sin pokojnog izbornika i legende hrvatskog nogometa, zabio je gol u 32. minuti, a Ricardinho u 42. skrojio konačan rezultat.


Igrana su četiri međusobna ogleda, 2014. na SP-u u Brazilu Vatreni su poraženi s jednim danim golom (3:1), no bio je to Marcelov autogol. U još jednom prijateljskom ogledu u Liverpoolu bilo je 2:0 za Brazil, a 2006. u Berlinu na otvaranju svjetske smotre 1:0 za Žuto-zelene. Igrao je taj ogled i Niko Kranjčar u startnoj postavi.


– Berlin? Bilo je tužno što se tiče rezultata, ali lijepo se sjetiti svega zbog vrhunske atmosfere – kaže Niko. – Možda Brazilci nisu tada bili u idealnoj formi, ali po imenima su imali vrhunski, odlični napad. Ronaldo, Ronaldinho, Adriano i Kaka sigurno će ostati zabilježeni u povijesti nogometa kao jedni od najvećih. A samim time i taj Brazil.




Plasman među osam najboljih na svijetu po Niki sjajan je uspjeh i nešto na što Hrvatska može biti posebno ponosna. Pritom posebno izdvaja jednu važnu značajku ove generacije Vatrenih.


– Dečkima stvarno treba čestitati za sve dosad učinjeno, pokazali su da su klasa. Uz odlično zajedništvo došli su opet do fenomenalnog rezultata. Sad se svi nadamo, odnosno vjerujemo da imaju još snage, da neće stati na tome. Što bih posebno izvojio u ovoj momčadi? Pa taj timski duh, neodustajanje i traženje puta do rezultata i uspjeha. Ali tu je i neosporna kvaliteta, koju posjeduje svih 26 igrača. Moramo biti svi zadovoljni i s radošću čekati ovu utakmicu.


Smjer utakmice


U drugom krugu nokaut faze Hrvatska ide na, uz Francusku, najvećeg papirnatog favorita. Kranjčar je mišljenja da sve treba prepustiti struci i igračima, a gledatelji guštati u jednoj ovakvoj utakmici, koja se ne igra često.


– Brazil je vjerojatno najveća prepreka za sve, pa i za nas. Nisam ga baš puno gledao, ali vidljivo je da je to fenomenalna momčad s odličnim igračima. No, mislim da smo i mi takvi. Četvrtfinale je svjetskog prvenstva i jedna utakmica. Siguran sam da će dečki dati sve od sebe i da je stručni stožer napravio dobru analizu i pripremu za jakog protivnika. Kao i kako želimo igrati, u kojem smjeru želimo odvesti utakmicu. S druge strane, nogomet je toliko nepredvidiv da nikad ne znaš u kojem će smjeru otići utakmica ili što će se dogoditi u danom trenutku. Ono što je sigurno, s iskustvom koje imamo, pogotovo s trojicom veznih igrača u sredini, siguran sam da će se nas jako puno toga pitati u ovoj utakmici.


Niko Kranjčar/Foto PIXSELL


Krije li se možda šansa Hrvatske i u tome što joj većina daje jako male šanse?


– Ne, to nam nije nikakva šansa i nije toliko bitno za cijelu priču. Jednom kad krene utakmica, sve pada u vodu. Siguran sam da će igrači biti maksimalno spremni i koncentrirani, čekaju tu utakmicu u kojoj zapravo nemaju što izgubiti. Imamo dovoljno iskustva u igračkom kadru, a i u stručnom, pogotovo nakon 2018. i Rusije. Svi oni su se dokazali i dokazuju se iz dana u dan. Bože dragi, neka sada uživaju… A tako i mi kao navijači. Moramo biti preponosni na ono što stvaraju.


I Hrvatska ima disperziju kvalitete, tu su igrači koji igraju u ponajboljim europskim klubovima, no Gvardiol, koji igra u tandemu s Lovrenom nekako je u fokusu. Modrić i ostatak veze već su od ranije dali prepoznatljivost Vatrenima.


Dalić odgovorio


– Nije to samo Gvardiol, mislim da su svi naši igrači kao skupina središnje figure ovog uspjeha. I to je najveća snaga Hrvatske. Što se tiče Joška, a već sam to i najavio, ako se krene razvijati u željenom smjeru, sigurno će biti najveći stoper svoje generacije u svijetu.


Puno se piše i govori o hrvatskim napadačkim problemima…


– Mislim da je Dalić odgovorio na to pitanje. Imamo napadače koji igraju u Dinamu, Hajduku i Osasuni, a imali smo Mandžukića i Olića, koji su ipak igrali u Bayernu i Juventusu. To je tako, ali tim dečkima nema se što reći niti prigovoriti, daju stvarno sve od sebe. Imali su boljih i lošijih trenutaka na ovom turniru i na njih se sigurno mora računati.


Kranjčar je optimist. A to je ono što svima koji simpatiziraju Hrvatsku najviše treba u predvečerje velikog dvoboja.


– Ključ uspjeha? Ono, zabijemo gol više i idemo dalje, ha, ha… Nisam toliko detaljno analizirao momčad Brazila, igru, dobre ili loše stvari. Pogledao sam ih oko 60 minuta na cijelom prvenstvu i bilo bi možda loše kad bih davao neke savjete što bi trebalo ili ne bi trebalo. Imamo stručni stožer i odlične igrače, oni znaju najbolje. Daj Bože da bude dobro i da se radujemo na kraju dana. To je najbitnije.


Ova svjetska smotra po mnogočemu je specifična. Niku posebno raduje sastav onih koji su izborili igranje ove četiri utakmice.


– Pratim sve letimično, fanatično ne. Osim naših, naravno. Drago mi je da je Argentina prošla, a generalno jako je dobar sastav četvrfinala. Naravno, iznenađenje je Maroko, koji je izbacio Španjolsku. I oni su pokazali da su kvalitetna momčad, taktički disciplinirana i kojoj je jako teško zabiti gol. Po meni, imaju tehničke i taktičke kvalitete da mogu ugroziti svakoga. Ono što me raduje je da su vrhunske momčadi ostale u četvrtfinalu, svi imaju svoju matematiku kako doći do naslova i to je po meni najveći dobitak ovog Svjetskog prvenstva – zaključuje Kranjčar.