Nepromišljeni potezi

Talijanska Vlada je donijela uredbu o “obveznom cijepljenju” sportaša, a onda shvatila u kakve se probleme uplela

Portal Novi list

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Od 5. siječnja svi koji se na području Italije žele baviti organiziranim sportom na otvorenom ili zatvorenom moraju imati tkz. "Green pass", no ta odluka je potpuno neprovediva



RIM Talijanska Vlada je u posljednjim danima 2021. godine donijela najnovije epidemiološke mjere koje za sve koji sudjeluju u organiziranom bavljenju sportom (igrače, trener, suce, gledatelje…) nameću posjedovanje tkz. “Green pass” ili pojačane Covid putovnice. To bi u nogometnoj praksi značilo da, počevši od 5. siječnja, niti jedan klub u Serie A ili Serie B ne može na travnjak izvesti nogometaša koji nije cijepljen ili prebolio COVID najviše unatrag šest mjeseci. Testiranje u Italiji više nije bilo kakav faktor za bavljenje sportom što samo po sebi otvara brojne probleme i cijepljene u dugoročnom smislu nameće kao – obvezu. Jasno je da je takav nepromišljeni potez otvorio niz problema s kojim će se suočiti talijanski profesionalni sport i klubovi, a očito su to sa zakašnjenjem shvatili i u Vladi pa su već najavili da će idućih dana  sve još jednom razmotriti i donijeti neke dodatne naputke.


Ovom uredbom otvara se niz problema počevši od one da će talijanski klubovi na proljeće ugostiti brojne druge klubove u međunarodnim natjecanjima koji dolaze iz zemalja u kojima igrači ne moraju biti cijepljeni. Uostalom, UEFA ima svoj COVID protokol koji preferira – testiranje. Sukladno postojećoj uredbi Inter ili Juventus u Ligi prvaka ne bi mogli ugostiti one igrače klubova koji ne ispunjavaju uvjete za dobivanje “Green pass”. Pored toga dio igrača u Serie A cijepljen je kineskim ili ruskim cjepivom koje se ne priznaje na području EU. U konačnici svoje su rekli i pravnici: “ovom uredbom onemogućava se profesionalne sportaše, u ovom slučaju nogometaše, da obavljaju svoj posao, a trebali bi kao i svi drugi radnici biti zaštićeni u obavljanju svojih aktivnosti (osim za neke kategorije određene posebno uredbom kao što su zdravstveno osoblje i učitelji)”.