Ivan Katalinić

Vodio je oba jadranska rivala, a danas gušta u HNL-u: “Rijeka se može nadati dobrom rezultatu samo ako odigra kao momčad”

Zlatko Horvat

Prince Ampem i Marko Livaja/Foto PIXSELL

Prince Ampem i Marko Livaja/Foto PIXSELL

Vidim da se predsjednik Mišković opredijelio za domaće igrače, ima tu nekoliko dobrih mladih nogometaša. No, oni nisu dovoljni. Kada si posljednji, nužno je i iskustvo, pomoć starijih - tvrdi Kate



RIJEKA SuperSport HNL se vraća u akciju nakon reprezentativne stanke i plasmana Vatrenih na završni turnir Lige nacija. Nogometašima Rijeke stanka je dobro došla da bi se još bolje posložili pod novim trenerom Serseom Cosmijem. Njegova trenerska ruka polako dolazi do izražaja, a koliko je Cosmi u tome uspio, pokazat će nedjeljni Jadranski derbi na Rujevici. Prije 16 dana Splićani su u zaostalom susretu 2. kola u drugoj utakmici Bijelih pod Cosmijem ostvarili uvjerljivu pobjedu (2:0). Poslije deset kola Splićani su drugi, Riječani pretposljednji.


– Znamo što je Rijeka napravila u posljednjih desetak sezona. Igrala je u skupini u Europi, osvajala prva mjesta u prvenstvu i osvajala Kupove Hrvatske. No, došla je jedna, sada to možemo reći, dosta loša sezona, iako se još može sve popraviti, puno je još utakmica do kraja. No, kada se nađeš na dnu ljestvice i kada igrači to vide, bez obzira na njihovu kvalitetu, nije se lako dizati prema gore. Mislim da je za Rijeku to najbolja utakmica, odmah poslije stanke igrati s Hajdukom. Ovoga trenutka Hajduk je kvalitetniji, ali dokazalo se puno puta da kvaliteta nije uvijek pobijedila. Mislim da je i Cosmi sada upoznao momčad, a kroz utakmicu u Splitu vidio je i mogućnosti Hajduka. Mislim da će to biti sasvim drukčija utakmica od one u Splitu – kaže 71-godišnji Katalinić.


Stranci i domaći


Nema samo Rijeka novog trenera. Cosmi je potvrđen 4. rujna navečer, dok je osam dana kasnije momčad Hajduka preuzeo Mislav Karoglan koji je naslijedio Valdasa Dambrauskasa. Njemu se Hajduk zahvalio na suradnji nakon remija na Šubićevcu.




– Svatko ima svoju ljestvicu želja pa se stvori zaključak pa se trener mijenja. Ako su ambicije visoke za tu sezonu, onda mora doći do promjena. Da je Rijeka bila peta, šesta, ne bi bilo promjena. Kada imate momčad na posljednjem mjestu, teško se dizati prema gore. Jedini način su pobjede, a svaki bod je važan.


Ivan Katalinić/Foto PIXSELL


Za razliku od Hajduka, koji je stranog trenera zamijenio za stručnjaka iz vlastitog kluba, Damir Mišković je domaćeg trenera Fausta Budicina zamijenio za Talijana Sersea Cosmija.


– Ja nisam za strane trenere. Mi smo ipak mala liga i trošiti novac na strane trenere… Možda je to vatrogasno rješenje, do kraja sezone, ali ne vjerujem da je to budućnost Rijeke. Ne znam koji je strani trener napravio nešto veće u Hrvatskoj što naš trener ne bi napravio? Ovo što je napravio Valdas Dambrauskas, osvojio finale Kupa kod kuće, mogao je napraviti i naš trener. Rijeka je pala u posljednjim kolima prošlog prvenstva, igrala je loše i očekivao se uspjeh Hajduka.


Na dnu je Gorica, dok dobro na ljestvici stoje Slaven Belupo, Varaždin… Dinamo je odmakao i na to upozorava »Ivan Grozni«.


– Može se dogoditi da ovo prvenstvo uopće ne bude zanimljivo. Derbi koji nas čeka za tri tjedna na Poljudu može odlučiti, Dinamo može stvoriti bodovnu razliku koja će biti teško dostignuta. Jedina je šansa pobjeda Hajduka, samo Hajduk mora početi pobjeđivati i u drugim utakmicama, a ne samo Dinamo. Što se tiče dna ljestvice, sve je u dva, tri boda. Ispada jedna momčad… Po meni, prvenstvo neće biti zanimljivo kao lani, kada su četiri momčadi imale šansu osvojiti titulu šest, sedam kola prije kraja.


Dinamo je s devet pobjeda i jednim remijem nametnuo ritam skupljanja bodova koji je nedostižan i za Hajduk, bez obzira na silnu želju Splićana i njihovih navijača.


– Na klupi Hajduka osvojio sam prvo mjesto u prvenstvu, iako smo bili iza Dinama i Zagreba. Govoriti da je netko bolji od tebe i predati se, tada je vrlo teško nešto napraviti. Na terenu treba pokazati tko je bolji.


Tvrda utakmica


Riječanima su bodovi vrijedni zlata za bijeg s dna, Hajduku za ostanak u utrci za Dinamom. Zato će utakmica biti…


– Tvrda. Rijeka će igrati kao u prvom poluvremenu u Splitu, kontakt-igra. To vole talijanski treneri, obrana i igra blizu igrača. Pitanje je što Rijeka može napraviti prema naprijed, ove sezone postigla je samo sedam golova. Ima i izostanaka pa ne znam tko će zaigrati. Vidim da se predsjednik Damir Mišković opredijelio za domaće igrače, ima tu nekoliko dobrih mladih nogometaša. No, oni nisu dovoljni. Kada si posljednji, nužno je i iskustvo, pomoć starijih. Ako se Rijeka izvuče, bit će opet pri vrhu, treća, četvrta, opet će biti u igri za Europu.


Riječani će posebnu pažnju morati posvetiti Marku Livaji. Kada je on stao, stali su i Splićani. No, Livaja je sa šest golova dostigao Mislava Oršića na vrhu ljestvice strijelaca.


– Kada imate igrača koji postigne 25 golova, onda to sve govori. No, Hajduk nije samo Livaja, ima tu dobrih igrača prema naprijed. Međutim, Livaja koristi svoje majstorstvo u šesnaestercu. Zajedno s Petkovićem, on je najjači u 16 metara. Livaja je najbolji strijelac lige i za njega treba biti mjesta na letu za Katar. On mora igrati i u reprezentaciji. Ja bih ga stavio od početka, a ne samo zadnjih pola sata. S druge strane, Rijeka se može nadati dobrom rezultatu samo ako odigra dobro kao momčad. Rijeka nema igrača poput Livaje, koji sam može riješiti utakmicu.


Liga nacija

Plasman Hrvatske na završni turnir Lige nacija, u društvu Italije, Nizozemske i Španjolske, velika je stvar za Vatrene.


– To je dobra stvar za reprezentaciju i za samu ligu, koju ne propuštam. Volim gledati naše utakmice.