Mladost - Opatija 0:0

Vratari skrojili remi u Petrinji, Vanja Iveša podsjetio na najbolje dane, a napadači Opatije promašivali nemoguće

Davor Petrović

Josip Rudan/Foto REUTERS

Josip Rudan/Foto REUTERS

Opatija je imala veliku priliku za hvatanje zaleta prema Drugoj HNL, ali nije uspjela iskoristiti igrača više od 53. do 89. minute prve kvalifikacijske utakmice



PETRINJA Opatija je imala veliku priliku za hvatanje zaleta prema Drugoj HNL, ali nije uspjela iskoristiti igrača više od 53. do 89. minute prve kvalifikacijske utakmice. To, pak, znači da će odluka pasti na uzvratu, koji je na rasporedu iduće nedjelje pod stjenama Kantride.
Kada bi se bodovala rastrčanost, uvodne minute petrinjske utakmice pripale bi Mladosti. Međutim, ta ogromna trka domaće momčadi nije donijela baš nikakvu konkretnu opasnost za Opatiju. Istina, tu su bile dvije-tri gužve pred Vanjom Ivešom, ali te su situacije samo pokazale da obrana gostiju nije sklona paničarenju.


Na supotnoj strani terena je, pak, bilo konkretne akcije. Igrala se 2. minuta kada su Opatijci odlično prebacili težište igre s desnog boka na lijevu stranu kaznenog prostora, gdje je Baltazar Anton Bogolin ostao potpuno sam. No, njegov udarac sa šesnaest metara završio je u naručju dobro postavljenog Nikole Đurđeka.


Prilike Opatijaca


Četiri minute kasnije, Opatija je još jednom bila jako blizu vodstva. Ovoga puta se Antonio Pejanović odlučio na bijeg po lijevoj strani, a njegovi dugi koraci bili su neuhvatljivi za petrinjske braniče. Uslijedilo je ubacivanje u srce kaznenog prostora, gdje Ivor Weitzer nije uspio dobro zahvatiti loptu. Zapravo, dao joj je pogrešan felš usmjerivši je s vanjske strane suprotne stative.




Igrala se 21. minuta kada je Pejanović krenuo u dribling na desnoj strani, baš tamo gdje se spajaju linije šesnaesterca. Lopta mu je na trenutak pobjegla, no to ga nije zaustavilo. Udarac vanjskom stranom lijeve noge natjerao je Đurđeka na vrlo zahtjevnu intervenciju, zaključenu izbijanjem lopte u korner, i to vršcima prstiju.


Foto galerija: Remi nogometaša Mladosti i Opatije u kvalifikacijama za popunu Druge HNL Foto: Darko Jelinek


U tom razdoblju utakmice Opatija je bila bolji suparnik, dok je Mladost pokušavala nešto napraviti na krilima podrške navijača. Zapravo, teško se oteti dojmu da je taj huk s tribina prikočio noge domaćih igrača, koji su brzopletim potezima uništili nekoliko obećavajućih akcija. U 26. minuti Petrijnci su konačno dočekali svoj trenutak, kada je Andrea Radošević pucao iskosa s lijeve strane, a Iveša je sjajnom intervencijom podsjetio na svoje najbolje dane.


Završnica prvog dijela protekla je u znaku onih akcija koje nisu pretjerano opasne, ali svejedno raspaljuju maštu navijača, tjerajući ih na krikove i uzdahe. Obje momčadi su u tim trenucima pazile da im, uoči odlaska na odmor u svlačionice, zadovoljstvo ne pokvari kakav zalutali metak.


Isključenje Filipovića


Sudeći po uvodu u nastavak, petnaest minuta stanke za trenerske savjete bolje je iskoristio Zoran Bogolin, koji je na teren poslao agresivnog Igora Lazića, umjesto pomalo rezerviranog Matije Matulje. Naime, Opatija je napravila pritisak i nanizala nekoliko sasvim pristojnih akcija pred golom suparnika. Doduše, svaki put je izostao udarac u okvir gola.


U 52. minuti Opatija je došla do prednosti, ali sa mo po broju igrača na terenu. Naime, Zvonimir Filipović pokušao je iznuditi jedanaesterac, kroz tatralni pad u kaznenom prostoru gostiju, a prvoligaški sudac Andrej Burilo nije nasjeo na njegovu glumu. Štoviše, odmah je pokazao da mu pokazivanje na bijelu točku nije ni na kraj pameti. Preciznije, Filipović je iznudio najstrožu kaznu, ali za sebe, u obliku svog drugog žutog kartona na utakmici.


Igrala se 60. minuta, kada je Opatija stigla do svoje najbolje prilike. Weitzer je odigrao sjajno odmjereni pas za Pejanovića, koji se sjurio prema golu suparnika, po lijevoj strani. Njegov udarac iskosa, sa deset metara, Đurđek je uspio obraniti. Već u idućem napadu Bogolin se dugo namještao i pucao u blok, iako je na raspolaganju imao bolja rješenja.


Mrtve šanse


Tu se vidjelo da je Opatija pronašla formulu za brojčano inferiornog suparnika. U 65. minuti stigla je situacija koja se u nogometu opisuje sa dvije riječi – “mrtva šansa”. Pejanović se sjurio po desnom boku i ubacio loptu u sredinu, prema usamljenom Bogolinu, koji se nalazio na trinaest-četrnaest metara od gola. Domaći navijači već su se počeli miriti sa sudbinom, a Đurđek je fenomenalnom reakcijom sačuvao svoju mrežu.


Taj promašaj Opatijcima se skoro obio o glavu u 68. minuti, kada je Mladost izborila slobodan udarac na rubu njihovog kaznenog prostora. Ivan Lovrić naciljao je suprotne rašlje, ali u jednadžbu nije ukalkulirao Ivešine adute, preko dva metra visine i skoro četvrt stoljeća iskustva u seniorskom nogometu. Efektna parada značila je prestanak opasnosti po gol gostiju.


Premda zvuči pomalo nelogično, Mladost je bolje igrala s igračem manje. Tako je u 77. minuti Karlo Abramović protutnjao je lijevom stranom i poslao idealnu povratnu loptu za Mateja Dumbovića, koji je udarcem sa sedam metara lansirao loptu preko gola. U tim trenucima Opatija je sve teže prtila ritam Petrinjaca, a dodatni problem joj je donio drugi žuti karton za Ivana Lucića u 89. minuti. No, u preostalom vremenu Iveša je bio na visini zadatka, baš kao i Đurđek, koji je obranio lukav udarac Pejanovića.


Mladost – Opatija 0:0

Gradski stadion. Gledatelja: 600. Sudac: Andrej Burilo (Osijek) 6,5. Pomoćnici: Pejić (Vukovar), Babić (Orahovica). Žuti karton: Filipović, Bezić (Mladost) Lucić, Pejanović, Weitzer, Kurilić, Furijan (Opatija). Crveni kartoni: Filipović (53′), Lucić (89′).


MLADOST: Đurđek 7,5 – Filipović 6, Crnojević 6,5, Bezić 6, Radošević 6 – Galonja 6 (56′ Korečić 6,5), Lovrić 6,5 – Abramović 7, Lihić 6 (70′ Đusi -) , Mihaljević 6 (70′ Hrnčević -) – Dumbović 6,5 (78′ Baniček -).


OPATIJA: Iveša 7,5 – Malinić 6, Kurilić 6,5 (85′ Čanković -), Jukičić 6,5, Rudan 6,5 – Lucić 6, Furijan 6 – Matulja 6 (46′ Lazić ), Weitzer 6,5, Bogolin 6 (77′ Kovačević -) – Pejanović 6,5.