SMJENA RONALDA KOEMANA NEIZBJEŽNA

Xavi, Pirlo i Martinez čekaju Laportu: poraz Barcelone u Lisabonu ne ostavlja puno izbora čelniku posrnulog katalonskog kluba

Ivan Volarić

Joan Laporta/Foto REUTERS

Joan Laporta/Foto REUTERS

Laportina odluka neće biti nimalo jednostavna, jer jasno je da će u slučaju nastavka niske neuspjeha pod vodstvom novoga trenera oštrica kritike biti usmjerena prema njemu samome.



RIJEKA Poraz u Lisabonu ponovo je aktualizirao priče koje prate nogometaše Barcelone od početka sezone prepune rezultatskih neuspjeha. Ugledni sportski dnevnik Marca tvrdi da je nakon poraza od Benfice u Ligi prvaka pitanje smjene trenera Ronalda Koemana dobilo svoj konačan odgovor. Predsjednik Laporta nema izbora, jasno je da Nizozemac više ne kontrolira momčad, a stvar njegove smjene sada je samo pitanje tajminga i nasljednika.


Tri su imena u opticaju: Xavi Hernadez, Andrea Pirlo i aktualni belgijski izbornik Roberto Martinez. Laportina odluka neće biti nimalo jednostavna, jer jasno je da će u slučaju nastavka niske neuspjeha pod vodstvom novoga trenera oštrica kritike biti usmjerena prema njemu samome.


Jasno je da bi u tom smislu najpogođeniji bio izbor Xavija Hernandeza, ikone navijača, čiji dolazak bi svi dobro prihvatili. Pa čak i poneki novi neuspjeh. S Pirlom i Martinezom stvari stoje bitno drugačije, njihov učinak bit će promatran navijačkim povećalom, a s obzirom na trenutnu situaciju u momčadi nitko ne može baš garantirati da će »nova metla« odmah mesti osjetno bolje nego stara.




Izvjesna smjena Koemana sa sobom nosi još jedan problem – ekonomski. Barca je u financijskim poteškoćama, a Nizozemac ima ugovor. Raskid bi Barcu stajao 12 milijuna eura. Osim ako Koeman ne bi bio spreman na neki kompromis oko otpremnine u što je teško vjerovati. Moguće je da sve zajedno prolongira do klupske Skupštine 17. listopada. Španjolske kolege nagađaju da bi Laporta odluku o smjeni trenera i izboru novoga mogao elegantno prepustiti skupštinarima.